Οι ΗΠΑ γύρισαν πίσω στον χρόνο, κάπου στον Μεσαίωνα συγκεκριμένα, μετά την ανατροπή της ομοσπονδιακής απόφασης Roe V Wade, αφού πλέον επιτρέπεται στην κάθε πολιτεία να απαγορεύσει το δικαίωμα της άμβλωσης. Το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έχει δικαστές-κλειδιά, από την προεδρία του Donald Trump, έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων στις ΗΠΑ.

Ο νόμος Roe V Wade που πλέον αποτελεί παρελθόν, προέβλεπε ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο σε όλη τη χώρα για να επιτρέπονται οι αμβλώσεις. Ωστόσο μετά την ανατροπή του, ήδη ορισμένες πολιτείες το πήραν σοβαρά και είναι έτοιμες μέχρι και να καταργήσουν την πώληση χαπιών για τη διακοπή της κύησης.

Με τη σειρά του, ο Joe Biden εξετάζει τη λήψη μέτρων για να αντικρούσει την απόφαση που δίνει τη δυνατότητα στις πολιτείες να καταργούν τις αμβλώσεις. «Σέβομαι» το Ανώτατο Δικαστήριο, είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος, ωστόσο θεωρεί πως υπάρχει ανάγκη για τη διεύρυνσή του, παρά το γεγονός ότι είναι μία απόφαση που δεν θέλει να πάρει.

Κι αυτό γιατί η παράκαμψη του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν είναι μια απλή υπόθεση. «Τίποτε δεν μπορεί να κλείσει την τρύπα που άφησε αυτή η απόφαση. Ο μόνος τρόπος είναι να αναληφθεί δράση από το Κονγκρέσο», ανέφερε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ενώ ανέφερε ότι θα υπάρξουν προσφυγές για τα νέα πολιτειακά περιοριστικά μέτρα στην μετακίνηση γυναικών που θα επιδιώξουν να προχωρήσουν σε άμβλωση εκτός της πολιτείας στην οποία κατοικούν.

ΗΠΑ – Αμβλώσεις: Οι πολιτείες που απαγορεύουν τις αμβλώσεις

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Guttmacher, ένα κέντρο ερευνών που αγωνίζεται για την πρόσβαση στην αντισύλληψη και τις αμβλώσεις σε όλον τον κόσμο, 13 πολιτείες έχουν ήδη περάσει νόμους «ζόμπι» που τους δίνουν την δυνατότητα να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις μετά την ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Οι αμβλώσεις έχουν πλέον απαγορευθεί σε τουλάχιστον εννέα πολιτείες, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν σχετικές απαγορεύσεις και σε άλλες περιοχές τις επόμενες ημέρες. Σχετικοί νόμοι ενεργοποιήθηκαν σε οκτώ πολιτείες την Παρασκευή, αμέσως μετά από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, όπως σημειώνουν οι New York Times.

Πιο συγκεκριμένα, σχετικές απαγορεύσεις έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ σε: Γιούτα, Οκλαχόμα, Αλαμπάμα, Λουιζιάνα, Κεντάκι, Άρκανσο, Μιζούρι, Νότια Ντακότα και Ουισκόνσιν.

Σχετικές απαγορεύσεις ή μεγαλύτεροι περιορισμοί αναμένεται όμως να επιβληθούν κατά πάσα πιθανότητα το προσεχές διάστηκα και σε: Τέξας, Μισισιπή, Φλόριντα, Τενεσί, Οχάιο, Τζόρτζια, Νότια Καρολίνα, Αϊνταχο, Αριζόνα, Ουαϊόμινγκ, Βόρεια Ντακότα και Δυτική Βιρτζίνια.

Ενώ ως αβέβαιο (ανάλογα με τις εκλογικές εξελίξεις) παρουσιάζεται το μέλλον σε: Μοντάνα, Νεμπράσκα, Κάνσας, Αϊοβα, Μίσιγκαν, Ιντιάνα, Πενσιλβάνια, Βιρτζίνια και Βόρεια Καρολίνα.

Σημειώνεται, πάντως, πως ο Clarence Thomas, ο δικαστής που ανέτρεψε την απόφαση, κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση. H Anitta Hill, η γυναίκα που έκανε την καταγγελία, αναφέρει ότι η σεξουαλική παρενόχληση από τον Thomas όταν εκείνη δούλευε για εκείνον της «άλλαξε τη ζωή». Η ίδια, έκτοτε, ασχολείται με τον ακτιβισμό υπερασπιζόμενη τα δικαιώματα των γυναικών αναφορικά με την έμφυλη βία.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ναι, έχετε δίκιο… Είναι ίδιο πράγμα η έκτρωση και η υπόθεση Πισπιρίγκου

Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Έντονες αντιδράσεις για την θανάτωση του χιμπατζή – Η στιγμή που το σκάει

«Φύλλο και φτερό» έκανε τη Μύκονο το Τμήμα Εκβιαστών – 8 προσαγωγές σε μπαρ και εστιατόρια