Το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης του Ρίσι Σουνάκ έχει φέρει θύελλα αντιδράσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κεντρικό πρόσωπο αυτής της αντίδρασης έγινε ο Γκάρι Λίνεκερ, ο οποίος χρειάστηκε ένα και μόνο tweet για να κάνει άνω κάτω, όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τη δημόσια τηλεόραση της Αγγλίας, το ιστορικό BBC, σε εκπομπή του οποίου είναι παρουσιαστής. Στο επίμαχο ποστάρισμά του, ο Λίνεκερ παρομοιάζει τη «γλώσσα» της κυβέρνησης για τους αιτούντες άσυλο με αυτή που χρησιμοποιούσε η Γερμανία τη δεκαετία του 1930.

Η αντίδραση του BBC ήταν ακαριαία: Προχώρησε στη λύση της συνεργασίας με τον 62χρονο παρουσιαστή της εκπομπής Match of the Day, θεωρώντας πως ο Λίνεκερ «παραβίασε τις οδηγίες του μέσου» και πως δεν θα έπρεπε να τοποθετείται σε κομματικά, πολιτικά ζητήματα ή πολιτικές διαμάχες. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Λίνεκερ παρουσίαζε την εκπομπή αυτή επί 24 χρόνια.


Στο άκουσμα της είδησης της απόλυσης του Λίνεκερ, ο οποίος είναι μια από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες της χώρας και αμοίβεται με 1,35 εκατ. λίρες το χρόνο, οι συμπαρουσιαστές της εκπομπής (Ίαν Ράιτ, Άλαν Σίρερ, Άλεξ Σκοτ) ανακοίνωσαν πως παραιτούνται, ενώ ποδοσφαιριστές και προπονητές των ομάδων της Premier League αποφάσισαν να μην κάνουν δηλώσεις στην κάμερα του BBC.

Γκάρι Λίνεκερ BBC

Αλλά και ανάμεσα στις τάξεις των δημοσιογράφων επικρατεί αναβρασμός, αφού θεωρούν πως η διαχείριση του θέματος από την πλευρά του BBC είναι απαράδεκτη. Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Ρίσι Σουνάκ, απέφυγε να πάρει θέση για το ζήτημα, δηλώνοντας πως αυτό είναι ένα θέμα που αφορά το BBC και τον Γκάρι Λίνεκερ.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γκάρι Λίνεκερ τολμά να πάρει θέση για ένα ζήτημα το οποίο δεν αφορά το ποδόσφαιρο. Και κατά το παρελθόν, ο βετεράνος διεθνής ποδοσφαιριστής τοποθετήθηκε σε πολιτικά ζητήματα, χωρίς να υπολογίζει το κόστος.

Το Μουντιάλ του Καταρ
Έναν μήνα πριν ξεκινήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2022, ο Γκάρι Λίνεκερ ειρωνεύτηκε τον υπουργό Εξωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι, για την «οδηγία» του προς τους φιλάθλους της Αγγλίας που θα ταξιδέψουν εκεί. «Να σέβεστε τους νόμους και την κουλτούρα της διοργανώτριας χώρας» παρότρυνε τους φιλάθλους, εκεί όπου η ομοφυλοφιλία παραμένει αδίκημα.


Ο Λίνεκερ του απάντησε μέσω Twitter: «Ό, τι και να κάνετε, φροντίστε να μην παραπέμπετε σε γκέι. Αυτό είναι το μήνυμα;».

Η μεταχείριση των προσφύγων
Την ίδια περίπου εποχή, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Daily Mirror, σχετικά με τη φιλοξενία ενός 26χρονου πρόσφυγα, δήλωσε πως οι διαδικασίες ασύλου στη Μεγάλη Βρετανία είναι «κόλαση». «Ήταν μαζί μας έναν μήνα και ήταν ένα γλυκό παιδί, το οποίο τώρα πηγαίνει στο Πανεπιστήμιο» δήλωσε στη συνέντευξη, ενώ μοιράστηκε και κάποιες λεπτομέρειες από τη ζωή του 26χρονου, ο οποίος διέφυγε από την Τουρκία, τονίζοντας πως πέρασε «σκ…α» επί 18 μήνες, μέχρι να εξασφαλίσει βίζα από το υπουργείο Εσωτερικών.

Οι ρωσικές χορηγίες
Με το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο Λίνεκερ ανέβασε ένα άρθρο σχετικά με την τότε υπουργό Εξωτερικών, Λιζ Τρας, η οποία παρακινούσε τις ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ να μποϊκοτάρουν το τελικό του Champions League στη Μόσχα.
Η ανάρτηση συνοδευόταν από το σχόλιό του: «Και το κόμμα της θα δώσει πίσω τις δωρεές Ρώσων;».

Ο Εθνικός Ύμνος
Όταν ένας βουλευτής των Συντηρητικών, ο Άντριου Ρόσιντελ, πρότεινε να ακούγεται ο εθνικός ύμνος της Αγγλίας στο BBC όπως τα παλαιότερα χρόνια -ιδέα που ενθουσίασε τους συναδέλφους του στο κόμμα, ο Λίνεκερ απλά ειρωνεύτηκε: «Ναι, ας γίνουμε λιγότερο Βρετανοί και περισσότερο βορειοκορεάτες».

Το πρωί της Δευτέρας, τα αγγλικά media μεταδίδουν πως το BBC σκοπεύει να επαναφέρει τον Γκάρι Λίνεκερ στη θέση του και ετοιμάζει μια απολογητική δήλωση. Παράλληλα, θα ζητηθεί από τον παρουσιαστή να χρησιμοποιεί μια πιο ήπια γλώσσα στις δηλώσεις και τα social media του. Αυτή είναι μια εξέλιξη που προσδοκούσε και ο ίδιος. Ο Λίνεκερ απέδειξε, για άλλη μια φορά, πως παραμένει κορυφαίος επιθετικός και έξω από τα γήπεδα.