Από θεωρίες συνωμοσίας η ανθρωπότητα έχει πολλές. Μέσα στην τελευταία τριετία, έχουν εμφανιστεί ακόμα περισσότερες, είτε μιλάμε για τον κορωνοϊό είτε για τις ταυτότητες. Τις περισσότερες, πάνω κάτω, τις έχουμε ακούσει όλοι. Υπάρχει όμως μία θεωρία συνωμοσίας που δεν είναι γνωστή, αν και έχει κάνει τον γύρο της Ευρώπης και έχει βρει πρόσφορο έδαφος.

Περιλαμβάνει κι αυτή η θεωρία συνωμοσίας μικροτσιπάκια και έχει ως πατέρα της τον Μαρκ Φρίντριχ, έναν 47χρονο οικονομολόγο και συγγραφέα, ο οποίος υποστηρίζει ότι θα τοποθετηθούν μικροτσίπ κάτω από το ανθρώπινο δέρμα, τα οποία θα λειτουργούν ως μια ψηφιακή μορφή του ευρώ. Και αυτά τα μικροτσίπ θα επαναφορτίζονται για να μπορούμε να κάνουμε τις συναλλαγές μας. Στο πλευρό του έχει και τον Γιοργκ Μούτεν, Γερμανό Ευρωβουλευτή, που κάνει λόγο για κρυφή παρακολούθηση από τις κυβερνήσεις.

Και από αυτούς τους δύο έχουν ξεσηκωθεί αρκετοί στο Άμστερνταμ, διοργανώνοντας διαδηλώσεις και δημόσιες διαβουλεύσεις με αυτό το θέμα.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα παρουσιάσει το 2026 αυτά τα μικροτσίπ, τα οποία θα έχουν ψηφιακό χρήμα, ώστε να γίνονται οι online πληρωμές μέσω smartphone ή οι τραπεζικές συναλλαγές. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Δεν έχει ειπωθεί ποτέ κάτι τέτοιο.

«Είναι μια γαμ… παγίδα», λέει ο Φρίντριχ, ο οποίος έχει κάνει όνομα στο Youtube με τα βίντεο που ανεβάζει και μιλάει για τα ψηφιακά νομίσματα. Έχει πάνω από 350.000 subscribers και τα βίντεό του έχουν μέσο όρο 50.000 προβολές.

θεωρία συνωμοσίας μικροτσίπ

Το ψηφιακό ευρώ θα ανοίξει τις πύλες της Συνωμοσιολογικής Κολάσεως

«Όλοι θα πουν “είναι ευκολότερο, πιο τακτοποιημένο, δεν χρειάζεται να βάλεις τα χέρια σου στα χαρτονομίσματα και δεν θα κολλήσεις και κάποιον ιό” ή κάτι τέτοιο. “Ένας ληστής δεν μπορεί να σου κλέψει πια τα λεφτά. Αλλά μπορείς να έχεις ένα τσιπ κάτω από το δέρμα σου”. Είναι το ιδανικό εργαλείο για παρακολούθηση και μια ψηφιακή δικτατορία», υποστηρίζει ο Φρίντριχ.

Όπως αναφέρει το Politico στο ρεπορτάζ του, όλα τα πράγματα πήραν μια άσχημη τροπή όταν εμφανίστηκε ο Covid. Όλες οι θεωρίες συνωμοσίας γεννήθηκαν τότε.

«Αν πιστεύεις ότι η κυβέρνηση σου είπε ψέμματα για τα στατιστικά του Covid ή ότι διέρρευσαν τον ιό σκόπιμα, τι άλλο μπορεί να σου έχουν πει ψευδώς;», αναρωτιέται ο Χαβιέρ Γκρανάδος Σαμαγιόα, ένας ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, στο τμήμα Annenberg Public Policy Center και συντάκτης μιας έρευνας για τις θεωρίες συνωμοσίας.

«Και καθώς είσαι εκεί έξω και ψάχνεις για πληροφορίες και επικοινωνείς με ανθρώπους με ίδιες απόψεις, είναι πολύ πιθανό να λάβεις πληροφορίες για άλλες θεωρίες συνωμοσίας και ξαφνικά να βρεθείς βαθιά μέσα στη λαγότρυπα», συνεχίζει.

Αν δει κανείς τα σχόλια στα βίντεο του Φρίντριχ, θα βρει αρκετές απόψεις να ενισχύουν άλλες πιο ακραίες και να πολλαπλασιάζεται ο εξτρεμισμός της σκέψης.

Το ψηφιακό ευρώ είναι η ιδανικότερη αφορμή για ανθρώπους που ρέπουν προς τη συνωμοσιολογία, να ασπαστούν την άποψη πως οι κυβερνήσεις έχουν κακούς σκοπούς και θέλουν να βάλουν τσιπ στο δέρμα μας.

«Οι τραπεζίτες είναι η τέλεια μορφή ανθρώπων με εξουσία πάνω στον απλό πολίτη και δεν χρειάζεται να ξέρεις την αλήθεια για το τι κάνουν. Αυτές οι ιστορίες έρχονται να ενισχύσουν τις ανησυχίες των συνωμοσιολόγων», εξηγεί ο Σαμαγιόα.

