Σαν σήμερα, την 6η Ιανουαρίου του 2021, η είδηση για εισβολή των οπαδών του Donald Trump στο Καπιτώλιο, πέφτει σαν βόμβα εν αιθρία.

Ήταν γεγονός πως οι ΗΠΑ, με τον τότε Πρόεδρό της, ήταν καζάνι που έβραζε, πόσω μάλλον σε συνδυασμό με την διαχείριση της πανδημίας. Ο ναός της αμερικανικής δημοκρατίας «έπεσε» θύμα οργισμένων ακροδεξιών, πλήττωντας το κύρος της. Οι εικόνες έκαναν το γύρο του διαδικτύου, ενώ ο Trump αντί να αποσυμφορήσει την ανεξέλεγκτη κατάσταση, μάλλον απολάμβανε τον φανατισμό των οπαδών του.

Στο μεταξύ, η διαφυγή των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας ήταν περιπετειώδης. Για να παρακάμψει το ισόγειο, όπου ήταν οι εισβολείς, η αστυνομία οδήγησε τους γερουσιαστές με ασανσέρ στον υπόγειο διάδρομο με τρενάκι, που οδηγεί σε γειτονικό κτήριο γραφείων της Γερουσίας. Η αστυνομία του Καπιτωλίου είχε προετοιμαστεί για μεγάλη διαδήλωση, αιφνιδιάστηκε όμως από τη βιαιότητα του ακροδεξιού πυρήνα των εισβολέων.

Το αποτέλεσμα ήταν πέντε νεκροί, μεταξύ των οποίων και ένας αστυνομικός.

Από την άλλη, το FBI γνώριζε πως θα τα πράγματα θα έπαιρναν άσχημη τροπή, όταν οι υποστηρικτές του Trump συζητούσαν στο διαδίκτυο πως θα βάλουν κρυφά όπλα στην Ουάσινγκτον και θα συλλάβουν μέλη του Κογκρέσου. Αυτή η πληροφορία, από εσωτερικά έγγραφα της υπηρεσίας, περιελάμβανε λεπτομέρειες που έδειχναν ότι εκείνοι που σχεδίαζαν τα βίαια επεισόδια πίστευαν ότι είχαν λάβει εντολή από τον πρόεδρο. Χρησιμοποιούσαν κωδικές λέξεις, όπως «αξίνες» για να περιγράψουν τα όπλα και είχαν αναρτήσει την ώρα και την τοποθεσία απ’ όπου θα ξεκινούσαν οι αυτοκινητοπομπές, για να συναντηθούν μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση του Κογκρέσου.

Η ημέρα της 6ης Ιανουαρίου σήμανε, πάντως, και το τέλος του Donald Trump. Αυτή η μέρα, όμως, άφησε «πληγές» στους ανθρώπους που βρίσκονταν μέσα, την αστυνομία του Καπιτωλίου. Για πολλούς, το σώμα, η σκέψη και η ζωή τους δεν είναι ίδια μετά την εισβολή.

Η 6η Ιανουαρίου και οι «πληγές» της

Το πρωί εκείνης της ημέρας, η Caroline Edwards, μια 31χρονη αστυνομικός του Καπιτωλίου των Ηνωμένων Πολιτειών, βρισκόταν επί τω έργω. Το πλήθος που απλωνόταν μπροστά της και η ενέργειά του, φαινόταν να δίνουν στην ατμόσφαιρα μια διαφορετική μορφή. Ο κόσμος φώναζε «U.S.A.!», μέχρι τη στιγμή που οι ταραχοποιοί άρχισαν να σπρώχνουν τα γκιγκλιδώματα προς τα εμπρός, με τους αστυνομικούς να αμύνονται προσπαθώντας να κρατήσουν την ισορροπία τους.

Ένας λοχίας που στεκόταν πιο κοντά στο Καπιτώλιο κοίταξε πάνω στην ώρα που ένα από αυτά, εκσφεδονήθηκε προς την Edwards. Εκείνη χτύπησε το κεφάλι στο τσιμέντο. Το πλήθος ούρλιαξε και βρυχήθηκε, περνώντας ορμητικά από το οδόφραγμα, ενώ ο λοχίας άρχισε να φωνάζει δίνοντας εντολή να κλειδώσουν όλες οι πόρτες του Καπιτωλίου. H Edwards σηκώθηκε ζαλισμένη, βλέποντας τους συναδέλφους της να ρίχνουν γροθιές όπου μπορούσαν. Οι αξιωματικοί γύρω από το κτίριο άκουσαν, μέσω του ασύρματου, μια αγωνιώδη κλήση διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη που είχαν συναντήσει στη δουλειά: «Βοήθεια!».

