Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την καταδίωξη από παπαράτσι που υπέστη το ζεύγος Χάρι – Μέγκαν.

Από τη μία πλευρά η ανακοίνωση της Αστυνομίας της Νέας Υόρκης που υποβάθμισε το περιστατικό λέγοντας πως δεν αναφέρθηκαν συγκρούσεις, τραυματισμοί ή συλλήψεις κατά τη διάρκεια της «καταδίωξης» και από την άλλη, η δήλωση του σωματοφύλακά τους που αναφέρει πως «το ζευγάρι είναι συγκλονισμένο από το περιστατικό».

Η ανακοίνωση της αστυνομίας

«Η αστυνομία της Νέας Υόρκης βοήθησε την ιδιωτική ασφάλεια που προστατεύει τον Δούκα και τη Δούκισσα του Σάσεξ. Υπήρχαν πολυάριθμοι φωτογράφοι που έκαναν τη μεταφορά τους δύσκολη.  O Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ έφτασαν στον προορισμό τους και δεν αναφέρθηκαν συγκρούσεις, προσαγωγές, τραυματισμοί ή συλλήψεις».

Τι αναφέρει το περιβάλλον του ζευγαριού

Δύο άτομα που ασχολούνται με την ασφάλεια του ζευγαριού περιέγραψαν το περιστατικό ως χαοτικό, με τους παπαράτσι να τους κυνηγούν με αυτοκίνητα, σκούτερ, μοτοποδήλατα και ηλεκτρικά ποδήλατα. Οι Χάρι και Μέγκαν χρειάστηκε να αλλάξουν όχημα κατά τη διάρκεια της καταδίωξης, λένε.

Ο Τόμας Μπούντα διευθυντής ιδιωτικής επιχείρησης ασφαλείας που ανέλαβε να βοηθήσει το ζευγάρι, δήλωσε ότι η καταδίωξη ξεκίνησε τη στιγμή που το πριγκιπικό ζεύγος έφυγε από το Ziegfeld Ballroom και διήρκεσε 90 λεπτά.

Οι παπαράτσι ήθελαν να μάθουν πού έμενε το ζευγάρι όσο στη Νέα Υόρκη, είπε. Τα οχήματά τους πέρασαν με κόκκινο ενώ οι πεζοί βρίσκονταν στις διαβάσεις και μπήκαν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, οδηγώντας ακόμη και σε λάθος κατεύθυνση σε μονόδρομο.

Τι πραγματικά συνέβη

Το συμβάν σημειώθηκε αφού το ζεύγος αποχώρησε από μια τελετή απονομής βραβείων του Ιδρύματος Γυναικών, όπου τιμήθηκε η Μέγκαν για το έργο της, το βράδυ της Τρίτης στη Νέα Υόρκη.

«Χθες το βράδυ ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ και η κυρία Ράγκλαντ ενεπλάκησαν σε μια παρ’ ολίγον καταστροφική καταδίωξη από μια ομάδα πολύ επιθετικών παπαράτσι» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Χάρι. «Αυτή η αδυσώπητη καταδίωξη, που κράτησε πάνω από δύο ώρες, κατέληξε σε πολλές παρ’ ολίγον συγκρούσεις με άλλους οδηγούς στον δρόμο, με πεζούς και με δύο αστυνομικούς της Νέας Υόρκης» πρόσθεσε.

Υποστηρίχθηκε ότι όσοι συμμετείχαν στην καταδίωξη παραβίασαν πολλούς οδικούς κανόνες – πέρασαν με κόκκινο, ανέβαιναν στα πεζοδρόμιο, οδηγούσαν ενώ μιλούσαν στο τηλέφωνο και ενώ φωτογράφιζαν. Επίσης, ο εκπρόσωπός τους ισχυρίστηκε ότι η παρουσία της αστυνομίας δεν σταμάτησε την καταδίωξη.

«Το όχημά τους έκανε κύκλους στο χώρο για περίπου μία ώρα σε μια ανεπιτυχή προσπάθεια να αποφύγουν τους παπαράτσι».

Στη συνέχεια η Μέγκαν και ο Χάρι πήγαν στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης, όπου άλλαξαν οχήματα προσπαθώντας να ξεφύγουν, τελικά ένας οδηγός ταξί παρέλαβε το ζευγάρι. Το ταξί μάλιστα «μπλόκαρε πίσω από ένα απορριμματοφόρο και ξαφνικά ήρθαν οι παπαράτσι και άρχισαν να βγάζουν φωτογραφίες». Στη συνέχεια του ζητήθηκε να τους οδηγήσει πίσω στο αστυνομικό τμήμα.

Σύμφωνα με το bbc, παρότι το περιστατικό λαμβάνει χώρα στο κέντρο του Μανχάταν, δεν έχει προκύψει κανένα πλάνο παρά μόνο ό,τι κυκλοφόρησε στα social media. Στο μόνο βίντεο διάρκειας ενός λεπτού φαίνεται το ακινητοποιημένο ταξί έξω από το Park Avenue Armory, με συνοδεία δύο αστυνομικά αυτοκίνητα και ακόμη δύο αυτοκίνητα πίσω τους.

Χάρι

Εκεί γύρω φαίνονται δύο άτομα με κάμερες και πολλά φλας. Στη συνέχεια το ταξί απομακρύνεται και οδηγεί στον δρόμο προς το Central Park με ένα άτομο να τρέχει πίσω του, στη συνέχεια το ταξί στρίβει αριστερά στην Park Avenue με τα δύο αυτοκίνητα της αστυνομίας να στρίβουν δεξιά στη διασταύρωση. Το bbc, αναφέρει ότι το ζευγάρι έδειχνε ιδιαίτερα νευρικό με αυτό που συνέβαινε αλλά οι παπαράτσι δεν ήταν επιθετικοί.

Μνήμες από το δυστύχημα με την Νταϊάνα

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, δήλωσε ότι το περιστατικό ήταν «απερίσκεπτο» και «ανεύθυνο». «Δεν θα έπρεπε να τρέχετε με υπερβολική ταχύτητα. Έχουμε μια πυκνοκατοικημένη πόλη και δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί από εμάς που δεν θυμούνται πώς πέθανε η μητέρα του» δήλωσε ο Άνταμς στους δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε για το περιστατικό. «Είναι σαφές ότι οι παπαράτσι θέλουν να τραβήξουν τη σωστή φωτογραφία, θέλουν να βγάλουν τη σωστή ιστορία, αλλά η δημόσια ασφάλεια πρέπει πάντα να βρίσκεται στο προσκήνιο», τόνισε ο δήμαρχος.

Ο πρίγκιπας Χάρι έχει μιλήσει στο παρελθόν εκφράζοντας φόβο για την ασφάλεια της οικογένειάς τους και το ότι μπορεί η ιστορία της Νταϊάνα να επαναληφθεί. Η αείμνηστη Νταϊάνα πέθανε το 1997 μετά από εσωτερικές κακώσεις που προκλήθηκαν από αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι. Στο ντοκιμαντέρ του ζευγαριού στο Netflix ο Χάρι αντεπιτέθηκε στους επικριτές που είπαν ότι το ζευγάρι έχει πρόβλημα με τους παπαράτσι. «Στην εποχή της μητέρας μου, ήταν παρενόχληση – κάμερες στο πρόσωπό σου, σε ακολουθούσαν, σε κυνηγούσαν», είπε. «Οι παπαράτσι εξακολουθούν να παρενοχλούν τους ανθρώπους», είχε πει ο Χάρι.