«Γιατί όλοι μισούν την Αν Χαθαγουέι;”, ρωτούσε άρθρο του Hollywood Reporter πίσω στο 2013. Ενώ εκείνη είχε μόλις κερδίσει… Όσκαρ. Β’ Γυναικείου για την ερμηνεία της στους Άθλιους. Δηλαδή αν είχε κάνει κάτι κακό η κοπέλα τι χειρότερο θα έγραφαν γι’ αυτήν;

Μα πραγματικά είναι απορίας άξιον: Γιατί έχει τόσους haters; Είναι σίγουρα θαρραλέο το ότι δεν το αποφεύγει ως ζήτημα. Παραδέχεται δηλαδή ανοιχτά πως αυτό συμβαίνει, κατανοεί ότι πολλοί την περιμένουν στη γωνία περιμένοντας το οποίο λάθος της. Δεν ζει στο «παλάτι» της αγνοώντας την πραγματικότητα.

Απλά έχει καταλήξει στο πιο σωστό πράγμα που θα μπορούσε να κάνει: Δεν κάθεται να χολοσκάει. Σε όποιους αρέσει, για τους άλλους δεν θα μπορέσει. Την πειράζει μεν, δεν το αφήνει να τη ρίξει και ψυχολογικά, δε. Κι εδώ κάπου έρχεται το αιώνιο δίλημμα όταν η συζήτηση πάει στην Αμερικανίδα ηθοποιό: Είναι υποτιμημένη ή υπερτιμημένη;

Αν Χαθαγουέι

Τι προσάπτουν στην Αν Χαθαγουέι οι haters

Οι επικριτές της δεν λένε (απαραίτητα) πως είναι κακή. Λένε κατά βάση πως δεν είναι τόσο ξεχωριστή ώστε να κάνει 100% δικιά της μια ταινία. Να σε πείθει δηλαδή πως καμία άλλη δεν θα μπορούσε να αποδώσει το ρόλο τόσο καλά όσο αυτή. Nα σε κάνει επίσης να δεις κάτι αποκλειστικά και μόνο επειδή πρωταγωνιστεί αυτή.

Με άλλα λόγια: Η Αν Χαθαγουέι είναι ΟΚ, αλλά όχι «να σου πέφτει το σαγόνι». Δεν θεωρούν πως είναι κάτι σπουδαίο υποκριτικά και λένε πως ό,τι καλό έκανε ήταν μάλλον προϊόν ευνοϊκών συγκυριών και ότι φάνηκε καλύτερη από ό,τι είναι επειδή βρέθηκε σε καλές δουλειές.

Μια από τις πιο «ωραίες» εξηγήσεις που έχουν δοθεί για την αντιπάθεια που εκπέμπει σε πολλούς η Αν Χάθαγουεϊ είναι πως σου θυμίζει το… φυτό της τάξης. Είναι πάντα χαρωπή και ενθουσιασμένη. Μονίμως στιλιζαρισμένη, με απαντήσεις που πάντα τέλειες και άψογα μελετημένες.

Βασικά, έχεις την αίσθηση πως παίζει αδιάλειπτα ένα ρόλο και πως ποτέ δεν είναι πραγματικά ο εαυτός της ενόσω προσπαθεί (πάρα) πολύ να γίνει αρεστή. Μοιάζει έτσι ψεύτικη, χωρίς αυθεντικότητα σε αυτό που κάνει. Μια αριστοκράτισσα σε έναν κόσμο που θα την ήθελε περισσότερο «του λιμανιού».

Είναι κάπως βαρετή (διάβαζε: νορμάλ) επίσης και η προσωπική της ζωή, παντρεμένη από το 2012 με τον Άνταμ Σούλμαν, έχουν και 2 παιδάκια, δικαιώματα δεν δίνει. Χάνει δηλαδή στο γκλάμουρ στοιχείο (κερδίζει βέβαια στην αγάπη).

Κάποιοι την κατηγορούν και για αλαζονεία και σνομπισμό. Επειδή για παράδειγμα είπε «έγινε πραγματικότητα» όταν κέρδισε το Όσκαρ – λες και ήταν υποχρεωμένοι να την βραβεύσουν, ισχυρίστηκαν οι haters.

