Αν έπρεπε να κάνουμε ένα ξεσκαρτάρισμα για τις σειρές που είδαμε το 2022 so far, αυτή που θα ξεχώριζε από τις καινούργιες, είναι σίγουρα το Severance, μάλλον το The Old Man με τον Jeff Bridges, το Slow Horses με τον Gary Oldman και κάπου εδώ θα σταματούσαμε. Παρόλη την πληθώρα επιλογών, δεν είναι πια τόσες πολλές οι σουπερκαλιφρατζιλιστικεξπιαλιντόσιους σειρές. Μέχρι που εμφανίστηκε το The Bear.

Από τα τέλη Ιουνίου και μέχρι σήμερα, το The Bear είναι η πιο επιδραστική σειρά. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ένα από τα χαρακτηριστικά της πλοκής αφορά σε μια συνταγή για σπαγγέτι και στο 8ο επεισόδιο ο κεντρικός ήρωας αποφασίζει να την μαγειρέψει ενώ την απέφευγε και τη μείωνε για τόσα επεισόδια. Η συνταγή εμφανίζεται σε ένα χαρτί, είναι μόλις 3 υλικά για τη σάλτσα και αρκετός κόσμος προσπαθεί να την κάνει ακριβώς όπως είναι. Κάποιοι την χαρακτηρίζουν μια από τις καλύτερες συνταγές για ζυμαρικά.

Και πώς να μην είναι άλλωστε, όταν ο άνθρωπος που την έφτιαξε, έχει ιταλικές ρίζες, όπως και όλη η οικογένεια. Στο The Bear πάντως, αυτός ο άνθρωπος δεν εμφανίζεται ποτέ. Έχει πεθάνει και είναι το σημείο από το οποίο ξεδιπλώνεται η αφήγηση. Ο Carmy είναι ένας σπουδαίος σεφ που δούλευε για χρόνια σε εστιατόρια με Μισελέν, σε γκουρμέ κουζίνες, στην υψηλή γαστρονομία.

Ο αδερφός του πεθαίνει και του αφήνει κληρονομιά το diner-deli που έχει στο Σικάγο. Ο Carmy που είχε φύγει και είχε κρατήσει ελάχιστες επαφές με την οικογένεια, αποφασίζει να αναλάβει αυτό το φορτίο και να αποκτήσει τη δική του κουζίνα, να πάρει κάτι απ΄αυτό που θεωρούσε ως μηδέν και να το μετατρέψει στο πιο δημοφιλές μέρος για φαγητό στην πόλη των ανέμων.

Σε αυτή την προσπάθεια θα βρει αρχικά εμπόδια τους υπαλλήλους που είχαν συνηθίσει σε μια ρουτίνα απαράλλακτη, με πιο πεισματάρη τον ξάδερφο του που ήταν ο επόμενος στη ιεραρχία μετά τον αδερφό του. Follow the System. Αυτό λένε όλοι. Το σύστημα όμως πρέπει να αλλάξει. Όπως και η μακαρονάδα που φτιάχνουν, την οποία ο Carmy θεωρεί κακή και λόγο κατάρρευσης του εστιατορίου. Άσχετα που ήταν το best seller.

Ο Carmy θέτει κανόνες εστιατορικούς στην κουζίνα που λειτουργούσε άναρχα και είναι πεισμένος πως πρέπει να συνδέσει το απλό του σάντουιτς που έχει ως trademark το μαγαζί, με τα στοιχεία υψηλής γαστρονομίας. Πιστεύει ότι το λαϊκό είναι και σάπιο. Στην πορεία των πραγμάτων όμως, θα δει πως είχε υπερεκτιμήσει τις τεχνικές και το γκουρμέ και πως πρέπει να δώσει παραπάνω credits στην απλότητα και την ταπεινότητα των υλικών και των χεριών που τα μαγειρεύουν.

Το The Bear κερδίζει τον τηλεθεατή με πολλούς τρόπους. Από το ότι ξεκινάει in medias res, από το σημείο δηλαδή που ο Carmy είναι ήδη στην κουζίνα και καθοδηγεί τους άλλους προς τον τρόπο του. Δεν δείχνει τι έχει συμβεί πριν, πόσο εύκολα ανέλαβε την κληρονομιά του αδερφού του, ποια ήταν η σχέση τους.

Η σκηνή με την αδερφή του στο πρώτο επεισόδιο αφήνει κάποια hints, αλλά τίποτα το βέβαιο. Κάτι flashbacks που έχει ο Carmy από την προηγούμενη δουλειά του, επίσης σκιαγραφεί μια εικόνα για το τι αντιμετώπιζε και θέλησε να φύγει απ΄αυτό, αλλά και πάλι τίποτα το ολοκληρωμένο.

Ενώ στο επίκεντρο της πλοκής είναι η προσπάθεια του να κάνει το μαγαζί βιώσιμο και να το εξελίξει, εν τέλει αιωρούνται τόσες μπάλες στον αέρα που ο τηλεθεατής αναπτύσσει περιέργεια και ενδιαφέρον και γι΄αυτά. Απλώς η ταχύτητα με την οποία εναλλάσσονται οι λήψεις, οι εικόνες, δεν του επιτρέπουν να το επεξεργαστεί. Κι είναι κι αυτό μια από τις γοητείες του The Bear.

Θυμίζει στην αισθητική πράγματα από άλλες σειρές του δικτύου FX, όπως το Sons of Anarchy, έχει μια αναρχία αντιστρόφως ανάλογη του κανονιστικού πλαισίου που θέτει ο Carmy στην κουζίνα του και μέσα απ΄αυτή την αντίθεση σκηνοθεσίας-σεναρίου, δημιουργείται ένας κενός χώρος στον οποίο μπαίνει ο τηλεθεατής.

8 επεισόδια μισής ώρας είναι ταυτόχρονα λίγα και αρκετά για το The Bear που πήρε στο άψε σβήσε έγκριση για δεύτερη σεζόν και έχει κάνει όλο το διαδίκτυο να μιλά γι΄αυτό. Ο Christopher Storer, ο δημιουργός της σειράς, βρήκε μια φλέβα χρυσού.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Stranger Things: Δεν ξέρουν τι έχουν οι πρωταγωνιστές – Οι απολαβές που παίρνουν το επεισόδιο

Netflix: Η μεγαλύτερη απώλεια συνδρομητών του 2022 – Η κίνηση που μπορεί να εκτοξεύσει ή να του σκάψει τον λάκκο

House of the Dragon: Κυκλοφόρησε το ολοκληρωμένο trailer και έχει… άρωμα Game of Thrones