Μήνυση με την κατηγορία της απάτης από την πλευρά του Donald Trump και των τριών ενήλικων παιδιών του κατέθεσε η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης και ανοίγει έναν νέο ασκό του Αιόλου για τον πρώην Πρόεδρο, σε μια περίοδο που εξελίσσεται η έρευνα για τα έγγραφα που συνελέγησαν από το Μαρ-α-Λάγκο.

Στην αγωγή του κράτους προς τον Donald Trump που έχει έκταση 200 σελίδων, αναφέρεται πως ο Trump και τα παιδιά του εξαπατούσαν το κράτος για 10 χρόνια με σκοπό να πλουτίζουν. Η απάτη μάλιστα αφορά σε κάθε έκφανση των επιχειρηματικών δράσεων του Trump, καθώς και στις ιδιοκτησίες του και φυσικά στα γήπεδα του γκολφ, όπως το Μαρ-α-Λάγκο.

Πιο συγκεκριμένα, στην αγωγή αναφέρεται ότι ο οργανισμός Trump εξαπατούσε χορηγούς, δανειστές και τις ελεγκτικές αρχές της εφορίας, δίνοντας πληθωριστικές τιμές για την αξία των ιδιοκτησιών του και παραδίδοντας παραπλανητικές αξιολογήσεις.

«Αυτές οι πράξεις απάτης και παραποίησης ήταν συναφείς στην ουσία τους και διαπράχθησαν από την ανώτατη διοίκηση στον οργανισμό του Trump ως μια συνηθισμένη προσπάθεια για κάθε ετήσια δήλωση και είχαν την έγκριση του ανωτάτου επιπέδου, δηλαδή του κ. Donald Trump του ίδιου», αναφέρεται στην αγωγή.

Στη θέση των κατηγορουμένων εκτός του Donald, είναι ο Eric Trump, η Ivanka Trump, καθώς και οι Allen Weisselberg και Jeff McConney, για πολλά χρόνια CEO των εταιρειών και εξέχοντα στελέχη. Η γενική εισαγγελέας πιστεύει πως έχουν διαπραχθεί εγκλήματα και γι΄αυτό ζητά από την οικογένεια Trump και τα στελέχη του αποζημίωση 250 εκατομμυρίων δολαρίων για κεφάλαια που αντλήθηκαν με παράνομο τρόπο.

Μάλιστα, μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση, η εισαγγελέας επιδιώκει να ακυρώσει την άδεια λειτουργίας του Trump Organization, που θα κληθεί να διακόψει κάθε δραστηριότητα στη Νέα Υόρκη.

Η αγωγή αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα 3 ετών έρευνας από την εισαγγελέα, η οποία τον Ιανουάριο είχε αναφέρει πως βρήκε σημαντικές αποδείξεις που δείχνουν ότι ο οργανισμός χρησιμοποίησε ψευδείς ή παραπλανητικές εκτιμήσεις για την περιουσία, ώστε να λάβει δάνεια, εγγυήσεις και φορολογικά προνόμια. Αυτό, αν και η πλευρά Donald Trump το αρνήθηκε πολλάκις και κατηγόρησε την εισαγγελέα για προσωπική επίθεση και πόλεμο, το είχε επιβεβαιώσει και ενώπιον του Κογκρέσου ο πρώην δικηγόρος του, ο Michael Cohen.

Μαζί με αυτή την αγωγή, ο οργανισμός του Trump έχει να αντιμετωπίσει και μια δίκη τον επόμενο μήνα, όπου θα απαγγελθούν κατηγορίες για συμμετοχή σε μια 15ετή φορολογική απάτη, με τον επικεφαλής των οικονομικών, τον Weisselberg, να έχει δεχτεί να καταθέσει ενάντια στην εταιρεία.

Καθώς τόσο ο Donald Trump όσο και ο Eric αρνήθηκαν πίσω στο 2020 να απαντήσουν σε ερωτήσεις στο πλαίσιο της έρευνας, σε περίπτωση που κριθούν ένοχοι, θα αντιμετωπίσουν μια ακόμα μεγαλύτερη ποινή, σε αντίθεση με την Ivanka και τον Trump Jr. που αποδέχτηκαν τις συνεντεύξεις και για 7 ώρες έδιναν εξηγήσεις στις αρχές.

* Πηγή: CNN

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Πισπιρίγκου: Το γραφείο του Κούγια προαναγγέλει μηνύσεις σε Στεφανίδου και Κουτσελίνη

Putin: Με κρίση βήχα και παρέμβαση γιατρών πριν το διάγγελμα – Καθυστέρησε 13 ώρες

Ρωσία: Ξεπούλησαν οι πτήσεις χωρίς επιστροφή μετά την επιστράτευση που ανακοίνωσε ο Putin