Κοντά στο Κέντρο Επισκεπτών του Καπιτωλίου των ΗΠΑ, ο Devan Gowdy φορούσε τον εξοπλισμό του όταν άκουσε την ίδια έκκληση για βοήθεια – ξέφρενη και υψηλών προδιαγραφών – με τη μονάδα του να περνάει με ταχύτητα μέσα στο κτίριο. Ο Gowdy αντίκρισε ένα πλήθος οργισμένο μπροστά του, που άρχισε να πετά κουτάκια, μπουλόνια και μπουκάλια. Ένας ταραξίας, δε, κρατούσε ένα τσεκούρι με την την αμερικανική σημαία τυλιγμένη γύρω από τη λεπίδα.

Καπιτώλιο

Οι ταραχοποιοί μέσα στο Καπιτώλιο

Πολλοί αξιωματικοί είχαν την πείρα να αφαιρέσουν τα ονόματα τους πριν πέσουν στην «μάχη», ο Gowdy όμως είχε μόλις τρία χρόνια στο σώμα. Δεν το έκανε. Έτσι άκουσε έναν ταραξία να φωνάζει: «Γεια, Gowdy! Κοίτα τον Gowdy!». Ένας από τους λοχίες του, ο Aquilino Gonell, ένας 42χρονος βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ, ο οποίος ήταν κοντά, άκουσε τους χλευασμούς και πάγωσε μέχρι το κόκκαλο. Ο Gowdy τον κοίταξε ικετευτικά, αλλά τι μπορούσε να κάνει; Ο Gonell είδε έναν ταραξία να πέφτει με δύναμη στην ασπίδα που κρατούσε στο χέρι του ο Gowdy. Χτύπησε αλλά γρήγορα ένας άλλος αξιωματικός τον τράβηξε μέσα στο κτίριο.

Μέσα στο χάος, ο Gonell έχασε τα ίχνη των άλλων μελών της μονάδας του. Ήταν ένας από τους λίγους αξιωματικούς κοντά στην δυτική είσοδο του κτιρίου που κρατούσαν ακόμα την ασπίδα τους – άλλοι αξιωματικοί είτε την είχαν χάσει κατά τη διάρκεια των ταραχών είτε δεν είχαν ποτέ μία εξαρχής. Την ώρα εκείνη ο Gonell γλίστρησε πάνω σε ένα σωρό ασπίδες βρεγμένες με τοξικό σπρέι, με τον φόβο να τον κυριεύει μη τυχόν και οι ταραχοποιοί τον αρπάξουν.

Η Edwards πέρασε περισσότερο από μια ώρα -ή μήπως ήταν μέρες, ο χρόνος είχε χάσει κάθε νόημα- πολεμώντας τους ταραχοποιούς ή βοηθώντας άλλους αξιωματικούς. Βρισκόταν κοντά σε έναν φίλο της από τη βάρδια της, τον Brian Sicknick (ήταν ο αστυνομικός που έχασε τη ζωή του), όταν δέχτηκαν χημικό σπρέι στα πρόσωπά τους. Αυτόματα έβαλε τα χέρια στα μάτια της, υποφέροντας από τον πόνο. Ο Sicknick τα ξέπλυνε και επέστρεψε ξανά στη θέση του. Ένας άλλος αστυνομικός συνόδευσε την Edwards, με τους πνεύμονές της να φλέγονται από το τοξικό σπρέι, μακριά από το σημείο, προκειμένου να της δοθούν οι πρώτες βοήθειες.

