Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση σε στρατιωτική ακαδημία στη Συρία, δήλωσε ένας παρατηρητής πολέμου και αξιωματούχος, με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα οποία βομβάρδισαν την περιοχή, λίγα λεπτά αφότου ο υπουργός Άμυνας της Συρίας άφησε την τελετή αποφοίτησης που πραγματοποιούταν εκεί.

Ήταν μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις που έγιναν ποτέ εναντίον εγκατάστασης του συριακού στρατού και πρωτοφανής ως προς τη χρήση οπλισμένων drones, σε μια χώρα που έχει αντιμετωπίσει δώδεκα χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Άμαχοι και στρατιωτικό προσωπικό σκοτώθηκαν στην επίθεση στη στρατιωτική ακαδημία στην κεντρική επαρχία Χομς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας της Συρίας, προσθέτοντας ότι «τρομοκρατικές» ομάδες είχαν χρησιμοποιήσει drones για να την πραγματοποιήσουν.

Η δήλωση δεν διευκρίνισε ποια οργάνωση ή ποια ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της Συρίας δεσμεύτηκαν με γραπτές δηλώσεις να απαντήσουν «με πλήρη στοιχεία» για την επίθεση.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει έντονες βομβαρδιστικές επιθέσεις στη ζώνη του Ιντλίμπ που ελέγχεται από την αντιπολίτευση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ο υπουργός Άμυνας της Συρίας παρευρέθηκε στην τελετή αποφοίτησης, αλλά έφυγε λίγα λεπτά πριν από την επίθεση, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας της Συρίας και πηγή ασφαλείας στην περιφερειακή συμμαχία που υποστηρίζει την κυβέρνηση της Δαμασκού κατά των ομάδων της αντιπολίτευσης.

Συρία: Σκηνικό θανάτου – Δεν έχει ανακοινωθεί ποια ομάδα ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης

«Μετά την τελετή, ο κόσμος κατέβηκε στην αυλή και άρχισαν να πέφτουν εκρηκτικά. Δεν ξέρουμε από πού προήλθαν, ενώ τα πτώματα έπεφταν άψυχα στο έδαφος», είπε ένας Σύριος που είχε βοηθήσει στη δημιουργία της διακόσμησης της ακαδημίας για την αποφοίτηση.

Πλάνα που κοινοποιήθηκαν στο Reuters, μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, έδειχναν ανθρώπους -άλλους με στολές και άλλους με πολιτικά ρούχα- να βρίσκονται ξαπλωμένοι σε λίμνες αίματος μέσα σε μια μεγάλη αυλή.

Κάποια από τα πτώματα είχαν καεί ενώ άλλα εξακολουθούσαν να φλέγονται. Μέσα στις κραυγές, κάποιος ακουγόταν να φωνάζει «βγάλτε τον!». Στο βάθος ακουγόταν ένας ψεκασμός πυροβολισμών.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 125 τραυματίστηκαν.

Η πηγή της συμμαχίας που υποστηρίζει την κυβέρνηση της Συρίας είπε ότι ο απολογισμός ήταν περίπου 100.

Η σύγκρουση στη Συρία ξεκίνησε με διαδηλώσεις κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ το 2011, αλλά εξελίχθηκε σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο που έχει αφήσει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και εκατομμύρια διωγμένους στην προσφυγιά.

Ο συριακός στρατός έχει καταστραφεί από τις μάχες και βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στη στρατιωτική υποστήριξη από τη Ρωσία και το Ιράν καθώς και σε μαχητές προερχόμενους από την Τεχεράνη από τον Λίβανο, το Ιράκ και άλλες χώρες.

Ο Άσαντ ανέκτησε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, αλλά μια περιοχή στα βόρεια που συνορεύει με την Τουρκία εξακολουθεί να κρατείται από ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων των σκληροπυρηνικών τζιχαντιστών μαχητών.