Ήταν τον περασμένο Ιούνιο όταν και έγινε γνωστό πως η Warner Bros. Discovery, που είναι πίσω από το HBO Max – το οποίο ονομάζεται πλέον μόνο Max- τείνει χέρι συμμαχίας με το Netflix. Ένα deal που όχι μόνο θα αλλάξει το τοπίο των streaming πλατφορμών, αλλά και που πριν λίγα χρόνια θα ήταν απλά μια αδιανότηση σκέψη. Ένα κακό ανέκδοτο. 

Ωστόσο, το ότι η Warner Bros. Discovery έχει ένα τεράστιο χρέος που πρέπει να διαχειριστεί, κάνει τον Διευθύνων Σύμβουλο της, David Zaslav, να πράξει οτιδήποτε προκειμένου να μην ναυαγήσει η εταιρεία. Ακόμα και να συνεργαστεί με τον μεγάλο της εχθρό, το Netflix. Τον βασιλιά του streaming.

Αυτό που στην ουσία συζητιέται πολύ έντονα με αυτή την ενδεχόμενη συμφωνία, η οποία δεν έχει προς ώρας οριστικοποιηθεί, είναι πως σειρές του HBO θα μπορούν να γίνουν διαθέσιμες και στο Netflix. Δεν μιλάμε, όμως, για εκείνες που δεν έχουν ολοκληρωθεί, όπως για παράδειγμα το «House of the Dragon« ή «The Last of Us» ή για τις top σειρές του, αλλά για παραγωγές όπως την κωμωδία «Insecure», με δημιουργό και πρωταγωνίστρια την Issa Rae, το φινάλε της οποίας γράφτηκε το 2021, και που δεν συγκαταλέγεται στις τόσο διάσημες.

Όπως και να έχει, μια τέτοια συμφωνία αδειοδότησης θα αποδεικνυόταν επωφελής για το HBO, καθώς οι τίτλοι του θα μπορούσαν να παρουσιαστούν σε ένα εντελώς νέο κοινό. Το οποίο και χρειάζεται.

Το Netflix δεν είναι το πρώτοΗ συνεργασία της HBO με την Amazon

Όσο και να ταράζει τα λιμνάζοντα νερά η εν λόγω πιθανή εξέλιξη, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το HBO προχωρά σε τέτοιες τακτικές. Παλαιότερα, άλλωστε, είχε δώσει άδεια για το «True Blood» να προβάλλεται στο Hulu. Αντιστοίχως, το 2014, είχε κάνει συμφωνία με το Amazon Prime, δανείζοντας κορυφαίες σειρές, όπως τις «The Sopranos», «The Wire» και «Girls». 

Τότε βέβαια δεν είχε γίνει μεγάλο ζήτημα αυτή η συμφωνία, μιας και η HBO δεν είχε δική της streaming πλατφόρμα. Σκοπός της ήταν να αυξήσει τα κέρδη της, κάτι που το πέτυχε. Μάλιστα, η συμφωνία συνεχίστηκε ακόμα και όταν πια η HBO σύστησε στο κοινό την δική της υπηρεσία streaming, επιβεβαιώνοντας πως το να δανείζει τίτλους σειρών στην Amazon, την επωφελεί.

Στην πορεία, η κίνηση ματ ήταν που το HBO μπορούσε μέσω ενός πατήματος κουμπιού, να μεταφέρει τους συνδρομητές του Amazon Prime στην πλατφόρμα του. Αυτό όμως δεν θα το δούμε να συμβαίνει ποτέ με το Netflix.

Τι σημαίνει όμως η συμφωνία με το Netflix. Σημαίνει πως πρόκειται αρχικά για μια παραδοχή πως η Warner Bros. Discovery δεν μπορεί να το νικήσει, τουλάχιστον στην παρούσα φάση, και δευτερευόντως είναι ένα προμήνυμα για το που μπορεί να κατευθυνθεί το Netflix, αφού φαίνεται να κερδίζει ξανά έδαφος, παρά την πολύ κακή χρονιά που κατέγραψε πέρυσι.

Αναμφίβολα είναι big thing, αλλά το Netflix δεν μπορέι να συγκριθεί με καμία άλλη πλατφόρμα. Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά λένε, επομένως αυτή η συμφωνία για να συζητιέται έντονα, μάλλον θα γίνει. Και θα γίνει σε μια περίοδο που η βιομηχανία αναγνώρισε το λάθος της να δώσει στο Netflix κορυφαίες σειρές, όπως το «The Walking Dead», κάνοντας τους θεατές έτσι να τις παρακολουθούν εκεί και όχι στα τηλεοπτικά δίκτυα. 

*Κεντρική φωτογραφία: Unsplash