Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώνεται μια έντονη καταγραφή περιστατικών λεκτικής βίας ή και βανδαλισμού, εις βάρος Εβραίων και των σπιτιών τους. Τα όσα συμβαίνουν στη Γάζα και το Ισραήλ έχουν δημιουργήσει δύο αντίπαλα στρατόπεδα: από τη μία αυτοί που θέλουν τον αφανισμό της Χαμάς χωρίς να τους νοιάζει το απαιτούμενο κόστος απώλειας αμάχων και από την άλλη αυτοί που θεωρούν πως το Ισραήλ είναι υπεύθυνο για όλα τα δεινά στην περιοχή και πως αυτό που γίνεται τώρα, είναι μια μικρή ανταπόδοση. Και κάπου στη μέση, αυτοί που δεν παίρνουν κανενός το μέρος παρά των αμάχων.

Από την Κατερίνα Ξενάκη

Έναν μήνα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τις εκατέρωθεν επιθέσεις από αέρος ή χερσαίες, πολλά πράγματα παραμένουν δυσνόητα ως προς τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς στην περιοχή.

Μέσα από 4 ερωτήματα που θέτουμε στον καθηγητή Γεωπολιτικής, Γιάννη Κωτούλα, μαθαίνει κάποιος χρήσιμες πληροφορίες για τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ, το Ισραήλ και τα σενάρια της επόμενης μέρας. Και φυσικά για τον αντισημιτισμό.

1. Χαμάς και η Χεζμπολάχ είναι απλά τρομοκρατικές οργανώσεις ή κάτι πιο πολύπλοκο που δικαιολογεί την στήριξή τους από τους πληθυσμούς;

Η Χαμάς είναι μια σουνιτική τρομοκρατική οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε ως παρακλάδι των Αδελφών Μουσουλμάνων στην Λωρίδα της Γάζας. Ο Καταστατικός Χάρτης της Χαμάς προβλέπει την εξαφάνιση του κράτους του Ισραήλ. Η οργάνωση απέκτησε τον έλεγχο το 2007 και έκτοτε δεν πραγματοποίησε εκλογές.

Η Χεζμπολάχ είναι μια διαφορετική περίπτωση, σιιτική οργάνωση με ευρεία πολιτική επιρροή, είναι ένα κόμμα το οποίο έχει δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς με το Ιράν. Η στάση της Χεζμπολάχ είναι πιο προσεκτική έναντι του Ισραήλ.

Γάζα Ισραήλ πόλεμος Χαμάς αντισημιτισμός
(Photo credits: Ashraf Amra/Anadolu via Getty Images)

2. Μπορείς να σχολιάσεις το κύμα επιθέσεων κατά Εβραίων που συμβαίνει στη Δύση αυτή τη στιγμή (το αστέρι του Δαυίδ σε σπίτια κλπ). Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο κύμα Αντισημιτισμού στη Δύση;

Ο αντισημιτισμός και τα επεισόδια που καταγράφονται στην Δύση οφείλονται πλέον στις ισλαμικές μεταναστευτικές κοινότητες και όχι στους γηγενείς Ευρωπαίους. Αυτός είναι και ο λόγος που τα επεισόδια είναι αρκετά πιο έντονα σε κράτη όπως η Γαλλία, το Βέλγιο και η Γερμανία, τα οποία και συγκεντρώνουν μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών ισλαμικής προέλευσης.

3. Μπορείς να μας κάνεις μια αποτύπωση των συσχετισμών των τρομοκρατικών οργανώσεων και του δικτύου συνεργασιών και αντιπαράθεσης

Η Χαμάς στηρίζεται διαχρονικά πρωτίστως από το Κατάρ και δευτερευόντως από την Τουρκία και το Ιράν. Η Αίγυπτος από τη μεριά της τηρεί στάση ισορροπίας μεταξύ του παναραβικού αισθήματος και των σχέσεων με Ισραήλ.

4. Πώς προβλέπεις ότι θα κατανεμηθούν οι δυνάμεις στη ζυγαριά την επόμενη μέρα;

Η Χαμάς θα αποδυναμωθεί δραστικά στο μέλλον. Η Λωρίδα της Γάζας θα τεθεί υπό στρατιωτική διοίκηση για ορισμένο χρονικό διάστημα με διασπασμένες ζώνες ελέγχου προκριμένου να επέλθει και πάλι η ισορροπία στην περιοχή. Η κατάσταση θα προσομοιάζει με την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Δυτική Όχθη.

Χαμάς Ισραήλ Γάζα
(Photo credits: Ahmed Zakot/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)

* Ο Ιωάννης Ε. Κωτούλας είναι Επίκουρος Λέκτορας Γεωπολιτικής Πανεπιστημίου Αθηνών, προσκεκλημένος Λέκτορας, Πανεπιστήμιο Tsinghua (Πεκίνο) και προσκεκλημένος Λέκτορας, National Intelligence University (Washington D.C.). Το πιο πρόσφατο συγγραφικό του έργο είναι «Η Ιστορία της Ελληνικής Γεωπολιτικής». Δείτε όλο του το συγγραφικό του έργο εδώ.