Ο Ολυμπιακός έκανε μια κίνηση με άκρα μυστικότητα και αμεσότητα, που ξάφνιασε τους πάντες. Ακόμα και τον ίδιο του τον εαυτό δεδομένου του πώς λειτουργούσε ως οργανισμός μέχρι πέρσι. Ο Quincy Acy μπορεί να προέρχεται από ένα μεγάλο διάστημα αποχής, λόγω του ότι έφυγε από τη Μακάμπι όταν σταμάτησε το 2020 η χρονιά λόγω covid, αλλά αποτελεί μια επιλογή που δείχνει διαθέσεις.

Αναμφίβολα ένας παίκτης που δεν έχει αγωνιστικό ρυθμό, δεν θα έρθει και μέσα σε λίγα ματς θα ανεβάσει το στάτους του Ολυμπιακού. Είναι όμως στα 31 του ο Quincy Acy ένας παίκτης που μπορεί να δώσει στο μέγιστο βαθμό 2-3 στοιχεία που ο Ολυμπιακός φέτος τα έχει ανάγκη. Όχι για να έχει περισσότερες πιθανότητες για την οχτάδα. Αυτή, θεωρώ, βλέποντας και την εικόνα των υπόλοιπων ομάδων, ο Ολυμπιακός την έχει σίγουρη.

Ο μόνος τρόπος ο Ολυμπιακός να μη βγει τουλάχιστον 8ος, είναι να του πέσουν απανωτοί τραυματισμοί σε παιχνίδια με ανταγωνιστές του. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφώς νωρίς για σίγουρες εκτιμήσεις, αλλά η ομάδα του Μπαρτζώκα δείχνει σταθερότητα και μαζί με την Αρμάνι, τη Μπαρτσελόνα, τη Βιλερμπάν και τη Μονακό είναι οι μόνες που δεν έχουν σκαμπανεβάσματα.

Η έλευση του Quincy Acy όμως θωρακίζει κι άλλο τη ρακέτα του Ολυμπιακού, καθώς ο Martin θα χρειαστεί κι άλλο διάστημα για να επανέλθει κοντά στα στάνταρ του. Μια ρακέτα με Fal, Jean Charles, Acy, Martin, Πρίντεζη και Βεζένκοφ, είναι πληθωρική και πλήρης, αφού διαθέτει σουτ μακρινό, σουτ μέσης απόστασης, παιχνίδι με πλάτη, το pick ‘n’ roll, την εκρηκτικότητα, το παιχνίδι πάνω από το στεφάνι και τη δημιουργία από μέσα προς τα έξω.

Τι άλλο να θέλει ένας προπονητής, ο οποίος έχει να διαχειριστεί και μια περιφέρεια με Σλούκα, Ντόρσι, Walkup, McKisick, Λαρεντζάκη, Παπανικολάου…

Ο Quincy Acy θα στήσει αμυντικό τείχος

Προφανώς δεν είναι ο Ολυμπιακός η τέλεια ομάδα. Ούτε σημαίνει πως επειδή διαθέτει τα περισσότερα στοιχεία που απαιτεί το σύγχρονο μπάσκετ, πως αυτά τα στοιχεία θα βγαίνουν στο παρκέ σε διάρκεια. Η βάση πάνω στην οποία χτίστηκε η ομάδα και με την προσθήκη του Quincy Acy, είναι σωστή. Όπως σωστή είναι κι η λειτουργία του οργανισμού τη φετινή σεζόν, από το καλοκαίρι και μετά.

Τι μπορεί να περιμένει ο Ολυμπιακός από τον Acy; Αντλώντας στοιχεία από τις τελευταίες του εικόνες, ο Ολυμπιακός μπορεί να βρει στο πρόσωπο του Quincy Acy, εφόσον βρει ρυθμό, άμυνα που να τσακίζει κόκαλα. Σε μια πεντάδα μάλιστα με Walkup, Ντόρσι, McKisick και Jean Charles, ο Ολυμπιακός βρίσκει μια πεντάδα με ελαστικότητα, ταχύτητα, διαρκή κίνηση, που αμυντικά δεν θα τα βρει εύκολα σκούρα στις αλλαγές και επιθετικά μπορεί να προκαλέσει φθορά στον αντίπαλο, όχι μόνο σε φάουλ, αλλά και σε σωματική καταπόνηση.

Ο Acy έχει και το σουτ από τα 4-5 μέτρα, έχει το ρολάρισμα στο κορμί του αντιπάλου, έχει την κίνηση στην πλάτη της άμυνας. Τουλάχιστον τα είχε πριν περάσει αυτό το μεγάλο διάστημα αποχής. Αναμφίβολα, θα χρειαστεί χρόνο να βάλει το σώμα του σε μια διαδικασία συνήθειας στις απαιτήσεις της Ευρωλίγκας, όταν όμως συμβεί αυτό, τότε θα είναι για τον Ολυμπιακό ένα τανκ.

Στη Μακάμπι συνέθετε ένα πολύ καλό δίδυμο με τον Hunter και τον Black, στον Ολυμπιακό θα υπάρχει πάντα η προοπτική να πάει στο 4 και να παίξει με Fal στο 5, αν και ένα τέτοιο δίδυμο δε θα ήταν λειτουργικό ιδιαίτερα επιθετικά, αφού παίζουν και οι δύο αρκετά μέσα στη ρακέτα και θα απουσίαζε το μακρινό σουτ. Πάντοτε όμως θα υπάρξουν περιστάσεις που θα ευνοήσουν τη συνύπαρξή τους.

Ο Quincy Acy είναι παίκτης-πολυτέλεια για να προστίθεται προϊούσης της σεζόν και σε ένα ενδεχόμενο που δεν ταιριάξει στην ομάδα, δεν θα σημαίνει πως έγινε κάτι λάθος. Οι πιθανότητες πάντως είναι με το μέρος του Ολυμπιακού στο να κολλήσει ο παίκτης στο πλάνο και στις απαιτήσεις που θα έχει απ΄αυτόν ο Μπαρτζώκας.