Το μαγευτικό σκηνικό που απλώνεται μπροστά σου κρύβει μυστικά, αλλά και απολαύσεις. Η Μπριζ είναι η πόλη της δαντέλας και της μπύρας, καθώς η ιστορία της πόλης και η ανάπτυξή της συνδέονται με αυτά τα δύο προϊόντα.

Είναι στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη πόλη στο Βέλγιο -και προσφέρει πλήθος επιλογών. Αν αγαπάτε την μπύρα, το καλό φαγητό και… τα μουσεία για τα βασανιστήρια, είστε στο σωστό μέρος.

Ο οδηγός μας για τη Μπριζ περιλαμβάνει τα πάντα, από βάρκες στο κανάλι μέχρι γευστικά παϊδάκια σε σάλτσα σοκολάτας και φυσικά μπύρα!

Τα 11 top σημεία που πρέπει να επισκεφτείς στην πόλη της Μπριζ

Μπρυζ

Βασιλική του Αγίου Αίματος

Η ρωμαιοκαθολική εκκλησία με την υπέροχη ακουστική. Είναι ένας χώρος που εκτός από τη χρηστικότητά του ως τόπος λατρείας, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της Μπρυζ.

Είναι διάσημη στην πόλη γιατί φιλοξενεί μια φιάλη που λέγεται ότι φέρει ένα ύφασμα εμποτισμένο με το αίμα του Ιησού Χριστού (για αυτό και η ονομασία του) ενώ και το ίδιο το κτίριο έχει αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

πόλη Μπρυζ Βασιλική του Αγίου Αίματος

Το κανάλι

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δεις τη γοτθική πόλη της Μπρυζ από μία πλωτή βάρκα που κάνει βόλτες στα κανάλια της πόλης.

Κάνοντας βαρκάδα θα εκτιμήσεις την υπέροχη αρχιτεκτονική της περιοχής καθώς τα κανάλια διασχίζουν το ιστορικό κέντρο της Μπρυζ και απλώνονται σε όλη την πόλη.

Όμορφα κτίρια απλώνονται προς κάθε κατεύθυνση, με τους τραχείς ορίζοντες να αντανακλούν στο νερό, δημιουργώντας μία εικόνα που ξεπετάχτηκε από το σκηνικό ταινίας (να σημειώσουμε ότι στην Μπρυζ έχουν γυριστεί αρκετές ταινίες και σειρές).

Τα σκάφη αναχωρούν από τις προβλήτες όλη την ημέρα και το βράδυ – και οι καπετάνιοι θα σου δώσουν πολλές χρήσιμες πληροφορίες για την περιοχή και τα μυστικά της Μπρυζ που γνωρίζουν οι ντόπιοι.

Μπρυζ Κανάλια

Το καμπαναριό Belfry

Στην καρδιά του κέντρου της Μπρυζ –έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO– βρίσκεται το Belfort, ένα καμπαναριό που χτίστηκε τον δέκατο πέμπτο αιώνα.

Είναι κυριολεκτικά το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της Μπρυζ – κάτι σαν τον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι ας πούμε.

Μία ξεχωριστή εμπειρία θα ζήσετε αν ανεβείτε τα 366 σκαλοπάτια του ακούγοντας την απόκοσμη μελωδία που συνθέτουν οι καμπάνες του. Μια συμβουλή: είναι περιορισμένος ο αριθμός των ατόμων επιτρέπεται να ανέβει στον πύργο του καμπαναριού ταυτόχρονα, έτσι οι ουρές μπορεί να γίνουν αρκετά μεγάλες.

Πάρτε μερικά σνακ και ένα επεισόδιο της αγαπημένης σας εκπομπής στο Netflix για να περιμένετε, γιατί υπάρχει αναμονή, ωστόσο όταν έρθει η στιγμή να το βιώσετε αυτή τη μαγική «ανάβαση», θα σας αποζημιώσει και με το παραπάνω.

