Απορίας άξιον ενόψει της Συνόδους Κορυφής, στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους, αν υπάρξουν μία ή δύο συναντήσεις του Έλληνα και Τούρκου υπουργού Εξωτερικών. Ο Χακάν Φιντάν ζήτησε να γίνουν δύο, η δεύτερη μάλιστα τετ α τετ μιας και στην πρώτη θα είναι παρόντες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργού Αννα Μαρία Μπούρα.

Όπως γράφει η αποκαλυπτική στήλη Back Door: «Ο Φιντάν ζήτησε άλλη μια συνάντηση, ξεχωριστή, για να διατηρηθεί (όπως είπε) το κλίμα που υπάρχει μετά τους φονικούς σεισμούς στην Τουρκία, αλλά και για να υπάρξει μια νέα αρχή σε αυτό που λένε Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο υπουργό Αμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ είχε, δε, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας μετά το πέρας της οποίας ανακοινώθηκε ότι Αθήνα και Άγκυρα συμφώνησαν να συζητήσουν ξανά για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Και συμφωνήθηκε επίσης να συναντηθούν στο Βίλνιους, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Φαίνεται μάλιστα από το περιεχόμενο των επίσημων ανακοινώσεων η συζήτηση των δύο ανδρών μπήκε σε θέματα ουσίας και δεν περιορίστηκε στις γνωστές διπλωματικές αβρότητες».