Το CNN το οποίο σε έρευνά του στην εμπόλεμη ζώνη, αποκαλύπτει ότι Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να εκκενώσουν την βόρεια περιοχή της Γάζας παρά το γεγονός πως ακολούθησαν τις οδηγίες των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Από την Παρασκευή όταν Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας εξέδωσαν τις οδηγίες καλώντας όλους τους αμάχους στη βόρεια Γάζα να απομακρυνθούν σε νοτιότερες περιοχές για ασφάλεια μια και οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με όσα ανήγγειλαν, θα απέφευγαν να βλάψουν οικογένειες.

Ωστόσο, όπως φαίνεται οι Παλαιστίνιοι που ακολούθησαν τις προειδοποιήσεις εκκένωσης έγινα θύματα αεροπορικών επιδρομών. Το αμερικανικό δίκτυο επισημαίνει μάλιστα, ότι οι απώλειες αυτές ανθρωπίνων ζωών υπογραμμίζουν την πραγματικότητα ότι, οι ζώνες εκκένωσης και οι προειδοποιήσεις του ισραηλινού στρατού δεν εγγυώνται την ασφάλεια των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι Παλαιστίνιοι δεν έχουν κανένα ασφαλές μέρος για να ξεφύγουν.

Μάλιστα καταγράφονται και οι οδηγίες μέσω ηχητικής κλήσης προς Παλαιστίνιο, από αξιωματούχο του στρατού του Ισραήλ που ανέφερε:

«Όλοι σας πηγαίνετε στο νότο. Εσείς και όλα τα μέλη της οικογένειάς σας. Μαζέψτε όλα τα πράγματά σας μαζί σας και πηγαίνετε εκεί».

Ο ίδιος, ζητώντας να μάθει ποια διαδρομή θα ήταν ασφαλές να ακολουθήσουν και τι ώρα θα έπρεπε να φύγουν έλαβε την εξής απάντηση:

«Δεν έχει σημασία ποιος δρόμος. Κάντε το όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Δεν υπάρχει χρόνος».

Ξημερώματα Παρασκευής, κατευθύνθηκε νότια με την οικογένειά του και τους συγγενείς του για να μείνει με φίλους στη Deir Al Balah, μια πόλη περίπου οκτώ μίλια νότια της πόλης της Γάζας και εκτός της ζώνης εκκένωσης.

Την επόμενη ημέρα, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην περιοχή κατέστρεψε τμήματα του κτιρίου όπου η οικογένεια του αναζήτησε καταφύγιο – σκοτώνοντας τον ίδιο και άλλα 12 μέλη της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένων επτά παιδιών.

Πάντως, παρόλο που περίπου 500.000 Παλαιστίνιοι έχουν εγκαταλείψει τη βόρεια Γάζα προς το νότο από την Παρασκευή, πολλοί άλλοι δεν μπορούν να κάνουν το ταξίδι νότια της ζώνης εκκένωσης και έχουν κολλήσει στη βόρεια Γάζα.

Ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ έχουν καταδικάσει τις «αδιάκριτες επιθέσεις του Ισραήλ εναντίον Παλαιστινίων αμάχων». Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενημέρωσαν την Κυριακή, ότι έχουν πληγεί επίσης νοσοκομεία και ασθενοφόρα και κατήγγειλαν «αδιάκριτη εκστρατεία βομβαρδισμών κατά την οποία οι περισσότερες απώλειες είναι άμαχοι».

«Η εντολή για την εκκένωση 1,1 εκατομμυρίου ανθρώπων από τη βόρεια Γάζα αψηφά τους κανόνες του πολέμου και τη στοιχειώδη ανθρωπιά», έγραψε ο Μάρτιν Γκρίφιθς, επικεφαλής του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, σε ανακοίνωσή του αργά την Παρασκευή. «Οι δρόμοι και τα σπίτια έχουν μετατραπεί σε ερείπια. Δεν υπάρχει πουθενά ασφαλές μέρος για να πάει κανείς».