Μπρυζ Το καμπαναριό

2be Beer Wall

Η Μπρυζ έχει παράδοση στην μπύρα και το funky, ιδιόρρυθμο κατάστημα, μπαρ και μουσείο, που φιλοξενεί περισσότερα είδη και μάρκες μπύρας από όσα θα μπορούσε να φανταστεί ακόμη και ο πιο περήφανος γνώστης της ζυθοποιίας, είναι μέσα στα must που πρέπει να επισκεφθείς.

Αν όχι για να περιδιαβείτε τα «δωμάτιά» του και να μάθετε τα πάντα για τις βελγικές μπύρες, τις σοκολάτες και αναμνηστικά, ίσως για να απολαύσετε ένα ποτό στο μπαρ της βεράντας 2be (με μια από τις καλύτερες θέες στην πόλη), αλλά σίγουρα θα πρέπει να επισκεφθείτε το 2be Beer Wall για αυτό που μαρτυράει το όνομά του: για να φωτογραφηθείτε μπροστά στο τείχος της μπύρας, κυριολεκτικά έναν τοίχο από μπύρα.

Μπρυζ ο τοίχος της μπύρας

Μουσείο Βασανιστηρίων

Βρίσκεται σε μια από τις παλαιότερες φυλακές της Ευρώπης και φιλοξενεί μια συλλογή οργάνων βασανιστηρίων περασμένων αιώνων.

Σίγουρα τα αρχιτεκτονικά μνημεία έχουν γοητεία και το να πίνεις μπύρα έχει ενδιαφέρον, όμως αν θέλεις να κάνεις κάτι έξω από τα συνηθισμένα, τότε το Μουσείο των Βασανιστηρίων είναι αυτό που ψάχνεις.

Το μουσείο εξερευνά την προέλευση και τη σημασία των βασανιστηρίων στην κοινωνία με μια σειρά από εργαλεία που προκαλούν πόνο, με χρονολογική κατάταξη.

Δεδομένου ότι βρίσκεται σε ένα υπόγειο καταφύγιο, είναι ο χώρος που πρέπει να επισκεφτείς σε περίπτωση που ο καιρός είναι κάπως στριφνός όταν ταξιδέψεις στην Μπρυζ.

Μρυζ Μουσείο Βασανιστηρίων

Η Γέφυρα των Εραστών και η Λίμνη της Αγάπης

Η Λίμνη της Αγάπης είναι μια όαση ηρεμίας στη μέση του Minnewater Park, ένα καταφύγιο γαλήνης με τη γραφική και ρομαντική γέφυρα του Lover’s Bridge στην καρδιά της.

Ίσως το ιδανικό σημείο για να πας σε περίπτωση που επισκέπτεσαι αυτήν τη ρομαντική πόλη για ένα Σαββατοκύριακο.

Οι τοπικοί μύθοι λένε ότι αν περάσετε τη γέφυρα με τον σύντροφό σας και φιληθείτε, ο έρωτάς σας θα κρατήσει για πάντα. (Είναι επίσης το τέλειο σημείο της Μπρυζ για μία φωτογραφία για το Instagram).

Μπρυζ Η γέφυρα της αγάπης

Bruges Markt

Στην Πλατεία της Αγοράς στην Μπρυζ λειτουργεί από το 1985 μια εβδομαδιαία αγορά. Επιλέξτε να πάτε την Τετάρτη που η αγορά λειτουργεί κανονικά και μετά μπείτε στα σπίτια των συντεχνιών που έχουν μετατραπεί σε εστιατόρια και βρίσκονται περιμετρικά της αγοράς.

Κάθε χειμώνα, η πλατεία μεταμορφώνεται σε μια χειμερινή χώρα των θαυμάτων για τους λάτρεις των Χριστουγέννων. Μεταξύ Νοεμβρίου και Ιανουαρίου φιλοξενεί τη χριστουγεννιάτικη αγορά της Μπρυζ με ένα παγοδρόμιο και δεκάδες εορταστικούς πάγκους.

