Οι ανασυνταγμένες ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν αυτό που οι Ουκρανοί έχουν περιγράψει ως «δεύτερη φάση του πολέμου», τη μάχη για το Ντονμπάς, στην οποία στοχεύει η Ρωσία. Ο έλεγχος της Κρεμίμνας, μιας πόλης στην ανατολική περιοχή Λουχάνσκ, έχει ήδη περάσει στα ρωσικά χέρια, κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών, δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος. Η πόλη αυτή, με τους 18.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, βρίσκεται περίπου πενήντα χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Κραματόρσκ, πρωτεύουσας του Ντονμπάς.

Οι εξελίξεις έρχονται αφότου η Ρωσία βομβάρδισε πόλεις σε όλη την Ουκρανία τη Δευτέρα, με τουλάχιστον τέσσερις πυραυλικές επιθέσεις να αναφέρθηκαν στη δυτική πόλη Lviv, όπου επτά άτομα σκοτώθηκαν.

«Μπορούμε τώρα να επιβεβαιώσουμε ότι τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν τη μάχη για το Ντονμπάς, για την οποία προετοιμάζονταν εδώ και καιρό. Πολύ μεγάλο μέρος του συνόλου του ρωσικού στρατού είναι πλέον αφοσιωμένο στην επίθεση αυτή. Άσχετα του πόσοι Ρώσοι στρατιώτες θα σταλούν εδώ, θα πολεμήσουμε. Θα αμυνθούμε», είπε ο Volodymyr Zelensky, σε ένα διάγγελμά του, που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

Ο Oυκρανός περιφερειάρχης του Serhiy Gaidai παρομοιάζει την κατάσταση με την «κόλαση». «Άρχισε η επίθεση, αυτή για την οποία μιλάγαμε εδώ και εβδομάδες. Γίνονται μάχες στη Ρουμπίζνε και στην Ποπάσνα, ακατάπαυστες μάχες και σε άλλες ειρηνικές πόλεις», έγραψε στο Facebook.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Oleksiy Arestovych, από την άλλη, διαβεβαίωσε ότι «οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής δεν έχουν ακόμη κυριεύσει την Κρεμίμνα» και ότι εκτυλίσσονται «εντατικές οδομαχίες». Ο περιφερειάρχης Gaidai κάλεσε τους αμάχους να εγκαταλείψουν το Λουγκάνσκ.

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη παρά την εστίαση της Ρωσίας στο Ντονμπάς

Παράλληλα συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Μαριούπολη, όπου τελευταίοι υπερασπιστές της πόλης αψήφησαν το τελεσίγραφο του ρωσικού στρατού να καταθέσουν τα όπλα. «Οι στρατιωτικοί μας βρίσκονται ακόμη εκεί. Θα δώσουν μάχη μέχρις εσχάτων», είπε ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Denys Anatoliyovych Shmyhal.

Η κατάληψη της πόλης θα επιτρέψει στην Ρωσία να εδραιώσει τα εδαφική κέρδη της κατά μήκος των ακτών στην Αζοφική Θάλασσα και να συνδέσει το Ντονμπάς με την Κριμαία, που προσάρτησε η Μόσχα το 2014. Ήδη, σύμφωνα με το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (Institute for the Study of War, ISW), το λιμάνι στρατηγικής σημασίας έχει καταληφθεί από τους Ρώσους.

Βίντεο που δείχνει γυναίκες και παιδιά να στεγάζονται στο υπόγειο του χαλυβουργείου Azovstal στην πολιορκημένη ουκρανική πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, δημοσιεύτηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Telegram από το τάγμα Azov της Ουκρανίας. Ο διοικητής του τάγματος, αντισυνταγματάρχης, είπε επίσης ότι οι ρωσικές δυνάμεις πυροβολούσαν κατά του εργοστασίου. Το εργοστάσιο είναι μια από τις τελευταίες περιοχές υπό ουκρανικό έλεγχο στην πόλη.

Το Χάρκοβο βομβαρδίστηκε ξανά και τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν την Δευτέρα, δύο από αυτούς όταν οβίδα έπεσε σε παιδική χαρά. Την Κυριακή, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικά πλήγματα.

Η Ρωσία ανέφερε πως κατέστρεψε αποθήκη «ξένων όπλων, που παραδόθηκαν στην Ουκρανία τις έξι τελευταίες ημέρες από τις ΗΠΑ και ευρωπαϊκές χώρες». Ο ρωσικός στρατός ανέφερε ότι κατέστρεψε χθες 16 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, ειδικά χώρους όπου ήταν αποθηκευμένα όπλα, πυρομαχικά και πύραυλοι Totchka-U.

Οι ΗΠΑ συνεχίζει την στρατιωτική στήριξη, καθώς ανακοίνωσε ότι τα πρώτα φορτία του νέου πακέτου αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων έφθασαν την Κυριακή στα σύνορα της χώρας. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Jen Psaki, επανέλαβε ότι ο Joe Biden δεν σχεδιάζει να ταξιδέψει στην Ουκρανία, μετά έκκληση του Ουκρανού ομόλογού του.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Σανγκάη: Γιατί το σκληρό lockdown της έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία

Νέα προκλητική κίνηση από την Ρωσία: Ανοίγει προξενείο στα κατεχόμενα;

Νέες αποκαλύψεις του Partygate «καίνε» τον Johnson: Κατηγορείται ότι ξεκίνησε τα πάρτι και ότι είπε ψέματα στο κοινοβούλιο