Πριν από λίγες μέρες έπινες το κοκτέιλ σου κάπου στις Κυκλάδες, αλλά ήρθε η ώρα της επιστροφής στην Αθήνα και αναπολείς τις δροσερές γεύσεις που απολάμβανες στην ξαπλώστρα του beach bar ή το βράδυ χωμένος σε κάποιο σοκάκι; Το καλοκαίρι δεν τελειώνει αν δεν μπει Οκτώβρης (το λέει ο καιρός όχι εγώ) και τα κοκτέιλ είναι ιδανικά για να δροσίσεις τα χείλη σου τα επόμενα βραδάκια στην Αθήνα.

Πού θα πιείς όμως τα καλύτερα της πόλης; Η πρωτεύουσα μας έχει από τις καλύτερες μπαρ σκηνές του κόσμου, με μαγαζιά που προσφέρουν ιδιαίτερα κοκτέιλ με ποιοτικά υλικά από μικρούς παραγωγούς, που χρησιμοποιούν την μοριακή επιστήμη, που έχουν εντυπωσιακή εμφάνιση ή που συνδυάζουν γεύσεις και αρώματα με πολύ φαντασία!

The Clumsies

Μπορεί να έχει ακουστεί εκατοντάδες φορές το όνομα του συγκεκριμένου μαγαζιού, αλλά σε μια λίστα με τα καλύτερα κοκτέιλ της Αθήνας, δεν γίνεται να λείπουν αυτά του «The Clumsies».

Μπήκε στη λίστα με τα 50 Best Bars από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, ενώ πολύ γρήγορα έφτασε και μέχρι την τρίτη θέση. Το 2022, το Tales of the cocktails spirited awards ανέδειξε για ακόμα μία φορά την ομάδα bar του The Clumsies μέσα στις 4 καλύτερες του κόσμου.

Άλλωστε πού αλλού έχεις δοκιμάσει διάφανο daquiri φράουλα, που θεωρείται από όσους το έχουν γευτεί ένα από τα καλύτερα κοκτείλ του μαγαζιού (πιθανόν και του κόσμου);

Πίσω από το «The Clumsies», ο Βασίλης Κυρίτσης (Greek World Class Winner 2012) και ο Νίκος Μπάκουλης (Greek World Class Winner 2011), που είχαμε την τύχη να βρεθούν πίσω από την ίδια μπάρα, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους με τρεις επαγγελματίες της εστίασης, τον Λευτέρη Γεωργόπουλο, τον Θάνο Τσουνάκα και τον Γιώργο Καίσαρη.

Διεύθυνση: Πραξιτέλους 30, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 323 2682

Baba au rum

Το new age μπαρ της οδού Κλειτίου στον αριθμό 6, ξέρει τι θα πει καλό κοκτέιλ και αυτό υπάρχει ένας μόνο τρόπος για να το ανακαλύψεις κι εσύ, και δεν είναι άλλος από το να δοκιμάσεις ένα από αυτά.

Πίσω από την επιτυχία του «Baba au Rum», που το 2022 ανακηρύχθηκε ως ένα από τα 50 καλύτερα μπαρ του κόσμου, κατακτώντας την 14η θέση, βρίσκεται ο Θάνος Προυναρός και η πολύ προσεκτική επιλογή των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για τα κοκτέιλ.

Τοπικοί καλλιεργητές βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των επιλογών τους για τα βότανα και τα φρούτα που χρησιμοποιούν στα κοκτέιλ τους, ενώ πειραματίζονται και με δικές τους παραγωγές.

Η λίστα με τα signature κοκτέιλ τους, αυτή τη στιγμή αντλεί έμπνευση από το κίνημα της avant garde. Ένα από αυτά, που ονομάζεται «The Buccaneer’s Negroni», σε ταξιδεύει πίσω στο 1919 και στη Φλωρεντία. Ιταλικό γλυκόπικρο απεριτίφ του 19ου αιώνα, με νότες από βότανα, εσπεριδοειδή και αρωματικά φυτά, με αρωματικό βετιβέρ (έντονο ξυλώδες άρωμα με νότες καπνού, γήινες και σοκολατένιες αποχρώσεις) και απαλό ρούμι από την Γουιάνα με αρώματα γλυκών φρούτων.

Και επειδή ο «μπαμπάς του Ρούμι» έχει μία λατρεία στο ρουμάκι, όπως καταλαβαίνεις, υπάρχει μία ολόκληρη λίστα αφιερωμένη σε κοκτέιλ από το αγαπημένο αυτό ποτό.

Έχεις δοκιμάσει το «Baba’s Zombie», αποτελούμενο από πέντε διαφορετικά ρούμι από τις Θάλασσες της Καραϊβικής, φρέσκους χυμούς, bitters και spices; Είναι ένα από τα καλύτερά τους!

