Η SVB Financial Group δήλωσε, την Παρασκευή (17/03), ότι υπέβαλε αίτηση για αναδιοργάνωση υπό δικαστική εποπτεία, στο πλαίσιο του Kεφαλαίου 11 της προστασίας της πτώχευσης για την αναζήτηση αγοραστών για τα περιουσιακά της στοιχεία, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη της Silicon Valley Bank από τις ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ.

Η κίνηση για την έναρξη της διαδικασίας πτώχευσης έρχεται καθώς τα έκτακτα μέτρα δεν έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να αβλύνουν τις ανησυχίες για χρηματοπιστωτική μετάδοση, όπως αναφέρει το Reuters.

Επισημαίνεται ότι οι μετοχές των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών σημείωσαν πτώση μεταξύ 1,5% και 2% κατά τις προσυνεδριακές συναλλαγές της Παρασκευής (17/03).

Οι ρυθμιστικές Αρχές της Καλιφόρνιας έκλεισαν, την περασμένη Παρασκευή, τη Silicon Valley Bank. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη κατάρρευση από τότε που η Washington Mutual χρεοκόπησε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008.

Πώς προσπάθησε να αποφύγει τη χρεοκοπία

Μάλιστα, η SVB να πουλήσει ένα χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων και ενυπόθηκων τίτλων στην Goldman Sachs με ζημία 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού η άνοδος των αποδόσεων διέβρωσε την αξία του. Aκόμα, για να κλείσει αυτήν την τρύπα, η SVB προσπάθησε να αντλήσει 2,25 δισεκατομμύρια δολάρια σε κοινές μετοχές και προνομιούχες μετατρέψιμες μετοχές, αλλά οι πελάτες απέσυραν σωρρηδόν τις καταθέσεις τους από την τράπεζα, γεγονός που οδήγησε σε εκροές 42 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόλις σε μια ημέρα.

Η SVB δήλωσε, αυτή την εβδομάδα, ότι σχεδίαζε να διερευνήσει στρατηγικές εναλλακτικές λύσεις για τις δραστηριότητές της, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας χαρτοφυλακίου, της SVB Capital και της SVB Securities.

Τα κεφάλαια και οι οντότητες του γενικού συνεταίρου της SVB Securities και της SVB Capital δεν περιλαμβάνονται στην κατάθεση του Κεφαλαίου 11, όπως δήλωσε η εταιρεία την Παρασκευή (17/03), προσθέτοντας ότι σχεδιάζει να προχωρήσει με τη διαδικασία αξιολόγησης εναλλακτικών λύσεων για τις επιχειρήσεις, καθώς και για άλλα περιουσιακά στοιχεία και επενδύσεις της.

Πάντως, το Reuters ανέφερε, την Τετάρτη (15/03), ότι η μητρική εταιρεία διερευνούσε την αναζήτηση προστασίας από την πτώχευση για την πώληση περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, η εταιρεία δήλωσε, την Παρασκευή (17/03), ότι διαθέτει ρευστότητα περίπου 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο τέλος του περασμένου έτους, όπως υπενθυμίζεται, είχε ενεργητικό ύψους 209 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Photo credits: Shutterstock