Ο πρίγκιπας Χάρι και περισσότεροι από 100 άλλοι διάσημοι και λιγότερο γνωστοί Βρετανοί, κατηγορούν τον εκδότη των εφημερίδων Daily Mirror, Sunday Mirror και Sunday People για παράνομες υποκλοπές τηλεφωνημάτων και μηνυμάτων καθώς και άλλες αθέμιτες πρακτικές μεταξύ 1991-2011.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ο πρίγκιπας Χάρι αναμένεται να βρεθεί σε μια αίθουσα δικαστηρίου αυτοπροσώπως στη μάχη του ενάντια στον ταμπλόιντ Τύπο.

Ο πρίγκιπας Χάρι έχει πει ότι η αλλαγή του τοπίου των μέσων ενημέρωσης είναι το «έργο της ζωής του» – και αυτή η «συνάντηση μονομάχων» στην αίθουσα του δικαστηρίου θα μπορούσε να είναι μια από τις δικές του καθοριστικές στιγμές.

Σε αυτή τη νομική μάχη πάει με δύο «τζόκερ»: Πρώτον να συνεχίσει τη μάχη χωρίς να συμβιβαστεί και, δεύτερον, είναι αρκετά πλούσιος για να υποστεί το οικονομικό πλήγμα εάν χάσει.

Αλλά η αυτοπρόσωπη κατάθεση σε αυτή τη δίκη απέναντι της Mirror Group Newspapers θα έχει μεγάλους κινδύνους για αυτόν. Θα αντιμετωπίσει μια ανοιχτή, δημόσια και σκληρή ανάκριση που απέχει πολύ από οποιαδήποτε προηγούμενη βασιλική συνέντευξη στην οποία έχει συμμετάσχει.

«Δεν είναι σαν να δέχεσαι ερωτήσεις από την Όπρα Γουίνφρεϊ σε μια συνέντευξη διασημοτήτων», λέει ο Τιμ Μάλτιν, διευθύνων σύμβουλος της Maltin PR, η οποία ειδικεύεται στη διαχείριση φήμης υψηλού προφίλ.

«Είναι μια εχθρική συνάντηση από ένα εξειδικευμένο εξεταστή οπλισμένο με μια σειρά τεχνικών για να υπονομεύσει την αξιοπιστία σας.

«Η κατάθεση είναι τρομακτική… Και η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση είναι πολύ πιο συχνά τραυματική παρά καθαρτική», λέει.

Ο πρίγκιπας Χάρι είναι πιθανό να αντιμετωπίσει ερωτήσεις σχετικά με πολύ προσωπικά θέματα που ισχυρίζεται ότι αποκτήθηκαν με παράνομα μέσα – έναν ισχυρισμό που αμφισβητεί ο όμιλος εφημερίδων.

Θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ερωτήσεις σχετικά με ιστορίες που σχετίζονται με τις σχέσεις του, τις φίλες του, τη μητέρα του Νταϊάνα, τη μεταχείριση της Μέγκαν και τη ζωή του μεγαλώνοντας στη βασιλική οικογένεια.

Οι δικηγόροι της Mirror Group δήλωσαν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία της πειρατείας είναι «ελάχιστα» σε ορισμένες περιπτώσεις και «εντελώς ανύπαρκτα» σε άλλες.

Ο ιστορικός και συγγραφέας σερ Άντονι Σέλντον πιστεύει ότι ο πρίγκιπας Χάρι είναι απερίσκεπτος να εμφανιστεί στο δικαστήριο με αυτόν τον τρόπο.

«Ο Χάρι δεν πρέπει ποτέ να είναι εκεί», λέει, υποστηρίζοντας ότι η βασιλική οικογένεια πρέπει να ξεπεράσει τέτοιες μάχες.

«Η θέση και η πορεία του Χάρι θα πληγούν μόνο, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα. Το κοινό χάνει τη συμπάθειά του προς αυτόν και τις συνεχείς διαμαρτυρίες του», λέει ο σερ Άντονι.

«Οι συνεχιζόμενες ιστορίες κακοτυχίας του Χάρι και της Μέγκαν κάνουν τον Γουίλιαμ και την Κέιτ να φαίνονται πολύ καλύτεροι από κάθε άποψη», προσθέτει.

Αλλά η βασιλική σχολιαστής Πολίν Μακλάρεν πιστεύει ότι η υιοθέτηση μιας τέτοιας στάσης θα μπορούσε να ενισχύσει τη δημοτικότητα του πρίγκιπα Χάρι, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων.

«Πολλοί νέοι θα τον δουν ως μια αρκετά ηρωική φιγούρα, που πολεμά το κατεστημένο», λέει η καθηγητής Μακλάρεν, ακαδημαϊκός στο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

«Θα μπορούσε να είναι καλό για τον Χάρι μακροπρόθεσμα, παρόλο που η παλαιότερη γενιά θα κάνει tut-tutting», λέει.

Τι λέει ο Χάρι για το Σκάνδαλο υποκλοπών

Ο Χάρι ισχυρίζεται ότι 140 ιστορίες που εμφανίστηκαν σε εφημερίδες του MGN ήταν αποτέλεσμα τηλεφωνικών υποκλοπών ή άλλης παράνομης συμπεριφοράς. Στη δίκη θα εξεταστούν 33 από αυτές.

Οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι οι υποκλοπές οδήγησαν στην κατάρρευση της σχέσης του με τη μακροχρόνια φίλη του Τσέλσι Ντέιβι. Σε άλλα έγγραφα που κυκλοφόρησαν κατά την έναρξη της δίκης, το MGN παραδέχτηκε ότι υπήρχαν στοιχεία ότι οι ιδιωτικοί ερευνητές είχαν λάβει οδηγίες για να συλλέξουν παράνομα πληροφορίες για τρεις από αυτούς που εμπλέκονται στις δοκιμαστικές υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου, σε μία περίπτωση, του Χάρι.

Ο εκδότης δήλωσε ότι ζήτησε ανεπιφύλακτα συγγνώμη και ότι δικαιούται αποζημίωση. Ωστόσο, απέρριψε τους άλλους ισχυρισμούς του.