Οι εικόνες ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο. Το φαντάζεσαι ότι αυτό το καρτούν δημιουργήθηκε και προβλήθηκε στην αμερικανική τηλεόραση το… 1966; Τα παιδάκια της εποχής, που είδαν το Batfink πρώτη φορά στις οθόνες τους, τώρα πλησιάζουν τη σύνταξη, αν δεν την έχουν πάρει ήδη.

Εμείς τη σειρά αυτή την είδαμε αρκετά αργότερα. Στο θρυλικό 0-6, εκεί στις αρχές και τα μέσα της δεκαετίας του 2000. Τότε που το κανάλι που ίδρυσε ο Στέργιος Καλόγηρος (και από το 2013 έχει μετονομαστεί σε Smile TV) ήταν το πρώτο που απευθυνόταν αποκλειστικά σε παιδιά. Γέμιζε από τέτοιες σειρές και ήταν η χαρά του παιδιού και η παρηγοριά του μεγάλου. Σε εποχές χωρίς τάμπλετ και κινητά, το 0-6 ήταν ο καλύτερος τρόπος για να μείνουμε μέσα στο σπίτι και πάνω στον καναπέ.

To καρτούν που σατιρίζει υπερήρωες

Batfink, λοιπόν. Για να ακριβολογούμε, το πλήρες όνομα του καρτούν ήταν Batfink & Karate. Διότι εκτός από τον τύπο που έμοιαζε με νυχτερίδα, ο συμπρωταγωνιστής ήταν ένας ψηλός και χοντρούλης Ασιάτης, ο οποίος βοηθούσε τον βασικό ήρωα όπου αυτός είχε πρόβλημα. Με τι άλλο, με καρατιές.

Το καρτούν που βλέπαμε παιδιά στο 0-6: Αν το θυμάσαι, έζησες φανταστικά παιδικά χρόνια

Ο Batfink ήταν μια από τις κλασσικές δημιουργίες του τρομερού διδύμου Hanna-Barbera, που μας πρόσφερε πλήθος από δημοφιλείς ήρωες καρτούν, όπως ο Τομ και Τζέρι, οι Φλίντστοουνς, οι Τζέτσονς, ο Ατομ Αντ και τόσοι άλλοι. Μιλάμε για θρύλους, οι οποίοι στις αρχές της δεκαετίας του 1970 κατάφεραν να ξεπεράσουν σε τζίρο ακόμα και τον τεράστιο Γουόλτ Ντίσνεϊ.

To καρτούν είναι στην ουσία μια παρωδία, που σατιρίζει δύο πολύ δημοφιλείς υπερ-ήρωες της εποχής, τον Batman και τον Green Hornet. Ο βασικός ήρωας έχει στοιχεία και από του δύο: Είναι ένας άνθρωπος-νυχτερίδα, όπως ο Batman, αλλά ο βοηθός του είναι Ασιάτης, όπως ο Kato του Green Hornet. Έχει όχημα, αλλά χρώματος ροζ, που μοιάζει με Volkswagen Beetle, αλλά το αποκαλούσε Battilac! Έχει παρελθόν δακρύβρεχτο, αλλά και μια αίσθηση καθήκοντος, να πολεμάει τους κακούς με τις σούπερ δυνάμεις του και το μυαλό του.

Όταν ήταν παιδί, λοιπόν, ο Batfink εκτέθηκε σε πλουτώνιο σε μια σπηλιά όπου ζούσε ο ίδιος και η μητέρα του. Οι ληστές επιχείρησαν να κρυφτούν στη σπηλιά και πυροβόλησαν τη μητέρα του, με αποτέλεσμα να πέσει έξω από τη σπηλιά. Ο Μπάτφινκ, χρησιμοποιώντας την αφύσικη δύναμή του που του έδωσε η έκθεση στο Πλουτώνιο, έσωσε τη μητέρα του από την πτώση, αλλά τα φτερά του υπέστησαν μεγάλη ζημιά. O Karate, που αργότερα έγινε ο σύντροφός του στις περιπέτειες, τον πήγε στον πατέρα του που ήταν σιδεράς, ο οποίος του κατασκεύασε φτερά από ατσάλι. Υποσχέθηκε στη μητέρα του ότι θα χρησιμοποιούσε τις ικανότητές του για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

Ο πιο γνωστός «κακός» που πολεμάει ο Batfink είναι Hugo A Go Go, ο πιο τρελός επιστήμονας του κόσμου. Τα βάζει και με άλλους εγκληματίες όπως ο Sproty Morty, ο Napoleon Blownapart και ο Skinny Minnie. Από τα ονόματα καταλαβαίνει κανείς πόσο διασκέδαζαν οι δημιουργοί φτιάχνοντας τις ιστορίες.

O Batfink συνήθως παρουσιάζεται ως ευγενής και έξυπνος, μάλλον πονηρός.  Ήδη από το πρώτο επεισόδιο, (Pink Pearl of Persia) ξεγέλασε ορισμένους εγκληματίες για να πιστέψουν ότι ήταν στο πλευρό τους για να τους κάνει να φανερωθούν, οπότε πήρε το μαργαριτάρι πίσω. Υπάρχει, όμως, και η αφελής πλευρά του, συχνά πέφτει σε παγίδες που στήνουν κακοποιοί.

Η βασική του ικανότητα είναι το Super Sonar Radar. Χρησιμοποιεί ραντάρ σόναρ με τη μορφή της λέξης “BEEP” για να βρει εγκληματίες. Tα φτερά του καρτούν, επίσης, είναι άφθαρτα σε οποιοδήποτε υλικό εκτός από το πλουτώνιο. Ενώ τα χρησιμοποιεί κυρίως ως ασπίδα, τα έχει χρησιμοποιήσει και για να κόβει επιφάνειες.

Αν δεις έστω ένα από τα πεντάλεπτα βίντεο που υπάρχουν πια στο Youtube κι έχεις ζήσει εκείνες τις εποχές, σε πιάνει μια γλυκιά μελαγχολία. Από μόνος του ο Batfink δεν μπόρεσε να φτάσει στη δημοφιλία άλλων καρτούν, αλλά σε γυρνάει πίσω στη χρυσή εποχή. Τότε που ακόμα και τα καρτούν μπορεί να ήταν λίγο αφελή. Και τα έβλεπες το πρωί ή νωρίς το μεσημέρι, πριν βγεις το απόγευμα να παίξεις μπάλα με τους φίλους σου στο δρόμο.

** Με πληροφορίες από Superheroes.