Ο Anton, ένας 34χρονος βετεράνος του Ναυτικού στη μονάδα του Gonell, είχε λάβει εντολή, μαζί με τους υπόλοιπους αξιωματικούς στο δυτικό μέτωπο, να υποχωρήσουν στο Καπιτώλιο. Ένας συνάδελφος του, τον άρπαξε από το γίλεκο και του φώναξε: «Είναι στο κτίριο!». Αντιλήφθηκαν ότι οι ταραχοποιοί κατέβαιναν από τις εσωτερικές σκάλες και όδευαν για επίθεση. Ο Anton έτρεξε να χρησιμοποιήσει την ασπίδα του για να σπρώξει ομάδες ταραχοποιών πίσω στις σκάλες. Την ώρα που πάλευε με τις γροθιές του, αναρωτιόταν: «Θα πέθαινε εδώ; Και αν το έκανε, αυτά τα δαιμονικά πρόσωπα θα ήταν το τελευταίο πράγμα που έβλεπε; Θα χρειαζόταν για να χρησιμοποιήσει πραγματικά το όπλο του;».

https://twitter.com/NYTalkRadioHost/status/1477864720489144327

Είχε χωριστεί από τον φίλο του, Lennox Hoyte, έναν 32χρονο βετεράνο του αμερικανικού στρατού που υπηρετούσε στη στρατιωτική αστυνομία στο Αφγανιστάν. O Hoyte χάθηκε στο πλήθος, που του έσκισε τον εξοπλισμό, ενώ κάποιος εξ αυτών τον χτύπησε στο χέρι με ένα σωλήνα. Κατέληξε παγιδευμένος με έναν άλλο αξιωματικό σε ένα περίβλημα, με τις πόρτες του, ενσωματωμένες με ηλεκτρικό κύκλωμα, να χρησιμεύει ως οδόφραγμα. Πέρασε ώρες τραυματισμένος εκεί, περικυκλωμένος από το ορισμένο πλήθος να προσπαθεί να διαρρήξει αυτές τις πόρτες, μην μπορώντας να φύγει.

Την ίδια ώρα, ο Dunn βρέθηκε να είναι τραυματισμένος σε μια ροτόντα όπου οι αξιωματικοί κάλυπταν τα τραυματά τους. Μόλις ο Gonell μπόρεσε να αποσυρθεί εκεί, ένιωσε ανακούφιση βλέποντας τον Dunn. Ο αριστερός ώμος του Gonell τραυματίστηκε σοβαρά, αλλά χρησιμοποιούσε αυτό το χέρι για να βοηθήσει στη μεταφορά της Rosanne Boyland, ένα μέλος από το πλήθος που είχε χάσει τις αισθήσεις του και δεν είχε σφυγμό. Η ίδια αργότερα κηρύχθηκε νεκρή.

Με τη βοήθεια της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, η αστυνομία του Καπιτωλίου είχε αδειάσει το κτίριο, νωρίς το βράδυ, με την Εθνική Φρουρά να είχε μόλις καταφτάσει για βοήθεια.

Έχοντας πια τα πράγματα ηρεμήσει, ο Anton κατά τη διάρκεια που έλεγχε όλα τα δωμάτια για να σιγουρευτεί ότι δεν είχε μείνει κάποιος μέσα, άκουσε από τον ασύρματο πως ένας αξιωματικός λάμβανε καρδιοπνευμονική βοήθεια. Έσπευσε να δει ποιος είναι και αντίκρισε τον Brian Sicknick. Συνειδητοποίησε αμέσως πως μια μέρα που πίστευε ότι δεν θα μπορούσε να γίνει πιο φρικτή, έγινε.

Καπιτώλιο

Αστυνομικοί προσπαθούν να εμποδίσουν τους ταραχοποιούς να μπουν στο Καπιτώλιο

Η αστυνομία του Καπιτωλίου δεν ήταν προετοιμασμένη για μια τέτοια σύγκρουση

Αποδείχθηκε πως η αστυνομία του Καπιτωλίου δεν ήταν προετοιμασμένη αλλά ούτε και εξοπλισμένη για μια τέτοια σύγκρουση. Υπήρχαν αξιωματικοί που μέχρι την 6η Ιανουαρίου δεν είχαν συλλάβει ποτέ, πόσω μάλλον να συμμετάσχουν σε μάχη σώμα με σώμα. Δεν ήταν κάτι που δεν είχε περάσει από το μυαλό τους, όμως.

Κοντά στα Χριστούγεννα, ο Anton είχε αρχίσει να μπαίνει σε σκέψεις για το κατά πόσο το Καπιτώλιο θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια σοβαρή απειλή. Υπήρχαν ανησυχητικές προειδοποιήσεις που στέλνονταν στα email ορισμένων αξιωματικών, από τους οποίους ζητούσαν να είναι σε επιφυλακή. Οι αξιωματικοί είχαν την τάση να αγνοούν αυτά τα μηνύματα. Ο Anton όμως είχε ανησυχήσει σοβαρά όταν είδε σε αυτά τα email φωτογραφίες από αναρτήσεις στα social media όπως: «Οι φίλοι μου κι εγώ ερχόμαστε εκεί με τα όπλα μας».