Είναι ένα αναμφίβολο fact, μια επαναλαμβανόμενη ιστορία, ότι οι άνθρωποι που είναι πνευματικά ασταθείς, όταν έρχονται εποχές πολιτικού ή κοινωνικού χάους, σφιχταγκαλιάζουν μια θεωρία συνωμοσίας και την κάνουν πραγματικότητα στη ζωή τους. Έτσι, φτάνουν να πιστεύουν ότι υπάρχει μια παγκόσμια ελίτ που επιχειρεί να εισάγει στον ανθρώπινο οργανισμό ψηφιακό χρήμα, ενώ αυτό που επιχειρούν οι παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες, είναι να χτίσουν ένα σύστημα CBDC, δηλαδή κεντρικού ψηφιακού συναλλάγματος, για να αντιμετωπίσουν αυτό που συμβαίνει με τα κρυπτονομίσματα και τις εταιρείες του Big Tech που χρησιμοποιούν δικό τους ψηφιακό νόμισμα.

μικροτσίπ ψηφιακό ευρώ Ευρώπη

«Άλλο η θεωρία συνωμοσίας, άλλο η ανησυχία»

Το ψηφιακό ευρώ θα πάει στο Ευρωκοινοβούλιο μέχρι τις αρχές του 2024, ώστε να ψηφιστεί από τους ευρωβουλευτές. Η Μάιρεντ ΜακΓκίνες, επικεφαλής της Οικονομικής Επιτροπής της Ευρώπης, έχει ζητήσει με αυστηρό τρόπο οι Ευρωβουλευτές να μην επενδύουν στη ρητορική του Μεγάλου Αδερφού και σε μια θεωρία συνωμοσίας, από τη στιγμή που η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει ότι το ψηφιακό νόμισμα θα προστατεύει την ιδιωτικότητα και θα υπάρξουν αυστηροί νόμοι που θα επιβάλλουν στους retailers να αποδέχονται τη συναλλαγή χωρίς να έχουν πρόσβαση σε προσωπικά στοιχεία για διαφημιστικούς σκοπούς.

Ο Μικιέλ Χουγκιβέεν, Ολλανδός Ευρωβουλευτής, αναφέρει στο Politico ως εκπρόσωπος των Ευρωσυντηρητικών και Σκεπτικιστών ότι είναι άλλο η θεωρία συνωμοσίας και άλλο να υπάρχουν δικαιολογημένες ανησυχίες.

«Είχαμε ανθρώπους να διαμαρτύρονται κατά του Covid, είχαν ένα βήμα να μιλήσουν, ήταν επιτυχημένοι στα social media ως influencers, είχαν δωρεές και ξαφνικά ο Covid εξαφανίστηκε, οι περιορισμοί καταργήθηκαν, επομένως πρέπει πάμε στο επόμενο μεγάλο ζήτημα. Η δουλειά μου είναι να διαβάζω τις ανησυχίες τους, να τις ακούω και όχι να λέω “είσαι τρελός, είσαι χαζός”. Αλλά να λέω “οκ, κατανώ που το πηγαίνεις” και να προσπαθώ να φέρω τους ανθρώπους σε μια πιο αποδεκτή περιοχή διαλόγου».

«Η αίσθησή μου είναι ότι στην πραγματικότητα οι κυβερνήσεις δεν θέλου να προστατεύσουν την ιδωτικότητα, γιατί η παρακολούθηση και μια κοινωνία χωρίς πραγματικό χρήμα, είναι ο τελικός στόχος», λέει ο Μούτεν που αναφέρθηκε παραπάνω.

«Έχω μεγάλη ανησυχία ότι το πλάνο του ψηφιακού ευρώ δεν είναι μόνο ένα πλάνο ανάπτυξης ενός χρήσιμου, πρόσθετου εργαλείου για μελλοντικές συναλλαγές, αλλά η πραγματική πρόθεση είναι η αντικατάσταση οποιουδήποτε είδους συναλλαγών με cash».

Όπως υποστηρίζουν οι σκεπτικιστές και οι συνωμοσιολόγοι, η μεγάλη ανησυχία είναι πως τα ψηφιακά νομίσματα θα θέτουν περιορισμούς στο τι μπορούν να αγοράσουν οι άνθρωποι. Στην Ευρώπη αυτό μπορεί να σημαίνει, σύμφωνα πάντα με τη δική τους ερμηνεία, ότι θα μπει πλαφόν στην αγορά κρέατος ή καυσίμων, για να περιοριστεί η παχυσαρκία ή να μειωθούν οι ρύποι. Στις ΗΠΑ, αυτός ο περιορισμός θα αφορά στα όπλα.

Από θεωρία συνωμοσίας δεν γινόταν να λείπει ο Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος είχε πρόσφατα έναν τέτοιο περιορισμό από τράπεζα που έκοψε τον λογαριασμό του επειδή είναι λαϊκιστής. «Είμαι τώρα ένας πρωταθλητής, ένας σταυροφόρος για άντρες και γυναίκες που έχουν απορριφθεί από τράπεζες και θέλω πολιτισμικές αλλαγές μέσα στις τράπεζες, θέλω νομικές αλλαγές και δεν θέλω το χρήμα να βγαίνει από το σύστημα για να στηρίξει τα ψηφιακά νομίσματα κεντρικών τραπεζών».

«Ελπίζω να μην υπάρχει τέτοιο σχέδιο, αλλά για μένα δεν υπάρχει νόημα να φτιάξεις ένα ψηφιακό ευρώ αν δε θες να ελέγχεις τους ανθρώπους. Όταν πέθανε ο παππούς μου, τον ρώτησα τα πάντα για τους Ναζί. Ξέρω πολύ καλά τι συμβαίνει τώρα», υπερθεματίζει ο Φρίντριχ.

Τελικά, θεωρία συνωμοσίας ή λογικός φόβος;