Τα κρυπτονομίσματα, παρότι φαίνονταν να είναι το μέλλον των χρηματοοικονομικού τομέα, περισσότερο μοιάζουν πλέον με μια «φούσκα» έτοιμη να εκραγεί. Αν και μέχρι στιγμής δεν εφαρμόζονταν ιδιαίτερες ρυθμίσεις στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, οι παρεμβάσεις καθίστανται αναγκαίες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε νέους κανόνες για τη ρύθμιση των περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης, καθώς η πτώση του bitcoin ασκεί πίεση στις αρχές να χαλιναγωγήσουν τον τομέα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα περιουσιακά στοιχεία κρυπτογράφησης είναι σχεδόν ανεξέλεγκτα, με τους εθνικούς φορείς να στοχεύουν τώρα στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, σύμφωνα με το CNN.

Εκπρόσωποι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη της Ε.Ε κατέληξαν σε μια συμφωνία για τις αγορές περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης (MiCA), η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ περίπου στα τέλη του 2023. Το MiCA θα είναι το πρώτο ολοκληρωμένο καθεστώς ελέγχου για τα κρυπτονομίσματα στον κόσμο. Στα μέτρα συμπεριλαμβάνεται η προστασία από την κατάχρηση και τη χειραγώγηση της αγοράς, σύμφωνα με τον Ernest Urtasun, βουλευτή του Κόμματος των Πρασίνων στο κοινοβούλιο.

Θα δίνεται στους παρόχους περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης και συναφών υπηρεσιών ένα «διαβατήριο» για να εξυπηρετούν πελάτες στην Ε.Ε από μια ενιαία βάση. Θα πληρούν, βέβαια, τους κανόνες προστασίας του κεφαλαίου και των καταναλωτών, που έχουν θεσπιστεί.

Τα κρυπτονομίσματα και η εξαπάτηση πάνε μαζί

Οι πάροχοι περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης θα είναι υποχρεωμένοι να αποκαλύπτουν την κατανάλωση ενέργειας και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που επέφεραν αυτά. Τα κράτη της Ε.Ε θα είναι οι βασικές ρυθμιστικές αρχές για τις εταιρείες κρυπτογράφηση. Ωστόσο, η ESMA θα έχει την εξουσία να παρέμβει εάν απειληθεί η προστασία των επενδυτών ή η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δήλωσε ο νομοθέτης Urtasun.

Καταλαβαίνουμε ότι μέχρι στιγμής η εξαπάτηση στην αγορά κρυπτονομισμάτων ήταν σύνηθες φαινόμενο. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα μια Γερμανίδα, γνωστή ως «CryptoQueen», καταζητείται για εξαπάτηση επενδυτών ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πούλησε ένα πλαστό κρυπτονόμισμα που ονομάζεται OneCoin και προστέθηκε στη λίστα του FBI με τους δέκα πιο καταζητούμενους φυγάδες.

Στην Ruja Ignatova, το 2019, απαγγέλθηκαν οκτώ κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων της απάτης μέσω εμβάσματος και της απάτης σε χρεόγραφα για τη λειτουργία της OneCoin Ltd με έδρα τη Βουλγαρία. Οι εισαγγελείς λένε ότι η εταιρεία πρόσφερε προμήθειες στα μέλη για να δελεάσει άλλους να αγοράσουν το κρυπτονόμισμα.

Εξαφανίστηκε στα τέλη του 2017, αφού επιτέθηκε σε ένα διαμέρισμα που ανήκε σε Αμερικανό φίλο της, όταν έμαθε ότι συνεργαζόταν με μια έρευνα του FBI για το OneCoin. Επιβιβάστηκε σε πτήση από τη Βουλγαρία για την Ελλάδα και έκτοτε καταζητείται.  Το FBI προσφέρει ανταμοιβή 100.000 δολαρίων για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψη της Ignatova, δήλωσε ο Michael Driscoll, βοηθός διευθυντής του FBI στη Νέα Υόρκη. Οπότε αν είναι στην Ελλάδα, ίσως να έχετε μια ευκαιρία να λάβετε μια διόλου ευκαταφρόνητη αμοιβή.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

e-food: Η νέα προσθήκη στην πλατφόρμα που αλλάζει τα δεδομένα

Tinder: Οι πικάντικες αλλαγές που υπόσχονται ένα πιο σκανδαλιστικό καλοκαίρι

Ο εύκολος τρόπος να βγάλεις λεφτά στο Metaverse: Κάνε NTF στην ταφόπλακά σου