Ένα μέρος των απωλειών, που θα προκύψουν από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, στα πλαίσια των κυρώσεων που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα καλυφθεί από τη Βενεζουέλα. Αυτό αποκάλυψε δημοσίευμα του Reuters, με τις ΗΠΑ να ανακοινώνουν ότι στόχος είναι η ταχύτερη ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Δύο ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου, η ENI και η PERSOL, έχουν το πράσινο φως, με τη μεταφορά του βενεζουελάνικου πετρελαίου να εντάσσεται στο πλαίσιο της αποπληρωμή χρεών του Καράκας. Είναι μία συμβολική κίνηση, που σηματοδοτεί στροφή των ΗΠΑ και της Δύσης έναντι της κυβέρνησης του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Πετρέλαιο: Δεν θα πέσουν οι τιμές του

Οι ποσότητες βέβαια δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλες στην αρχή, με τις τιμές του πετρελαίου να μην αλλάζουν θεαματικά.

Τον Ιούλιο αναμένεται να ξεκινήσει η μεταφορά, με στόχο όχι μόνο να καλυφθεί η Ευρώπη, αλλά να υπάρξει και μείωση των πωλήσεων στην Κίνα. Άλλος ένας στόχος είναι να δοθεί ώθηση στις συνομιλίες της κυβέρνησης του προέδρου Μαδούρο με την αντιπολίτευση. Όρος-κλειδί είναι το πετρέλαιο «να πάει στην Ευρώπη», «δεν μπορεί να μεταπωληθεί αλλού», αναφέρει πηγή στο Reuters.

Η Κίνα δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία και συνεχίζει να αγοράζει πετρέλαιο και αέριο από τη Μόσχα, παρά τις αμερικανικές εκκλήσεις. Περίπου το 70% του πετρελαίου που πωλεί σήμερα η Βενεζουέλα κατευθύνεται σε διυλιστήρια της Κίνας.

Τον περασμένο μήνα, η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Ντέλσι Ροδρίγκες ανέφερε μέσω Twitter πως ελπίζει ότι η κινήσεις των ΗΠΑ θα «ανοίξουν τον δρόμο για την πλήρη άρση των παράνομων κυρώσεων που πλήττουν όλο τον λαό μας».

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Μαρία Μπονίκου: Ομολόγησε τη δολοφονία ο 46χρονος γιος της – Τη σκότωσε και βρέθηκε στην εκκλησία να τραγουδά και να χορεύει

Ο πλανήτης αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση από το 1970 – «Θλιβερά απροετοίμαστος ο κόσμος»

«Σοβαρότατη κρίση» προμηνύει η Τουρκία για τις σχέσεις της με την Ελλάδα: «Δείξαμε πολλή υπομονή»