Μπρυζ Η αγορά

Chocolatier Dumon

Η σοκολάτα είναι από τις πιο διάσημες εξαγωγές του Βελγίου. Και στην Μπρυζ έχετε περισσότερες επιλογές απ’ όσες θα μπορούσατε να φανταστείτε, αλλά υπάρχει μια σοκολατοποιία που δεν πρέπει να φύγετε από αυτήν την πόλη χωρίς να επισκεφθείτε: Chocolatier Dumon.

Η Chocolatier Dumon είναι μια από τις πιο γνωστές μάρκες σοκολάτας του Βελγίου, αλλά το μικροσκοπικό, γοητευτικό κατάστημα ακριβώς έξω από την αγορά είναι ένα απολαυστικά αυθεντικό κτίριο. Προσέξτε το κεφάλι σας καθώς κατεβαίνετε σε αυτό το μαγαζί που είναι γεμάτο σοκολάτες.

Μπρυζ Chocolatier Dumon

Ribs ‘n’ Beer

Κάνει αυτό που υπόσχεται και το όνομά του: σερβίρει απολαυστικά, νόστιμα παϊδάκια και υπέροχη, τοπική μπύρα.

Είναι τα πιο νόστιμα παϊδάκια που έχετε δοκιμάσει –πνιγμένα σε σάλτσα σοκολάτας και μπύρας (δεν υπάρχει κάτι πιο βελγικό από αυτό!).

Το εστιατόριο προσφέρει ένα μενού με «ό,τι μπορείς να φας» και μεγάλη ποικιλία από μπίρες, και ίσως να μη φύγεις ποτέ από εκεί.

Αν και είναι εκτός δρόμου, αυτό το δημοφιλές μέρος προσελκύει πολλούς «πεινασμένους» θαμώνες, οπότε θα πρέπει να κάνετε κράτηση αν θέλετε να έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε τα «καλύτερα παϊδάκια στο Βέλγιο».

Ribs ‘n’ Beer Μπρυζ

L’Estaminet

Ένα hit της Μπρυζ σύμφωνα με τους ντόπιους! Το L’Estaminet είναι ένα γοητευτικό εστιατόριο με ζεστή και φιλόξενη ατμόσφαιρα. Είναι πάντα γεμάτο και δεν κάνει κρατήσεις, οπότε ετοιμαστείτε για μια σύντομη αναμονή όταν φτάσετε.

Το φαγητό εδώ αξίζει την αναμονή -ειδικά σας αρέσει η σπεσιαλιτέ του: τα μακαρόνια στο φούρνο. Αν και τα ζυμαρικά μπορεί να μην είναι το αντιπροσωπευτικό πιάτο του Βελγίου, αυτή η πολυσύχναστη ταβέρνα προσφέρει κάθε ιταλικό φαγητό και κυριολεκτικά αξίζει να φας εκεί.

Στη μεγάλη βεράντα θα δειπνήσεις κοντά στη φύση το καλοκαίρι και το χειμώνα, ενώ η φιλόξενη παμπ μέσα προσφέρει ένα άνετο καταφύγιο από το κρύο.

Μπρυζ L’Estaminet

Bar Des Amis

Σχεδιάζετε μια βραδινή έξοδο στα λιθόστρωτα της Μπρυζ; Πηγαίνετε στο meeting point της πόλης, το Bar Des Amis (ή «Friends Bar»), για μια βραδιά με ποτά, τραγούδια και συναναστροφές.

Το Bar Des Amis είναι ένα μοντέρνο νυχτερινό κέντρο, ακριβώς έξω από την αγορά, με ό,τι χρειάζεστε για μια υπέροχη βραδινή έξοδο: (σχετικά) φθηνά ποτά, δυνατή μουσική και ώρα κλεισίματος κάπου τις πρώτες πρωινές ώρες. Επιπλέον, όλοι κάνουν ένα πέρασμα από αυτό το μπαρ. Είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να δημιουργήσετε αναμνήσεις ή, ίσως, να τις χάσετε!

Μπρυζ Bar Des Amis