Ανθρωποκυνηγητό δίχως τέλος έχουν εξαπολύσει οι ένοπλες δυνάμεις και οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ για τον εντοπισμό του ηγέτη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας Γιάχια Σινουάρ.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ εκτιμούν ότι ο ηγέτης της Χαμάς κρύβεται στο περιβόητο δίκτυο των τούνελ στην περιοχή του νοσοκομείου Σίφα και αποφεύγει τις μετακινήσεις για να μην πέσει στα χέρια των ισραηλινών κομάντος.

Ο ίδιος άλλωστε, γνωρίζει άψογα την τοποθεσία λα΄΄α και το σκεπτικό με το οποίο θα κινηθούν οι αντίπαλες δυνάμεις, αφού μεγάλωσε σε προσφυγικό καταυλισμό στο Χαν Γιουνίς στη νότια Λωρίδα της Γάζας και στις αρχές της δεκαετίες του 1980 εμφανίστηκε στην πολιτική σκηνή ως σύμβουλος του καθηλωμένου σε αναπηρικό αμαξίδιο ιδρυτή της Χαμάς, του σεϊχη Αχμέντ Γιασίν.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δε δίστασε να συγκρίνει τον ηγέτη της Χαμάς με τον Αδόλφο Χίτλερ και τον κατηγόρησε ότι κρύβεται σε καταφύγιο ενώ ο λαός του υποφέρει.

«Ο Σινουάρ δεν νοιάζεται για το λαό του, ενεργεί σαν μικρός Χίτλερ μέσα σε καταφύγιο», είπε προχθές ο Νετανιάχου σε δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ.

Η εξουσία και η φήμη του Σινουάρ άλλωστε, εδραιώθηκαν στα 21 χρόνια που πέρασε κρατούμενος σε ισραηλινή φυλακή μετά την καταδίκη του από ισραηλινό στρατοδικείο για τη δολοφονία 12 Παλαιστινίων υπόπτων συνεργατών του Ισραήλ. Εκεί έγινε ο ηγέτης όλων των κρατούμενων της Χαμάς στις ισραηλινές φυλακές. Εκεί έμαθε εβραϊκά και μελέτησε βιβλία για όλες τις μεγάλες προσωπικότητες του Ισραήλ.

Πώς ξεγέλασε το Ισραήλ ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος του

Δεκαπέντε χρόνια μετά την καταδίκη του ο Σινουάρ μίλησε σε άπταιστα εβραϊκά σε ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο και αντί να μιλήσει για πόλεμο, κάλεσε την κοινή γνώμη να υποστηρίξει μια εκεχειρία με τη Χαμάς. «Κατανοούμε ότι το Ισραήλ διαθέτει 200 πυρηνικές κεφαλές και την πιο προηγμένη πολεμική αεροπορία στην περιοχή. Γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να καταστρέψουμε το Ισραήλ», είπε.

Μετά από 22 χρόνια στις φυλακές ο Σινουάρ απελευθερώθηκε το 2011 στο πλαίσιο ανταλλαγής άνω των χιλίων Παλαιστινίων κρατουμένων που άφησε ελεύθερους το Ισραήλ για να αποσπάσει από τη Χαμάς τον Ισραηλινό στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ.

Έξι χρόνια αργότερα εξελέγη αρχηγός της Χαμάς για ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, αντικαθιστώντας τον Ισμαήλ Χανίγιε, ο οποίος – σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν τις σχέσεις των δύο ανδρών – «υποβιβάστηκε προς τα πάνω», για να γίνει πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, που ζει πλέον στο Κατάρ.

Ο ηλικίας 61 ετών Σινουάρ είναι σήμερα ο πλέον καταζητούμενος άνθρωπος του Ισραήλ, αλλά μέχρι τις παραμονές της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου είχε πείσει τους Ισραηλινούς ότι βασική του επιδίωξη ήταν να εδραιώσει την εξουσία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας και να αποσπάσει οικονομικά ανταλλάγματα και όχι το διακηρυγμένο στόχο της, δηλαδή την καταστροφή του εβραϊκού κράτους. Κι αυτή η ανικανότητα διάγνωσης των πραγματικών του προθέσεων οδήγησε τις ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών στην μεγαλύτερη αποτυχία τους να προβλέψουν την επίθεση της Χαμάς.

Όταν ο αδίστακτος Σινουάρ έβαλε έναν Παλαιστίνιο να θάψει τον αδελφό του ζωντανό με ένα κουτάλι
Άτομα που γνωρίζουν εδώ και δεκαετίες τον Σινουάρ τον περιέγραψαν στους FT ως ένα λιγομίλητο, χαρισματικό άνδρα, ικανό να διεγείρει τα πλήθη, οξύθυμο, πονηρό, χειριστικό και ολιγαρκή σε αντίθεση με άλλα ηγετικά στελέχη της Χαμάς που απολαμβάνουν πολυτελή ζωή.

Ο Κόμπι της Σιν Μπετ, θυμάται πώς ο Σινουάρ καυχήθηκε στην ανάκρισή του για την τιμωρία ενός ύποπτου πληροφοριοδότη των Ισραηλινών από αντίπαλη παράταξη την εποχή της πρώτης Ιντιφάντα, όταν ήταν ευρέως γνωστός ως Αμπού Ιμπραχίμ και συνέβαλε στην ανάπτυξη του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς, των Ταξιαρχιών Κασάμ.

Ο Σινουάρ κάλεσε τον αδελφό του υπόπτου, και τον έβαλε να θάψει ζωντανό τον αδελφό του, δίνοντάς του μάλιστα ένα κουτάλι για να τελειώσει λίγο λίγο τη δουλειά.