Το βράδυ της Κυριακής η Αγγλία πάθαινε ποδοσφαιρικό κάζο και έχανε στον τελικό του Euro 2021 απέναντι σε μια καλύτερη και ικανότερη-τυχερότερη Ιταλία. Οι Τζέιντον Σάντσον, Μάρκους Ράσφορντ και Μπούκαγιο Σάκα έχαναν τρία πέναλτι στη σειρά και γίνονταν μοιραίοι. Πολύς κόσμος τους στήριξε και τους ζήτησε να σηκώσουν ψηλά το κεφάλι. Υπήρξαν όμως κι αρκετοί που τους κριτίκαραν με τρόπο ρατσιστικό, αναφερόμενοι στο χρώμα τους και με εκφράσεις του στυλ «Φύγε από τη χώρα μου». Ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ, ως όφειλε, στηλίτευσε τα σχόλια αυτά και όσους επιτέθηκαν στην τριάδα.

Κάνοντας το αυτό, μπήκε και ο ίδιος στο στόχαστρο. Όχι προφανώς γιατί αντιστάθηκε στον ρατσισμό, αλλά γιατί σε αντίστοιχη περίπτωση στο παρελθόν, δεν είχε πράξει το ίδιο.

Κατά την παρουσία της στο Παλάτι, η Μέγκαν Μαρκλ είχε καταγγείλει πως μέλος της βασιλικής οικογένειας της είχε πει πως το χρώμα του γιου της Άρτσι, που θα ήταν πιο σκούρο ελέω της μαμάς του, θα δημιουργούσε πρόβλημα στο ίματζ της οικογένειας. Την ίδια και πιο λεπτομερή αποκάλυψη είχε κάνει και στη συνέντευξη που έδωσαν τον Μάρτιο με τον Χάρι στην Όπρα Γουίνφρι.

Τότε, ο Πρίγκιπας Ουίλιαμ δεν είχε μπει σε διαδικασία να κάνει μια ανακοίνωση, έστω δίχως να αναφέρει ποιος ήταν ο πομπός αυτού του σχολίου. Αντιθέτως, είχε επιλέξει τη σιωπή, παρά το ότι το ζήτημα είχε πάρει διαστάσεις στα μέσα. Όπως σιωπή είχε κρατήσει και προς ρατσιστικά σχόλια που έγιναν από τον Τύπο που ασχολείται με το Παλάτι.

Αυτή η διαφορετική του αντιμετώπιση είναι που έφερε την έντονη κριτική. Δεν τον κατηγόρησαν βέβαια για ρατσιστή, αλλά για επιλεκτικά ευαίσθητο και υποκριτή, επί της ουσίας.

Οι δομές και οι συσχετισμοί στη βασιλική οικογένεια είναι αναμφίβολα αρτηριοσκληρωτικοί και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο δράσης για κανένα μέλος, αν πριν δεν έχει χαραχτεί μια κατεύθυνση. Κι αυτό ισχύει ακόμα και για τον Πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον που είναι τρίτοι στην ιεραρχία του Παλατιού.

Στεκόμενος με σαφή, μα μετριοπαθή τρόπο απέναντι στα ρατσιστικά σχόλια προς τους τρεις ποδοσφαιριστές, επιτέλεσε τον ρόλο του ως θεσμός του κράτους. Αν έπραττε το ίδιο και για την υπόθεση της Μαρκλ, καθώς διαπλέκεται και το κομμάτι της οικογένειας, θα έβγαζε τα άπλυτα τους στη φόρα και θα ήταν σαν να προσκαλεί τα μίντια σε τσιμπούσι ξεκατινιάσματος. Και προς τον Τύπο να είχε στρέψει τα βέλη του, θα δημιουργούσε δεδικασμένο που θα έφερνε τεράστιους τριγμούς στο Παλάτι. Ιδίως σε μια εποχή που τότε είχε γίνει ο τσακωμός του Χάρι και της Μέγκαν με δημοσιογράφους στην Αφρική, ενώ είχε «σκάσει» και το θέμα με τον Πρίγκιπα Άντριου και τη σχέση του με τον παιδεραστή Τζέφρι Έπστιν.

Ο Ουίλιαμ, συνεπικουρούμενος και από την Κέιτ, έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι υποτάσσεται εύκολα στους τύπους και αυτό το κάνει γιατί βλέπει τον εαυτό του ως τον επόμενο στη διαδοχή. Ο Χάρι από την άλλη ήταν ο πιο επαναστάτης, έκανε και πράγματα εκτός πρωτοκόλλου και σχεδίου, όπως όταν πήγε να ζήσει για ένα διάστημα σε ένα πλοίο στον Αρκτικό Κύκλο.

Ακόμα κι αυτό που του αποδίδουν ως μομφή τώρα οι χρήστες στο Twitter, είναι αμελητέο μπροστά στη μεγάλη εικόνα και είτε θα ξεχαστεί εύκολα είτε θα βγει κάποτε μια συγγνώμη εκ μέρους του και από δω παν’ κι άλλοι!

Αν λοιπόν πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα του τίτλου, τότε η μπίλια θα κάτσει στο πιο σύνθετο. Όσο κι αν η στάση απέναντι στον ρατσισμό δεν έχει τίποτα το περίπλοκο κι είναι σαφής, για τον Ουίλιαμ ποτέ τα πράγματα δεν ήταν απλά.

Επέλεξε ο ίδιος αυτό το μονοπάτι; Του το επέβαλλαν και κάποια στιγμή, όταν είδε την διαφυγή του αδερφού του, κατάλαβε ότι υπήρχε άλλος δρόμος αλλά ήταν πια αργά γι΄αυτόν; Αρκετές φορές σε βασιλικά μίντια έχει εννοηθεί πως ο Ουίλιαμ αντιμετώπισε με επιθετικότητα τον Χάρι όχι γιατί έφυγε, αλλά γιατί τον έκανε να νιώσει αδύναμος που δεν βρήκε και ο ίδιος αυτή τη δίοδο.

Όποια κι αν είναι η αλήθεια, ο Ουίλιαμ κάποτε θα είναι βασιλιάς στην Αγγλία και θα κληθεί να επιβάλλει ο ίδιος στα νεότερα μέλη όσα του επιβλήθηκαν. Θα ακολουθήσει ένα διαφορετικό μονοπάτι;

* Φωτογραφία: Getty Images