Όμως για μπάστα… Τι το τόσο κακό ξεστόμισε δα; Τελικά αποδεικνύεται εκ νέου πως όσοι θέλουν να βρουν κάτι για να ψέξουν, θα το βρουν. Θα ερμηνεύσουν όπως τους βολεύει ένα γεγονός. Δηλαδή γιατί να μην σκεφτούν πως απλώς η Αν Χαθαγουέι εννοούσε πως το μεγάλο της παιδικό όνειρο έγινε πραγματικότητα; Και να μη συγκινηθούν μαζί της, έστω να χαρούν με τη χαρά της;

Αν Χαθαγουέι

Η Αν Χαθαγουέι δεν έχει κάνει τίποτα για να αξίζει τόσο αντιπάθεια

Η 41χρονη Αμερικανίδα (έχει γενέθλια στις 12/11) δεν φοβάται να εκφράσει τις φιλοδοξίες της, να πει δυνατά πως είναι καλή στη δουλειά της. Και φαίνεται πως αυτό ενοχλεί ορισμένους που για κάποιο λόγο θα την προτιμούσαν «ταπεινό χαμομηλάκι»

Είναι γλυκιά, όμορφη, στιλάτη και ένα πολύ καλό παράδειγμα για όποιον θέλει να δουλέψει σκληρά και να κυνηγήσει το τοπ στον επαγγελματικό χώρο που δραστηριοποιείται. Μας έχει δώσει πολλές καλές ερμηνείες για να ακούει τόσο σκληρή κριτική. Σε φιλμ που πλέον θεωρούνται κλασικά (Brokeback Mountain, ο Διάβολος Φορούσε Πράντα, Insterstellar), στο «Η Ρέιτσελ παντρεύεται» επίσης, ήταν καταπληκτική και προτάθηκε για Όσκαρ Α’ Γυναικείου, τελικά το πήρε τότε η Κέιτ Γουίνσλετ.

Και βεβαίως, στους Άθλιους που ήταν πραγματικά συγκλονιστική ως Φαντίνα μέσα σε 15 συνολικά λεπτά καθαρού χρόνου. Για τις ανάγκες του Οσκαρικού εν τέλει αυτού ρόλου έχασε 11 κιλά, ξύρισε το κεφάλι της, θυσίες για την τέχνη, για να αποδώσει το χαρακτήρα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το Όσκαρ δεν σε προστατεύει από όλα ούτε σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις ό,τι θες από εκεί και έπειτα και να μην σε ακουμπάει καμιά κριτική επειδή είσαι «βραβευμένος από την Ακαδημία». Αλλά, διάολε, κάτι δείχνει, κάτι φανερώνει.

Η Αν Χαθαγουέι έχει παίξει και σε μέτριες ποιοτικά ταινίες. Βασικά μέσω τέτοιας τη μάθαμε – να μας συμπαθάνε όσοι αγάπησαν το Ημερολόγιο της Πριγκίπισσας part 1 και part 2 (2001 και 2004 αντίστοιχα). Αλλά κατάφερε και έδειξε πως έχει ταλέντο παρότι το πλαίσιο ουδόλως αβαδαντόρικο ήταν ως προς αυτό.

Αν Χαθαγουέι

Και ΟΚ, η Αν Χαθαγουέι ήταν μάλλον μέτρια ως Catwoman στο Dark Knight Rises ενώ η περίοδος 2015-21 δεν ήταν εμπνευσμένη γι’ αυτήν, έκανε αρκετές λάθος επιλογές σε ρόλους που δεν της ταίριαζαν. Και; Όλοι δικαιούνται ένα κακό φεγγάρι, ένα ντεφορμάρισμα.

Εσχάτως, η Αν Χαθαγουέι έχει βρει ξανά το βηματισμό της, ανανεώθηκε, έμαθε από τις αστοχίες και επέστρεψε πιο δυνατή. Το Δεκέμβριο θα κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες το πολυαναμενόμενο θρίλερ Eileen όπου πρωταγωνιστεί μαζί με τη Νεοζηλανδή ηθοποιό Τομαζίν Μακένζι. Κάπου στα σιμά περιμένουμε και την ρομαντική κομεντί που παίζει με τους Πίτερ Ντίνκλατζ και Μαρίσα Τομέι (She Came to Me).

Και θα τα δούμε. Και το ένα και το άλλο. Εμείς και πολύς ακόμη κόσμος. Εννοείται και οι haters. Γιατί η Αν Χαθαγουέι, σου αρέσει ή όχι, σίγουρα δεν σε αφήνει αδιάφορο.