Μπορούμε άραγε ακόμα να μιλάμε για underground καταστάσεις στις Κυκλάδες; Για «κρυμμένα διαμάντια» και τα συναφή; Ευτυχώς, ναι. Ο μαζικός τουρισμός δεν έχει (ακόμα;) αλλοιώσει τα πάντα. Υπάρχουν νησιά που πάνε όσοι πρέπει. Όχι λίγοι. Τον Αύγουστο ειδικά, πουθενά δεν είναι «λίγοι». Αλλά (μπορεί να είναι) τόσοι όσοι.

Και το κυριότερο; Αυτοί που επιλέγουν τα συγκεκριμένα μέρη για τις διακοπές τους είναι απολύτως συνειδητοποιημένοι. Δεν τους έβγαλε ο δρόμος εκεί κατά τύχη. Δεν είδαν φως, αυτό το τόσο παινεμένο του Αιγαίου, και μπήκαν.

Ξέρουν τι ψάχνουν, τι ζητάνε. Σέβονται τον τόπο που τους φιλοξενεί, κατανοώντας πως είναι ευλογία εν έτει 2023 να ξεφεύγεις από μια λαίλαπα που μετατρέπει το καλοκαίρι σε σόου, σε «λεζάντα».

Πάμε λοιπόν να τα δούμε, ένα προς ένα. Τα 5 underground νησιά στις Κυκλάδες, τουλάχιστον έτσι τα νιώθουμε ακόμα. Αξίζουν πέρα ως πέρα μια επίσκεψη.

Ευχόμαστε όμως πάνω και πρώτα από όλα να διατηρήσουν το χαρακτήρα και την ιδιαιτερότητά τους. Την αίσθηση ελευθερίας που εκπέμπουν.

Γιατί σε τελική ανάλυση, αυτό είναι που τα κάνει τόσο μαγευτικά, ελκυστικά: Η γνησιότητα, η αυθεντικότητα. Το ανεπιτήδευτο. Όλο αυτό δηλαδή που οδηγεί στην αγάπη. Τι είναι αυτό που το λένε αγάπη; Ακολουθούν 5 «καψούρες» στις Κυκλάδες…

ΣΙΚΙΝΟΣ

Έχει ήχο η σιωπή; Έχει όνομα η ηρεμία; Ω, μα ναι. Και λέγεται Σίκινος. Εδώ οι (φιλόξενοι) άνθρωποι σε κοιτάνε στα μάτια. Και εσύ ανταποδίδεις, μετά χαράς. Γιατί για να σε έφερε εδώ ο δρόμος είσαι ένας άνθρωπος που έμαθε να υποκλίνεται στο συναίσθημα.

Το ηλιοβασίλεμα το ζεις. Δεν το βγάζεις φωτογραφία μαζί με λεφούσια από τουρίστες που την ίδια στιγμή το έχουν ανεβάσει στο Instragram. Και την αμέσως επόμενη το έχουν ξεχάσει ψάχνοντας «πού θα πάνε για ποτάρες».

Θα το περπατήσεις το νησί, το ζητάει αυτός ο μικρός αλλά τόσο «μεγάλος» ως αίσθηση, τόπος. Μοιάζει ανεξερεύνητος, παρθένος. Είναι, κυρίως, όμορφος. Με αυτό το απαράμιλλο κάλλος που έχει η αγριάδα, η φύση και η φυσικότητα.  

 
 
 
 
 
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Vasilis Chrisanthopoulos (@billakosssss)

Πώς πας ως εκεί: Ακτοπλοϊκώς από Πειραιά (10 ώρες και 50 λεπτά / κόστος 48 ευρώ η απλή μετάβαση) και Λαύριο (11 ώρες και 50 λεπτά / 26 ευρώ η απλή μετάβαση).

Πού θα κολυμπήσεις: Μόνο τρεις παραλίες είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο: Αλοπρόνοια, Άγιος Γεώργιος και Διαλισκάρι. Στις υπόλοιπες θα φτάσεις είτε με τα πόδια, είτε με καΐκι.

Πού θα φας: Το Στέκι του Γαρμπή το αγαπάνε πολύ και οι ντόπιοι για τις γεύσεις και την ποιότητα του. Νοστιμιές σερβίρει και η Κάππαρη, ένα παραδοσιακό ταβερνάκι. Μπορείτε επίσης να ζήσετε μια wine tasting εμπειρία στο οινοποιείο «Μάναλης».