Εκ των υστέρων, αξιωματούχοι ασφαλείας του Καπιτωλίου έδωσαν αντικρουόμενες εξηγήσεις για τον λόγο που δεν ελήφθησαν σοβαρά οι απειλές. Ήταν σαφές ότι αρνούνταν να αντικρίσουν ολόκληρη την εικόνα, ότι δηλαδή μια απειλή για το Κογκρέσο θα μπορούσε να προέρχεται από τον ίδιο τον Πρόεδρο.

Παρά την πρόβλεψη του ίδιου του υπουργείου για εξτρεμιστική επίθεση στο Καπιτώλιο, οι ηγέτες της αστυνομικής δύναμης έκλεισαν τα μάτια και θεώρησαν πως οι δύο προηγούμενες μετεκλογικές συγκεντρώσεις υποστηρικτών του Trump, είχαν ελάχιστα επεισόδια. Επομένως, μία ακόμη θα είχε την ίδια τύχη.

Από την εισβολή, περίπου 150 αξιωματικοί από τα τμήματα του Καπιτωλίου και της Μητροπολιτικής Αστυνομίας τραυματίστηκαν. Λιγότερο όμως κατανοητό είναι πόσο μακροχρόνια ήταν η ζημιά, σωματική και ψυχολογική, στην αστυνομία του Καπιτωλίου, ζημιά που προκαλεί την οργή πολλών αξιωματικών για τους υπεύθυνους.

Συνεντεύξεις πολλών μηνών με τους αξιωματικούς και τις οικογένειές τους, καθώς και ανασκόπηση εσωτερικών εγγράφων, μαρτυρίες του Κογκρέσου και ιατρικά αρχεία, αποκαλύπτουν ένα τμήμα που εξακολουθεί να είναι μπερδεμένο και από πολλές απόψεις δυσλειτουργικό. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με σημαντικούς τραυματισμούς και ψυχολογικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών εγκεφαλικών κακώσεων και νευρολογικών βλαβών, ορθοπεδικών τραυματισμών που απαιτούν χειρουργική επέμβαση και αποκατάσταση, διαταραχή μετατραυματικού στρες και αυξημένου άγχους.

Κατά τη διάρκεια του χρόνου, περίπου 135 αξιωματικοί, σε μια δύναμη περίπου 1.800 ατόμων, έχουν παραιτηθεί ή αποσυρθεί, μια αύξηση της τάξεως του 69% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα ενός αξιωματικού, που βίωσε μια σειρά από τραγωδίες. Υπέστη εγκεφαλικό λίγο μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο και στη συνέχεια προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό.

Τις ημέρες μετά την επίθεση, ο Dunn, που ήταν εξωστρεφής, ένιωσε τον εαυτό του να πέφτει σε κατάθλιψη. Άρχισε να απομονώνεται από τους συναδέλφους του, τρώγοντας μόνος του το μεσημεριανό γεύμα στο αυτοκίνητό του. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μερικές φορές στον Τύπο, οι επικριτές υποστήριζαν ότι οι αξιωματικοί ήταν υποστηρικτές των ταραχών. Ο Dunn ήθελε απεγνωσμένα να δηλώσει τα αληθινά γεγονότα ότι δηλαδή οι αξιωματικοί ήταν συγκλονισμένοι και είχαν ενεργήσει ηρωικά, χωρίς να είναι συνένοχοι. Το παράδοξο; Έξι αστυνομικοί πέρασαν από πειθαρχικό για τις ενέργειές τους την 6η Ιανουαρίου, και ένας κατηγορήθηκε για παρεμπόδιση της δικαιοσύνης.

Δεν ήταν μόνο o Dunn που αντιμετώπισε προβλήματα στη ψυχολογία του, αλλά όλοι οι παραπάνω. Ακόμα και ένα χρόνο μετά, το αστυνομικό τμήμα του Καπιτωλίου εξακολουθεί να ταράζεται από τον απόηχο των επιθέσεων.

Πληροφορίες από τους New York Times