Διεύθυνση: Κλειτίου 6, Αθήνα

Τηλέφωνο: 211 710 9140

MoMix Bar

Από τη λίστα με τα καλύτερα κοκτέιλ δεν γίνεται να λείπουν αυτά του «Momix Bar», που πρόσφατα μεταφέρθηκε σε νέα διεύθυνση, στην οδό Βουτάδων, πάνω στην πλατεία στο Γκάζι, κοντά στο σημείο που «ζωντανεύει» το θέατρο, η μουσική και η τέχνη.

Σε αυτό το μπαρ η μοριακή επιστήμη αξιοποιείται από τις τεχνικές του Bar tending/ Mixology με σκοπό να δημιουργηθούν πρωτόγνωρες γεύσεις, που όμοιες της δεν έχεις ξαναδοκιμάσει.

Χρησιμοποιούνται τεχνικές όπως η σφαιροποίηση, η ζελεδοποίηση, η ατμοποίηση και υλικά όπως ο ξηρός πάγος και το υγρό άζωτο, για να δημιουργήσουν τα signature κοκτέιλ τους, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το «Negroni del Professore», ένα μοριακό negroni με Beefeater London Dry Gin, Campari εμποτισμένη με βότανα, ένα μείγμα τεσσάρων αιθέριων ελαίων, κόκκινου βερμούτ και πορτοκαλιού με ξηρό πάγο, το οποίο σερβίρετε σε κωνική φιάλη εργαστηρίου.

Στον κατάλογο υπάρχει και μια κατηγορία που ονομάζεται «A bubbles» και σε αυτή θα βρεις φούσκες (που μοιάζουν με ζελεδάκια) σε διάφορες γεύσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και αλκοόλ και φτιάχνονται με τη μέθοδο της μοριακής επιστήμης.

Το «Strawberry Mass», η φούσκα με λικέρ φράουλας, Absolut vodka βανίλια και ενανθρακωμένο αφρό μαστίχας και το «Chock Pie», η φούσκα με λικέρ μπανάνα σε συνδυασμό με μπαχαρικό ρούμι, τραγανή σως σοκολάτας και μπισκότο θα σου πάρουν το μυαλό, είναι μερικά από αυτά που αξίζει να δοκιμάσεις!

Διεύθυνση: Βουτάδων 36, Αθήνα

Τηλέφωνο: 697 435 0179

Tiki Bar Athens

Ένα αυθεντικό tiki exotica bar, που λειτουργεί από το 2007 με lounge και punk διάθεση και «κινείται» σε ρυθμούς από τραγούδια παλαιότερων δεκαετιών, φημίζεται για τα υπέροχα, γευστικά κοκτέιλ του. Ο λόγος για το «Tiki Bar Athens».

Ένα δεξιοτεχνικό μιξάρισμα με εποχιακά φρούτα, βότανα από κάθε γωνιά της γης και ψαγμένες ετικέτες σε ποτά δημιουργεί μοναδικές γεύσεις.

Φημίζεται για το «Zombie» του, που παντρεύει τρία διαφορετικά ρούμι (Jamaican Rum, Dominican Republic Rum, Cuban Rum) με φρέσκο χυμό ανανά, σιρόπι passion fruit και μιξ εσπεριδοειδών, ενώ πολύ νόστιμο είναι και το «Passion Waikiki», με φινλανδική βότκα, φρέσκο τζίντζερ, passion fruit, φρέσκο χυμό grapefruit και φρέσκο χυμό lime.

Διεύθυνση: Φαλήρου 15, Αθήνα

Τηλέφωνο: 210 923 6908

Holy Spirit

Σημείο συνάντησης στη Γλυφάδα για γευστικά κοκτέιλ, αποτελεί το «Holy Spirit», από το 2012 που ξεκίνησε να λειτουργεί.

Το μυστικό της επιτυχίας; Οι δημιουργίες του μπάρμαν και ιδιοκτήτη Ξαβιέ Μισαηλίδη, ο οποίος βάζει τη φαντασία του, τις γνώσεις του και ποιοτικά υλικά και φτιάχνει ιδιαίτερα κοκτέιλ, τα οποία έχουν αποσπάσει εκατοντάδες θετικές κρητικές.

Στα πολύ νόστιμα κοκτέιλ τους θα βρεις μεταξύ άλλων, το «Margarita pineapple» με τεκίλα Blanco, σπιτικό μείγμα εσπεριδοειδών, λικέρ πορτοκαλιού και bitters, που πάει την κλασική «margarita», ένα βήμα παραπέρα και το «Malakamazing», με Brookers London dry gin, λικέρ mango, βιολογικό βασιλικό, νερό καρύδας, φρέσκο χυμό λεμονιού και Angostura bitters, που είναι γλυκόξινο και όμοιο του δεν έχεις ξαναδοκιμάσει!

Διεύθυνση: Λαοδικης 41, Γλυφάδα

Τηλέφωνο: 210 898 2650