Πού να μείνεις: Δύο οικισμοί όλοι κι όλοι. Η Αλοπρόνοια που είναι και το λιμάνι και τη Χώρα, η οποία χωρίζεται στο Χωριό και στο Κάστρο. Καταλύματα δεν υπάρχουν πολλά και σε ένα μίνι ψάξιμο που κάναμε μέσω Booking είδαμε ακριβά πράγματα ως τον Δεκαπενταύγουστο (100+ ευρώ κι όλο ανεβαίνει τη βραδιά), αλλά προς το τέλος του μήνα βρίσκεις και πολύ πιο νορμάλ τιμές, το 65-75 ευρώ τη βραδιά σε δίκλινο είναι εφικτό.

Σίκινος νησιά Κυκλάδες

Το «κάτι παραπάνω»: Το Κινηματογραφικό φεστιβάλ «Οι Μέρες Ντοκιμαντέρ» σε ανοιχτούς χώρους του νησιού και τα εξαιρετικά πανηγύρια – μην τα χάσεις αν «συμπέσετε» χρονικά.

ΔΟΝΟΥΣΑ

Οι free campers έπιναν νερό (ΟΚ, και όχι μόνο…) στο όνομα αυτού του νησιού – κάποιοι έμεναν για μήνες εκεί, σαν θρύλος ήταν κάποτε η διήγηση για τον περίφημο «Ιταλό». Είτε οι παροικούντες στον Κέδρο είτε οι γενναίοι του άγριου Λιβαδιού. Με περιττό το μαγιό, με περισσή τη διάθεση για επαφή με τη φύση, με την παρέα.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ISOLEGRECHE.info 🧿🇬🇷🇮🇹 (@isolegreche)

Πλέον το «ελεύθερο» δεν είναι το ίδιο αποδεκτό στο νησί, στο Λιβάδι πάντως θα βρεις ακόμα «μύστες» του είδους.

Έχει μια ενέργεια η Δονούσα. Ασύγκριτη, μοναδική. Σε διαποτίζει από την πρώτη στιγμή που πατάς το πόδι σου εκεί. Μάλλον έχει να κάνει με τη δύναμη που έχει να σε κάνει να νιώθεις και πάλι παιδί.

Και μία κινηματογραφική πρόταση: Αναζητείστε το πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ των Γιάννη και Γιώργου Κολόζη «Ο Γιώργος του Κέδρου». Μια συγκλονιστική αφήγηση για το ταξίδι, τη ζωή, την απώλεια και εν τέλει τον άνθρωπο, με ντεκόρ αυτό το μαγικό μέρος.

Πώς πας ως εκεί: Από Πειραιά είσαι στο νησί σε 6 ώρες και 45 λεπτά. Στα 51,50 ευρώ η απλή μετάβαση.

Πού θα κολυμπήσεις: Στον Κέδρο οπωσδήποτε. Στο Λιβάδι επίσης αν είσαι wild. Για πιο απλά πράγματα, μια χαρά είναι και η παραλία στον κεντρικό οικισμό (Σταυρός).

Πού θα φας: Από το beach bar του Κέδρου ό,τι και να πάρεις δεν θα το μετανιώσεις – ίσα ίσα. Για ποτάκι στον Σκαντζόχοιρο, για μάσα στην Κόρη του Μιχάλη και στο «Τζι Τζι», στο Μερσήνι.  

Πού να μείνεις: Την εποχή που το «ελεύθερο» ήταν κομμάτι αναπόσπαστο του νησιού, ο Κέδρος ήταν το απόλυτο must. Τώρα από πλευράς δωματίων τον Αύγουστο… καλή τύχη! Η αναζήτηση στο Booking μας έκοψε το γέλιο, δεν «παίζει» σχεδόν τίποτα. Από Σεπτέμβρη όμως, όλα αλλάζουν. Και από διαθεσιμότητα και από τιμές.

Extra tip: Το νησί δεν διαθέτει βενζινάδικο. Αν, λέμε αν, πάρετε αμάξι. Το οποίο δεν είναι απαραίτητο. Διόλου.

ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ

Αφήστε το αυτοκίνητο μακριά, πολύ. Δεν χρειάζεται. Περπατήστε. Και απολαύστε. Η Σχοινούσα είναι γεμάτη θησαυρούς που περιμένουν να τους ανακαλύψεις.

Ένας τόπος που σου ζητάει απλώς να ανοίξεις το μυαλό και τα μάτια του και να αφομοιωθείς.

