7 ώρες δίχως τα βασικότερα social media. 7 ώρες χωρίς Facebook και Instagram. Το Twitter βγήκε κερδισμένο και ξαφνικά πολλοί αναγκάστηκαν να δουν GNTM για να συμμετέχουν στο σχολιαστικό πανηγύρι. Εκτός απ΄αυτούς όμως που απλώς βρήκαν μια ευκαιρία αποτοξίνωσης από τα social media ή αυτούς που στράφηκαν στα εναπομείναντα, υπήρξαν κι εκείνες οι γραφικές φωνές που βγαίνουν σαν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή, για να μας υπενθυμίσουν ότι «τα social media είναι τοξικά αδέρφια, σβήστε τα να ησυχάσουμε όλοι».

Τα social media υπάρχουν για κάποιο λόγο. Γεννήθηκαν για να εξυπηρετήσουν κάποιες ανάγκες. Πέρα απ΄όλες τις θεωρίες συνωμοσίας που μπορεί να έχει ο καθένας στο κεφάλι του, πέρα από εκείνα τα σκοτεινά που όντως συμβαίνουν σε τέτοιους κολοσσούς, υπάρχει και η πλευρά η ευεργετική, η ωφέλιμη.

Κάποιοι άνθρωποι με ψυχολογία στο ναδίρ, μπορεί να νιώθουν ότι ανήκουν κάπου μέσα από το Facebook ή το Instagram. Άλλοι που μπορεί να μη νιώθουν ωραία εσωτερικά και εξωτερικά, μπορεί να αποκτούν έστω και πρόσκαιρα, έστω και ως ψευδαίσθηση, μια τόνωση αυτοπεποίθησης μέσα απ΄αυτά.

Υπάρχουν και πιο οικουμενικά ζητήματα. Όλη η διαχείριση και διοχέτευση πληροφορίας προέρχεται από τα social media. Χωρίς αυτά, ένας τεράστιος αριθμός ιστοσελίδων δεν θα είχε λόγο ύπαρξης. Εννοείται πως θα καθάριζε ο χώρος από τις troll σελίδες και τους κιτρινισμούς, αλλά θα εξαφάνιζε και αυτές που παράγουν μια σωστή πληροφόρηση.

Χωρίς social media τα μικρά και ανεξάρτητα ψάρια θα τα κατάπιναν τα μεγάλα θηλαστικά που έχουν πάρε δώσε με την εξουσία. Νομοτελειακά, κάποια στιγμή θα αναγκαζόσουν να στραφείς στην τηλεόραση και στις εφημερίδες, εσύ που τις έβριζες τόσο καιρό.

Κράζεις τα social media μέσα από τα social media

Μέσα από τα social media, καλώς ή κακώς, δημιουργείται μια αλληλεγγύη και μια ένωση. Ποιο ήταν το μέσο συντονισμού στις φωτιές του Αυγούστου; Πώς στήριξατε τους διανομείς στην υπόθεση e-food; Από πού γίνεται ένας έλεγχος του κράτους;

Ναι, τα social media έχουν όλα τα στραβά. Έχουν όμως και πολλά καλά. Το ότι εμείς έχουμε εθιστεί σε αυτά, δεν είναι μόνο εγγενές πρόβλημα του κάθε Facebook. Είναι και πρόβλημα της πραγματικής κοινωνίας.

Με το να κλείσουν τα social media που ζητάς, δεν θα τιμωρήσεις τους influencers, οι οποίοι τόσο σε ενοχλούν και τους θεωρείς αργόσχολους και τεμπέληδες. Στις φωτιές βέβαια τους τάραξες στα μηνύματα για να ακουστεί η φωνή σου και τα δεινά σου περισσότερο. Για εκμετάλλευση είναι καλοί οι influencers.

Αυτοί βέβαια, μια χαρά θα μπορούσαν να επιβιώσουν και χωρίς αυτή τη δουλειά. Θα την έβρισκαν την άκρη. Εσύ που κοιτάς πώς θα ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα, αμφιβάλλω.

Το αν κάποιος θέλει ή όχι να διαθέτει προφίλ στα social media είναι δικό του θέμα. Το να υποτιμά τους άλλους και να θεωρεί εαυτόν ανώτερο επειδή είναι τόσο επαναστατικός και έξω από νόρμες (my ass) όμως, αποδεικνύει το μέγεθος της εγωπάθειας του. Είναι ο τύπος ανθρώπου που κάνει like στα στάτους και τις φωτογραφίες του, ο τύπος του ανθρώπου που κράζει το Facebook μέσω του Facebook και επιθυμεί να μεγεθύνει τον εαυτό του μέσα απ΄αυτή την τοποθέτηση του έξω από το ρεύμα, out of the box.

Τα social media είναι απαραίτητα. Η κακή χρήση τους δε σημαίνει ότι πρέπει να εξαφανιστούν. Σημαίνει ότι πρέπει να τεθούν διαφορετικές βάσεις. Αυτό όμως δεν είναι μόνο μια συλλογική διαδικασία. Είναι κυρίως μια υπόθεση ατομική, κάτι που αφορά τον καθένα και τον ψυχισμό του. Δεν υπόκειται στις υποτιμητικές παραινέσεις των απ΄έξω.

Υ.Γ.