Στη Νότια Κορέα αναμένεται να δημιουργηθεί μια τεράστια εγκατάσταση για την κατασκευή τσιπ υπολογιστών στην ευρύτερη περιοχή της Σεούλ, με επένδυση περίπου 230 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον κολοσσό των τσιπ μνήμης, Samsung Electronics.

«Θα κατασκευάσουμε το μεγαλύτερο νέο “σύστημα ημιαγωγών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας” στον κόσμο στη μητροπολιτική περιοχή της Σεούλ με βάση ιδιωτικές επενδύσεις μεγάλης κλίμακας, σχεδόν 300 τρισεκατομμυρίων κορεατικών γουόν», είπε εκπρόσωπος του κολοσσού της τεχνολογίας.

«Επιπλέον, θα αυξήσουμε το “μέγα σύμπλεγμα ημιαγωγών” και θα γίνει το μεγαλύτερο  στον κόσμο σε σχέση με τα υπάρχοντα συγκροτήματα κατασκευής ημιαγωγών μνήμης».

Μια κυβερνητική πηγή αναφέρει ότι αυτός ο τιτάνας των ημιαγωγών θα βρίσκεται στην επαρχία Gyeonggi, η οποία αποτελεί μέρος της μητροπολιτικής περιοχής της Σεούλ, και η συνολική επένδυση θα ολοκληρωθεί σε περίπου 20 χρόνια.

Προκειμένου να προστατεύσει την πνευματική της ιδιοκτησία, η χώρα θα αναθεωρήσει τον Νόμο περί Προστασίας της Βιομηχανικής Τεχνολογίας, σύμφωνα με επίσημη κυβερνητική δήλωση, η οποία δεν παρέχει πρόσθετες λεπτομέρειες.

Τον περασμένο Μάιο, η Samsung (SSNLF) παρουσίασε ένα σχέδιο με βάση το οποίο θα διαθέσει περισσότερα από 350 δισεκατομμύρια δολάρια στις επιχειρήσεις της και θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας έως το 2026. Επιπλέον δεσμεύτηκε να επενδύσει κυρίως σε βασικές επιχειρήσεις όπως η κατασκευή τσιπ και τα βιοφαρμακευτικά προϊόντα.

Ο Sanjeev Rana, αναλυτής της CLSA, είπε στο CNN ότι τα επενδυτικά σχέδια της Samsung τις επόμενες δύο δεκαετίες φαίνεται να μεταφράζονται κατά μέσο όρο σε περίπου 15 τρισεκατομμύρια γουόν που δαπανώνται ετησίως για την επιχείρηση χυτηρίου ή τη συμβατική κατασκευή, ποσό που είναι κοντά στις υπάρχουσες ετήσιες κεφαλαιουχικές δαπάνες της σε εκείνη την περιοχή. «Αυτές οι κινήσεις συμβαδίζουν με τις προσδοκίες της αγοράς», είπε.

Η Samsung είναι περισσότερο γνωστή για το τμήμα ηλεκτρονικών της, με τα δημοφιλή smartphones και τις τηλεοράσεις της. Τα τελευταία χρόνια, η εταιρεία δίνει μεγάλη έμφαση στον ρόλο της ως προμηθευτή ημιαγωγών, καθώς οι κατασκευαστές σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από ελλείψεις.

Στον τομέα των high-end chip υπολογιστών, η Samsung ανταγωνίζεται άμεσα την Intel (INTC) και την TSMC της Ταϊβάν.

Η συντριπτική πλειονότητα των προηγμένων μικροτσίπ στον κόσμο κατασκευάζεται σε δύο μόνο μέρη, την Ταϊβάν και τη Νότια Κορέα. Η βιομηχανία της Ταϊβάν είναι μεγαλύτερη και κυρίαρχη, κάτι που η Νότια Κορέα θέλει να αμφισβητήσει.

Η συγκέντρωση τόσο σημαντικής παραγωγής τσιπ σε δύο μόνο μέρη έχει προκαλέσει ανησυχίες για τη σταθερότητα της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού, καθώς η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν απειλούνται στρατιωτικά από τους γείτονες, τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα αντίστοιχα.

Τα τελευταία χρόνια, οι χώρες με ισχυρή οικονομία εκφράζουν ανησυχία για την απώλεια πρόσβασης σε ημιαγωγούς, ιδιαίτερα καθώς η πολιτική και οικονομική ένταση έχει κλιμακωθεί μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ουάσιγκτον, και μεγάλες εταιρείες όπως η Apple ζήτησαν από τις εταιρείες ημιαγωγών να προωθήσουν την εντοπιότητα στις δραστηριότητές τους.