Θα τριγυρίσεις πολύ για να πας σε αρκετές παραλίες. Αλλά αξίζει κάθε βήμα. Τι σημασία έχει ο προορισμός χωρίς το ταξίδι;

Είναι γεμάτη πανέμορφες απομονωμένες παραλίες η Σχοινούσα. Είναι κι αυτός ο λόγος που σε σχέση με τις υπόλοιπες Μικρές Κυκλάδες είναι πιο ανεπτυγμένη τουριστικά. Την επισκέπτονται και «σκαφάτοι».

Αλλά μη φανταστείτε τίποτα το υπερβολικό. Ήπια και συμβατά με το τοπίο είναι όλα όσα έχουν συμβεί. Γιατί η «γαλήνη» παραμένει το πρωτεύον. Αυτό αναζητάς, αυτό εισπράττεις.

Πώς πας ως εκεί: Από Πειραιά πατάς το τίμιο χώμα της Σχοινούσας σε λίγο κάτω από 7 ώρες (6’:45’’). Με κόστος 51,50 ευρώ για απλή μετάβαση.

Πού θα κολυμπήσεις: Το Τσιγκούρι είναι η πιο γνωστή παραλία, η Ψιλή Άμμος είναι σκέτη μαγεία, το ίδιο και το Λιβάδι. Η Αλυγαριά πάλι, το «κοινό μυστικό». Αλλά υπάρχουν κι άλλες, αρκετές. Παρότι μικρή, η Σχοινούσα είναι «γίγας» στο κομμάτι «παραλία». Ψάξε. Και θα ανταμειφθείς.

Πού θα φας: Deli restaurant & Sweet Βar και τα έχεις όλα στο πιάτο σου. Η Κυρά Ποθητή μόνο τυχαία δεν είναι φημισμένη, ενώ το beach bar στο Τσιγκούρι και το Καφενείο της Χαράς «γεννήθηκαν» για all day απολαύσεις.

Σχοινούσα νησιά Κυκλάδες

Πού να μείνεις: Τα περισσότερα καταλύματα βρίσκονται στον κεντρικό οικισμό του νησιού, στη Χώρα. Δωμάτια όμως θα βρείτε διάσπαρτα και σε άλλα μέρη του νησιού. Με λίγη τύχη και αρκετό ψάξιμο μπορείς να βρεις κάτι καλό-προσιτό οικονομικά ακόμα και τώρα που μπαίνουμε σε high season.

Extra tip: Κάνε οπωσδήποτε το γύρο του νησιού με καραβάκι. Η ομορφιά θα σε συνοδεύσει σε κάθε παφλασμό των κυμάτων…

ΗΡΑΚΛΕΙΑ

Σε 3 ώρες το έχεις γυρίσει όλο το νησί. Αλλά θες πολλές μέρες για να πεις ότι το χόρτασες. Πάρα πολλές. Και θα ‘ναι μια παροδική αίσθηση. Αφού θα θες οπωσδήποτε να ξαναγυρίσεις.

Στην Ηρακλειά λέει ο μύθος πως ήταν η σπηλιά του γίγαντα Πολύφημου, του πλάσματος που τύφλωσε με την πονηριά του ο Οδυσσέας ενώ πάλευε να γυρίσει στην Ιθάκη. Εδώ όμως δεν θα νιώσεις με τίποτα «κανένας».

Η ατμόσφαιρα είναι πραγματικά κάτι το εντυπωσιακό. Η παρθένα φύση και τα διάφανα γαλάζια νερά, επίσης.

Ηρακλειά Κυκλάδες νησιά

Χωρίς «ντάμπα ντούμπα», χωρίς ήχους από πάρτι και με μπόλικες περιπατητικές διαδρομές. Ο ήχος των τζιτζικιών μες τη μέρα είναι αυτό που έχεις ανάγκη.

Πώς πας ως εκεί: Παρά 5 λεπτά 6,5 ώρες και με 51,50 ευρώ έχεις κάνει το Πειραιάς-Ηρακλειά.

Πού θα κολυμπήσεις: Το Λιβάδι και ο Άγιος Γεώργιος τα έχουν όλα και είναι «εύκολες». Το Τουρκοπήγαδο έχει μαγικά νερά. Ο Καρβουνόλακκος και η Αλιμιά είναι ταμάμ για μονοήμερη εκδρομή με καραβάκι.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iraklia – Small Cyclades (@irakliaisland)

Πού θα φας: Η Αρακλειά σερβίρει «ποιήματα». Το Thymari είναι επίσης μια πολύ καλή επιλογή, σε άλλο μοτίβο. Το beach bar Surfin Bird κάνει φανταστικά κοκτέιλ – μεταξύ πολλών άλλων.

