Ανεξήγητο παραμένει το πώς διεσπάρη ο κορονοϊός, παρότι έχουν περάσει 2 ολόκληρα χρόνια από όταν ξεκίνησε η πανδημία. Έχουν υπάρξει πολλές θεωρίες και εικασίες, αλλά τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί. Τώρα, όμως, δύο σημαντικές μελέτες υποστηρίζουν ότι η αγορά στη Ουχάν της Κίνας ευθύνεται για αυτό. 

Αναιρείται έτσι η θεωρία ότι ο κορονοϊός προήλθε από ένα κινεζικό κυβερνητικό εργαστήριο, κάτι που υποστηρίζεται στις ΗΠΑ από ακροδεξιούς, αρθρογράφους και πολιτικούς. Οι New York Times δημοσίευσαν για πρώτη φορά τις νέες μελέτες. Ο Michael Worobey, εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και συγγραφέας στις δύο μελέτες, ανέφερε ότι «όταν κοιτάς όλα τα στοιχεία μαζί, καθίσταται σαφές ότι η πανδημία ξεκίνησε στην αγορά».

Η περίληψη της μελέτης λέει ότι η γεωγραφική ομαδοποίηση των πρώτων γνωστών κρουσμάτων Covid-19 και η εγγύτητα θετικών πωλητών με τα ζώα στις αγορές υποδηλώνουν ότι η χονδρική αγορά θαλασσινών στη Ουχάν ήταν ο τόπος προέλευσης του κορονοϊού. Επίσης, από εκείνα τα κρούσματα που συνδέονται επιδημιολογικά με την αγορά, η συντριπτική πλειονότητα συνδέθηκε με το δυτικό τμήμα της αγοράς, όπου βρίσκονταν οι περισσότεροι πωλητές ζωντανών θηλαστικών. Αναφέρουν επίσης, ότι η κατανόηση των συνθηκών που οδηγούν σε μια πανδημία είναι κρίσιμης σημασίας για την πρόληψή τους.

Ωστόσο, το ζήτημα της κινεζικής ενοχής, πολιτικοποιήθηκε, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ. Ο Anthony Fauci, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Joe Biden, έχει συγκρουστεί επανειλημμένα με Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, που είναι υπέρ της εργαστηριακής θεωρίας προέλευσης. Αυτά τα δύο χρόνια, λέγεται ότι πάνω από 5,9 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν χάσει τη ζωή τους, και τα κρούσματα ανέρχονται σε 433,7 εκατομμύρια, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Τι αποδεικνύει η νέα μελέτη για τον κορονοϊό

Οι νέες μελέτες οδηγούν αυτόν τον τομέα έρευνας σε νέο επίπεδο και αποτελούν την ισχυρότερη απόδειξη μέχρι τώρα ότι η πανδημία προέρχεται από τα ζώα. Ο Worobey παρομοίασε το μοτίβο της αρχικής εξάπλωσης του ιού με ένα πυροτέχνημα, με την αγορά στο επίκεντρό του. Η έκρηξη ξεκίνησε στα τέλη του 2019, παίρνοντας καταστροφική πορεία τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2020, κάτι που συμβαίνει όταν ένας ιός «διεισδύει στην τοπική κοινότητα».

Σημειώνει ότι η πανδημία ξεκίνησε με δύο μεγάλες ιογενείς γενεαλογίες, την Α και Β, αν και λέει ότι υπήρχαν πιθανώς ακόμη περισσότερες μορφές του ιού που δεν πέρασαν στον άνθρωπο. Η γενεαλογία Β είναι η πιο κοινή από τις δύο και η μόνη που είχε προηγουμένως βρεθεί στην αγορά, αλλά η μελέτη λέει ότι η γενεαλογία Α κυκλοφορούσε επίσης στην αρχή. Ο ιός πιθανότατα ξεκίνησε με τουλάχιστον δύο μεταδόσεις σε ζώα, με έναν σκύλο ρακούν ή με ένα άλλο θηλαστικό να χρησιμεύει ως ενδιάμεσος ξενιστής προτού εξαπλωθεί στους ανθρώπους, λέει η μελέτη.

Οι μελέτες που κυκλοφόρησαν το Σάββατο συντάχθηκαν από επιστήμονες στις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία, την Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο (Οξφόρδη, Εδιμβούργο και Γλασκώβη), τον Καναδά, την Ολλανδία και το Βέλγιο.