Οι διοργανωτές της Eurovision 2023, η οποία θα γίνει τον επόμενο Μάιο στο Λίβερπουλ για λογαριασμό της Ουκρανίας που νίκησε πέρσι, αποκάλυψαν, την Τετάρτη (22/03), τη σειρά εμφάνισης για τους δύο ημιτελικούς.

Επισημαίνεται ότι η σειρά εμφάνισης στη Eurovision καταρτίζεται από τους διοργανωτές βάσει των τραγουδιών και των απαιτήσεων για τη σκηνική εμφάνιση κάθε συμμετοχής, προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ενδιαφέρον τηλεοπτικό αποτέλεσμα.

Η Ελλάδα συμμετέχει στον δεύτερο ημιτελικό της Eurovision 2023, που θα γίνει στις 11 Μαΐου, εκπροσωπούμενη από τον Victor Vernicos και την μπαλάντα «What They Say». Μάλιστα, στον ίδιο ημιτελικό θα λάβει μέρος και η Κύπρος με τον Andrew Lambrou και το κομμάτι με τίτλο «Break A Broken Heart». Έτσι, η Ελλάδα θα εμφανισθεί 8η επί σκηνής και η Κύπρος 6η.

Πώς θα βγει η νικήτρια στη Eurovision 2023

Υπενθυμίζεται πως από κάθε ημιτελικό, ο πρώτος θα γίνει στις 9 Μαΐου και ο δεύτερος στις 11 Μαΐου, οι δέκα συμμετοχές με την υψηλότερη βαθμολογία, θα προκριθούν στον τελικό της Eurovision 2023 που έχει προγραμματιστεί για τις 13 Μαΐου. Το αποτέλεσμα στους δύο ημιτελικούς θα κριθεί εξ ολοκλήρου από το τηλεοπτικό κοινό.

Πάντως, στον τελικό έχουν προκριθεί απευθείας το Ηνωμένο Βασίλειο (διοργανώτρια χώρα), Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία και Ιταλία ως μέλη των λεγόμενων «Big Five», δηλαδή των πέντε χωρών με τη μεγαλύτερη οικονομική συνεισφορά στην EBU. Ακόμα, θέση στον τελικό έχει και η περσινή νικήτρια του θεσμού, δηλαδή η Ουκρανία, που δεν μπορεί να φιλοξενήσει τη Eurovision 2023 εξαιτίας του πολέμου με τη Ρωσία.

Επισημαίνεται ότι στον τελικό, το αποτέλεσμα θα κριθεί από το τηλεοπτικό κοινό (κατά 50,6%) και από εθνικές κριτικές επιτροπές (κατά 49,4%).

Η σειρά εμφάνισης στους δύο ημιτελικούς

Α’ ημιτελικός (9 Μαΐου)

  1. Νορβηγία
  2. Μάλτα
  3. Σερβία
  4. Λετονία
  5. Πορτογαλία
  6. Ιρλανδία
  7. Κροατία
  8. Ελβετία
  9. Ισραήλ
  10. Μολδαβία
  11. Σουηδία
  12. Αζερμπαϊτζάν
  13. Τσεχία
  14. Ολλανδία
  15. Φινλανδία

Β’ ημιτελικός (11 Μαΐου)

  1. Δανία
  2. Αρμενία
  3. Ρουμανία
  4. Εσθονία
  5. Βέλγιο
  6. Κύπρος
  7. Ισλανδία
  8. Ελλάδα
  9. Πολωνία
  10. Σλοβενία
  11. Γεωργία
  12. Άγιος Μαρίνος
  13. Αυστρία
  14. Αλβανία
  15. Λιθουανία
  16. Αυστραλία

Photo credits: EBU | Eurovision Song Contest