Πού να μείνεις: Κι εδώ το κλασικό πρόβλημα. Μικρή προσφορά, μεγάλη ζήτηση. Τα καταλύματα είναι λίγα και στις περιόδους αιχμής γίνονται δυσεύρετα και πανάκριβα.

Extra tip: Με πάνω από 170 είδη πουλιών, η Ηρακλειά προτείνεται και για bird watching. Το πιο εντυπωσιακό αξιοθέατο πάντως του νησιού, θεωρείται η Σπηλιά του Αγίου Ιωάννη του Πρόδρομου.

ΚΙΜΩΛΟΣ

Οι περισσότεροι που κοιτούν προς αυτή τη μεριά στις Κυκλάδες πάνε Μήλο. Την Κίμωλο τη βάζουν στο πρόγραμμα για μονοήμερη, 20 λεπτά απόσταση είναι μόνο. Τι καλά που… δεν κάνουν!

Είναι ένα πραγματικά αδικημένο νησί η Κίμωλος. Δεν έχει τίποτα μα τίποτα να ζηλέψει από κανένα άλλο.

Είναι ανόθευτη η εμπειρία που σου προσφέρει. Το Χωριό (δεν αποκαλείται Χώρα) είναι γεμάτο ωραία ζωή, ωραία μαγαζιά και ωραίους ανθρώπους.

Το σύνολο είναι λιτό και απέριττο, ώρες ώρες θα νομίζεις πως γύρισες πίσω στο χρόνο. Όσοι επιλέγουν την Κίμωλο για διακοπές, γράφουν τη λέξη δικαίωση με μεγάλα γράμματα στην καρδιά τους…

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kimolos Island (@kimolosisland)

Πώς πας ως εκεί: Η διάρκεια του ταξιδιού κυμαίνεται από 5 έως 10 ώρες ανάλογα το πόσα λιμάνια πιάνει το καράβι. Κόστος 43,50 ευρώ. Υπάρχει και πιο φτηνό, από Λαύριο (20 ευρώ) αλλά κάνει κοντά… 15 ώρες.

Η καλύτερη ίσως επιλογή είναι να πας Μήλο και να περάσεις απέναντι με το τοπικό ferry boat που κάνει κάμποσα δρομολόγια τη μέρα.

Παραλίες: Η πιο διάσημη παραλία της Κιμώλου δεν είναι άλλη από τα Πράσα (ή Πρασσά) και δικαίως – ένα λευκό «άσμα ασμάτων»! Γούπα-Καρά βάλε στο πρόγραμμα, είναι ιδιαίτερα και διαφορετικά.

Αμμουδερές και υπέροχες η Αλυκή, η Μπονάτσα και το Καλαμίτσι. Last but not least: Μην παραλείψεις εκδρομή για την Πολύαιγο, το μεγαλύτερο μη κατοικημένο νησί των Κυκλάδων που είναι εκεί δίπλα. Πραγματικά «μην»…

Πού να μείνεις: Τέλη Ιουλίου και μες τον Αύγουστο, το πάμε το ξαναλέμε, όλα είναι (πιο) δύσκολα. Βρίσκεις λίγο που το ψάξαμε στο Booking και αλλού, αλλά δεν τα λες δα και φτηνά. Πού είναι φτηνά πια βέβαια, θα μας πείτε…

Πού θα φας: Το Κύμα στη Ψάθη (στο λιμάνι) είναι ίσως η κορυφαία επιλογή στην Κίμωλο για να φας καλά. Αλλά γενικά υπάρχει «σοβαρό» πράγμα εδώ για τους καλοφαγάδες. Στον Σαρδή, στο Καλαμίτσι στην ομώνυμη παραλία, στο καφενείο Καλή Καρδιά, στην Αυλή του Σάμπλου και αναφέρουμε απλώς κάποια. Α, δοκίμασε οπωσδήποτε τη λαδένια – την τοπική πίτσα!

Κίμωλος νησιά Κυκλάδες

Και το βραδάκι, ευφραίνεται ξανά η ψυχούλα σου. Έχει και πολύ «ψαγμένα» μπαράκια στο Χωριό, με cool μουσικές και σούπερ κοκτέιλ.

Extra tip: Δανειστικές βιβλιοθήκες σε διάφορα «στρατηγικά» σημεία, εδώ ο αέρας είναι και intellectual. Κάνε και μια βόλτα να δεις το Σκιάδι, τον βράχο-μανιτάρι της Κιμώλου.