Το πολυαναμενόμενο «Oppenheimer», μια δραματική ταινία για τον επιστήμονα Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, έκανε πρεμιέρα στον Παρίσι και οι κριτικές που ακολούθησαν ήταν διθυραμβικές. Αν μία φορά περιμέναμε με ανυπομονησία την ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, τώρα δεν κρατιόμαστε.

Ο Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, είναι ο άνθρωπος που πιστώνεται την εφεύρεση της ατομικής βόμβας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ήταν ένας από τους κύριους συντελεστές του Manhattan Project, μιας κυβερνητικής ερευνητικής προσπάθειας με επίκεντρο τη δημιουργία πυρηνικών όπλων που έλαβε χώρα από το 1942-1946, και διευθυντής του εργαστηρίου Los Alamos, όπου συναρμολογήθηκαν πρακτικά οι βόμβες.

Oppenheimer
Oppenheimer

Έμπνευση για την ταινία στάθηκε το βραβευμένο με Πούλιτζερ βιβλίο «American Prometheus: The Triumph and Tragedy of J. Robert Oppenheimer», το οποίο εξιστορεί τη ζωή και το έργο του φυσικού. Για την ιστορία, στην ταινία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ασπρόμαυρη IMAX κάμερα για ορισμένες σκηνές. 

Εκτός από τον Κίλιαν Μέρφι, που υποδύεται τον Οπενχάιμερ και γίνεται για πρώτη φορά πρωταγωνιστής του Κρίστοφερ Νόλαν, συμμετέχουν και οι Εμιλι Μπλαντ, Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Ράμι Μάλεκ, Τζος Χάρτνετ, Φλόρενς Πιού, Κένεθ Μπράνα, Κέισι Αφλεκ, Γκάρι Ολντμαν και πολλοί ακόμη.

Το trailer του Oppenheimer:

Οι κριτικές για το Oppenheimer

Ο κριτικός κινηματογράφου Ρόμπι Κόλλιν από την «Telegraph» έκανε μια… ψύχραιμη τοποθέτηση γράφοντας χαρακτηριστικά στο Twitter: «Είμαι διχασμένος ανάμεσα στο να είμαι σιωπηλός και μυστηριώδης για το ‘Oppenheimer’ και στο να βγω και να πω ότι είναι μια απόλυτη επιτυχία που μου άνοιξε τον εγκέφαλο σαν συσπασμένος πυρήνας πλουτωνίου και με άφησε να κλαίω με λυγμούς στους τίτλους τέλους, όπως δεν μπορώ καν να θυμηθώ ποια άλλη (το έκανε)».

https://twitter.com/robbiereviews/status/1678888929846521856?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1678888929846521856%7Ctwgr%5Eefd90f2b9e7b1017ac329f08d09ddd2656ee90eb%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fvariety.com%2F2023%2Ffilm%2Fnews%2Foppenheimer-first-reactions-christopher-nolan-praise-overlong-1235665940%2F

Με τη σειρά της, η Λίντσεϊ Μπαρ, συγγραφέας κινηματογραφικών κριτικών για το «Associated Press», έγραψε μεταξύ άλλων: «Το Oppenheimer του Κρίστοφερ Νόλαν είναι πραγματικά ένα θεαματικό επίτευγμα, με την αληθινή, περιεκτική διασκευή, την ευρηματική αφήγηση και τις αποχρώσεις των ερμηνειών του Κίλιαν Μέρφι, της Έμιλι Μπλαντ, του Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, του Ματ Ντέιμον και των πολλών, πολλών άλλων που συμμετείχαν – μερικοί μόνο για μια σκηνή».

Ανάμεσά στις κριτικές ήταν κι αυτή του Μπιλτζ Εμπίρι από το «Vulture» που έγραψε: «Το Oppenheimer είναι… απίστευτο. Η λέξη που μου έρχεται συνέχεια στο μυαλό είναι “τρομακτικό”. Ένα αδυσώπητα γρήγορο, εξωφρενικά λεπτομερές, περίπλοκο ιστορικό δράμα που χτίζεται και χτίζεται και χτίζεται, μέχρι που ο Νόλαν ρίχνει το σφυρί κάτω με τον πιο εκπληκτικό, συγκλονιστικό τρόπο».