Ολοένα και συχνότερο γίνεται το φαινόμενο όπου τα παντρεμένα ζευγάρια αντί να χωρίζουν, προτιμούν να μένουν σε διάσταση και να κάνουν διαλείμματα από μήνες έως χρόνια. 

Η νέα αυτή μορφή μακροχρόνιας σχέσης ή γάμου έρχεται να συμβαδίσει με την μεταβαλλόμενη σε απίστευτα γρήγορους ρυθμούς σύγχρονη ζωή, όπου ελάχιστα πράγματα μπορούν να κυλήσουν ομαλά για πολλά χρόνια.

Μπορεί να κοροϊδεύαμε την Rachel και τον Ross όταν είχαν κάνει ένα διάλειμμα που οδήγησε στον χωρισμό τους στην σειρά «Τα Φιλαράκια» πριν 27 χρόνια αλλά σύμφωνα με τα σημερινά ζευγάρια, που επιλέγουν και εκείνα να κάνουν διαλείμματα στην σχέση τους, κάτι ήξεραν.

Οι νέες γενιές ζευγαριών έχουν αποδομήσει πολλές από τις κλασικές νόρμες στις μακροχρόνιες σχέσεις και φαίνεται να έρχονται πιο κοντά σε ένα νέο μοντέλο συμβίωσης που συμπεριλαμβάνει και χρόνο χώρια. Εξάλλου, πολλοί νέοι δεν πιστεύουν πια πως η μονογαμία είναι ο καλύτερος τρόπος ζωής για τον σύγχρονο άνθρωπο, έτσι έρχονται σε συμφωνίες με το έτερόν τους ήμισυ ώστε να μην χαθεί ο ένας από την ζωή του άλλου, ενώ ταυτόχρονα ζουν και άλλες εμπειρίες.

Κλειδί σε όλες τις «διαπραγματεύσεις» είναι η συναίνεση και η κοινή θέληση ώστε να έρθουν σε συμφωνία.

Τα ζευγάρια αυτά παίρνουν τον χρόνο τους, ζουν νέες εμπειρίες και όταν έρθει η ώρα που έχουν λείψει αρκετά ο ένας στον άλλον και θέλουν να ξανά ζήσουν σε συνθήκες ασφάλειας, αγάπης και σταθερότητας, τότε ξανά σμίγουν. Πολλοί είναι, μάλιστα, αυτί που αναφέρουν ότι τα διαλείμματα αυτά έδωσαν ξανά ζωή στην σχέση τους, η οποία όδευε προς τον «θάνατο», καθώς συνειδητοποίησαν τι θα έχαναν και εκτίμησαν την ζωή τους με το ταίρι τους, όσο ήταν χώρια.

Για άλλους, ήταν η σωστή απόφαση για να καταλάβουν ότι δεν θέλουν να συνεχίσουν με το συγκεκριμένο άτομο και είναι ώρα να «γυρίσουν σελίδα» στην ζωή τους.

Τα παλαιότερα χρόνια όταν τα ζευγάρια έπαιρναν διαζύγιο τότε ήταν επειδή είχε όντως μπει η «ταφόπλακα» στην σχέση τους. Κάποια απιστία, ακραίοι τσακωμοί, αδυναμία συμβίωσης, κακοποίηση ήταν μερικοί από τους λόγους που χώριζαν οριστικά.

Σήμερα, ένας χωρισμός μπορεί να μην είναι τερματικός. Η καθημερινότητά μας είναι τόσο περίπλοκη σήμερα σε σχέση με παλιά που οι σχέσεις φθείρονται πολύ πιο εύκολα. Μπορεί δύο άνθρωποι να χωρίζουν όχι επειδή δεν θέλουν πια ο ένας τον άλλον αλλά επειδή αισθάνονται πίεση από την κοινωνία να «ζήσουν και άλλες εμπειρίες», να μην «κατασταλάξουν» ακόμη, να έχουν ξέφρενη σεξουαλική ζωή και να ζουν μία καθημερινότητα με νέες εμπειρίες κάθε ημέρα. Όλα αυτά, μαζί με τα άγχη και τις δυσκολίες της σημερινής ζωής μπορούν να κάνουν δύο ανθρώπους που αγαπούν ακόμη ο ένας τον άλλον, να χωρίσουν. Όταν όμως ξεδιαλύνουν τους λόγους που τους κρατούν μακρυά, είναι αναπόφευκτο ότι θα ξανά σμίξουν.

Έτσι, τα διαλείμματα που φαίνεται να επιλέγουν να παίρνουν αρκετοί παντρεμένοι -ή και μη- σήμερα, βγάζουν πολύ νόημα. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί οι αριθμοί διαζυγίων, ίσως επειδή οι συνθήκες του γάμου γίνονται πια αρκετά πιο «υβριδικές».

Σε πολλές περιπτώσεις παντρεμένων, τα διαλείμματα αυτά έρχονται μετά από αποβολές, θάνατο παιδιών ή αποκάλυψη απιστίας. Ένα ή και τα δύο μέλη της σχέσης ζητούν χρόνο χώρια για να σκεφτούν τα πράγματα. Στο διάστημα αυτό, τα ζευγάρια αποφασίσουν εάν θα είναι στο τέλος μαζί και προσπαθούν να πάρουν χρόνο για τον εαυτό τους που θα τους βοηθήσει να απορροφήσουν τα τραύματα του παρελθόντος. Πολλοί από αυτούς συνάπτουν και άλλες ερωτικές σχέσεις στο ενδιάμεσο, κάτι που συνήθως γίνεται σεβαστό από τον εκάστοτε σύντροφο καθώς «ήταν χώρια».

Το καθεστώς αυτό του παρατεταμένου διαλείμματος στα ζευγάρια δημιουργεί μία «γκρίζα ζώνη» όπου όλα είναι αποδεκτά χωρίς όμως να υπάρχουν οι περιορισμοί και οι «κανόνες» που διέπουν έναν γάμο.

Μερικά εύλογα ερωτήματα που τίθενται, όμως, είναι το ποιες θα είναι οι συνθήκες της σχέσης τους όταν ξανά σμίξουν μετά από ένα χρόνο χώρια; Θα υπάρχει εμπιστοσύνη σε αυτήν την σχέση; Και κατά πόσον αξίζει να επιστρέψουν στο «γνώριμο» ενώ μπορούν να μπουν μία νέα σχέση και να τα ζήσουν όλα εξαρχής. Είναι υγιές αυτό για τα ζευγάρια, να ξανά είναι μαζί μετά από καιρό;

Έχουμε να δούμε πολλές μεταβολές στον τρόπο που λειτουργούν οι ανθρώπινες σχέσεις τα επόμενα χρόνια, καθώς βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο, όπου οι νέες γενιές απορρίπτουν τις παραδοσιακές προσταγές της κοινωνίας για τον έρωτα.

Είναι η αποδόμηση των παλαιών νόρμων στις σχέσεις το μέλλον του έρωτα; 

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να… αυνανιστείς, σύμφωνα με την επιστήμη;

Bella Hadid: Μιλάει πρώτη φορά για την fluid σεξουαλικότητα της και τις κακοποιητικές σχέσεις που είχε

Ζέτα Μακρυπούλια-Μιχάλης Χατζηγιάννης: Η γνωριμία, ο έρωτας και ο χωρισμός