Λίγο τα Χριστούγεννα, λίγο το γνωστό μυθιστόρημα της Agatha Christie, Έγκλημα στο Orient Express, λίγο ο ρομαντισμός που έχουμε μέσα μας, δεν θέλει και πολύ να ονειρευτούμε πως θα ήταν ένα ταξίδι με το θρυλικό τρένο του ομίλου LVMH, που εκτελεί δρομολόγιο από τη Φλωρεντία στο Παρίσι.

Κρατάει ολοζώντανη αυτή τη μαγεία, παρέχοντας ωστόσο ένα αριστοκρατικό ταξίδι, που το σίγουρο είναι πως μένει χαραγμένο στη μνήμη.

https://www.intronews.gr/ta-pio-omorfa-igklou-tou-londinou-me-tromeri-thea-kai-oraio-fagito

Πριν τα ιδιωτικά jets και τις business class πτήσεις, οι υψηλές προσωπικότητες ταξίδευαν στην Ευρώπη με υπερπολυτελή τρένα. Το υπερσύγχρονο τρένο Venice-Simplon Orient Express, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει, αφού στο εσωτερικό του προσφέρει ανέσεις που σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή. Μια εποχή που δεν έχεις ζήσει, αλλά έχεις οραματιστεί μέσα από τις ταινίες και τα βιβλία.

Είναι αναμενόμενο πως δεν πρόκειται για ένα οικονομικό ταξίδι. Μια φορά το κάνεις αυτό στη ζωή, και αν. Το κόστος ξεκινά από τις 1.700 λίρες και ξεπερνά τις 4.000, όπως γράφει το CNBC. Περιλαμβάνει, ωστόσο, πρωινό, μεσημεριανό, γεύμα, δείπνο και τσάι μετά μουσικής για να ζήσεις το ταξίδι με όλα τα κομφόρ κι όπως αρμόζει.

Όπως εξηγεί ο Gary Franklin, CEO της Belmond, το «2ο19 είχαμε σημειώσει ρεκόρ κρατήσεων, που άγγιζαν το 70%, συγκριτικά με εκείνες του 2015» και πρόσθεσε: «Είδαμε να γίνεται μια αναβίωση των ταξιδιών μέσω τρένων κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες θέλουν να ανακαλύψουν το «αργό» ταξίδι και αναμένουμε πως η ζήτηση θα αυξηθεί».

Το ιστορικό Orient Express

Στα τέλη του 19ου αιώνα, το εμβληματικό Orient Express περιελάμβανε 17 βαγόνα, με το κάθε ένα ξεχωριστά να κουβαλά μια μοναδική ιστορία. Το 1883, το τρένο έκανε το ταξίδι Κωνσταντινούπολη-Παρίσι, με τους επιβάτες να γίνονται θεατές της κεντρικής Ευρώπης.

Το νέο μοντέρνο τρένο Venice Simplon-Orient-Express έχει 11 βαγόνια με καμπίνες, τρία βαγόνια τα οποία λειτουργούν ως εστιατόρια, ένα βαγόνι για το μπαρ και άλλα δύο τα οποία προορίζονται για αποκλειστική χρήση του προσωπικού της εταιρίας.

Νέες διαδρομές με το Venice-Simplon Orient Express

Η πανδημία έβαλε φρένο στην ταξιδιωτική σεζόν του 2020, η οποία διαρκεί από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο. Μετά από 18 μήνες, το τρένο ξεκίνησε ξανά τις διαδρομές τον περασμένο Ιούνιο, με νέα δρομολόγια σε μερικές από τις πιο δημοφιλείς πόλης της Ευρώπης.

Εκτός από το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Βενετία, το πολυτελές τρένο πλέον στο Άμστερνταμ, τις Βρυξέλλες, τη Γενεύη, τη Ρώμη και τη Φλωρεντία. Το δρομολόγιο του Άμστερνταμ δε, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές όπως εξηγεί ο Franklin, με τα εισιτήρια να είναι σχεδόν εξαντλημένα για το 2022.

Για τους περισσότερους, η ιστορία του τρένου και η χλιδή που προσφέρει, σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα μέσα από το παράθυρο, είναι οι λόγοι που δεν έχουν πρόβλημα να πληρώσουν αρκετά γι’αυτό το μοναδικό ταξίδι.

Τα περισσότερα ταξίδια διαρκούν μόνο ένα βράδυ, αλλά υπάρχουν και μεγαλύτερα, όπως το ιστορικό Κωνσταντινούπολη – Παρίσι. Το τρένο κάνει αυτή τη διαδρομή κάθε χρόνο τον Αύγουστο, με τις καμπάνες να γίνονται σχεδόν sold out ένα χρόνο πριν για παν ενδεχόμενο.