Το βράδυ της Παρασκευής, στο Γιουτζίν του Όρεγκον, όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, η 22χρονη Sydney McLaughlin έκανε κάτι μυθικό. Διέλυσε το παγκόσμιο ρεκόρ στα 400 μέτρα με εμπόδια, καταρρίπτοντας τον δικό της χρόνο που ήταν στα 51.14 και το είχε πετύχει πριν 1 μήνα. Αυτή τη φορά έπεσε στο 50.68, χρόνος που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απλησίαστος ακόμα και στην ανδρική κούρσα.

Μέσα σε ένα μήνα δηλαδή, η Sydney Michelle McLaughlin, όπως είναι το πλήρες όνομά της, έσπασε δύο φορές το παγκόσμιο ρεκόρ και μάλιστα με τρόπο εκκωφαντικό. Σας θυμίζει κάτι; Αυτή η πορεία της 22χρονης από το Νιου Μπρουσβάικ του Νιου Τζέρσι, έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με το ξεκίνημα και την εν γένει πορεία του Usain Bolt, ο οποίος κάπου στα 22 του δήλωσε παρών στο πρώτο σκαλί του βάθρου και από τότε είχε αντίπαλο μόνο τον χρόνο.

Η Sydney McLaughlin δεν είναι ένα παιδί που του στρώθηκαν όλα μπροστά της εύκολα. Η ίδια για την ακρίβεια επέλεξε ένα δύσκολο μονοπάτι, όταν στα 18 της, εποχή στην οποία θα μπορούσε με τους χρόνους της να γίνει επαγγελματίας και να βγάζει εφταψήφιο ποσό κάθε χρόνο, εκείνη διάλεξε να πάει κολέγιο και να το τελειώσει και μετά να μπει στον επαγγελματικό πρωταθλητισμό.

Ως κόρη του Willie McLaughlin, που στα νιάτα του έτρεχε στα 400 μέτρα ανδρών, χωρίς όμως να έχει κάποια σπουδαία επιτυχία στο βιογραφικό του, η Sydney είχε το γονίδιο, αλλά το δικό της χάρισμα το πάει ένα βήμα παραπέρα.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη TAG Heuer (@tagheuer)

Σε ηλικία 16 ετών η Sydney McLaughlin έγινε η νεότερη που μπαίνει στην ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ στον στίβο, μετά το 1980. Στο Ρίο ήταν μόλις 17 ετών. Τον Ιούνιο εκείνου του έτους είχε τρέξει τα 400 μέτρα σε χρόνο 49.85.

Σε μια οικογένεια με άλλα 3 παιδιά, δύο μεγαλύτερα (έναν αδελφό και μια αδελφή) κι έναν μικρότερο αδελφό, η Sydney ξεχωρίζει για τις παράδοξες επιλογές της και το μονοπάτι που ακολουθεί. Ζει 680 μίλια μακριά από το σπίτι της, από εσωστρεφής καλείται να κάνει πολλές γνωριμίες στο κολέγιο και στα 4 χρόνια της παραμονής της εκεί, ενηλικιώνεται για τα καλά.

Το αθλητικό της χάρισμα είχε φανεί από μικρή ηλικία, τόσο στο μπάσκετ όσο και στο ποδόσφαιρο. Ευτυχώς, οι καθηγητές της την ώθησαν στον στίβο. Το 2014 είχε τελειώσει πρώτη στα 400 μέτρα με εμπόδια και δεύτερη στα 100 μέτρα με εμπόδια στο National Scholastic Athletics Foundation (NSAF) στη Βόρεια Καρολίνα. Το 2015 ήρθε πρώτη στα 60 μέτρα με εμπόδια στην ίδια διοργάνωση, αυτή τη φορά στη Νέα Υόρκη, όπως επίσης ήταν πρώτη και στα 400 μέτρα και στα 400 μέτρα με εμπόδια στα δοκιμαστικά του Lisle στο Ιλινόι.

Στους Ολυμπιακούς του Ρίο η πορεία της σταμάτησε στα ημιτελικά, όπου βρέθηκε στην 16η θέση. Αυτός ήταν κι ο λόγος που προτίμησε να πάει στο κολέγιο του Λέξινγκτον στο Κεντάκι, που έχει ένα καλό πρόγραμμα στίβου, παρά να συνεχίσει επαγγελματικά. Για την επόμενη διετία θα κατακτούσε χρυσά και ασημένια μετάλλια σε εθνικούς αγώνες, σε κάθε άθλημα σπριντ, δηλαδή 100, 200 και 400 μέτρα.

Η Sydney McLaughlin έγινε γρήγορα ένα πολλά υποσχόμενο πρότζεκτ και δεν άργησαν και οι χορηγίες, με τη New Balance να της προσφέρει ένα παχυλό συμβόλαιο το 2018.

Το Γιουτζίν, ο τόπος του χθεσινού της θριάμβου, ήταν το μέρος όπου το 2021 πήρε το εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς του Τόκιο με την πρωτιά της στα 400 μέτρα με εμπόδια. Και στο Τόκιο δεν κοίταξε ποτέ πίσω. Πήρε το χρυσό στις 4 Αυγούστου. Οι χρόνοι της ήταν διαρκώς μικρότεροι, όμως τίποτα δεν προμήνυε για την κούρσα που έγινε χθες στο Παγκόσμιο.

Βρέθηκε τουλάχιστον ενάμιση δευτερόλεπτο πιο μπροστά από τη δεύτερη Femke Ball και είχε απόσταση 6-7 μέτρων στα τελευταία 150 μέτρα. Το 50.68 είναι ένας χρόνος μυθικός, που η λογική λέει ότι δύσκολα θα καταρριφθεί. Αλλά η λογική ας λέει ό,τι θέλει…Σημασία έχει τι θα πει η Sydney McLaughlin!

Κι όπως φαίνεται, η Sydney, όσο διακριτική είναι στα προσωπικά της – παντρεύτηκε προσφάτως τον Andre Levrone – τόσο πεινασμένη είναι για τα μετάλλια και τις κατακτήσεις. Για να κάνουμε και το απαραίτητο λογοπαίγνιο:

What U-sain Sydney?

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Rafa Nadal: Το 2022 αποδεικνύει ότι είναι ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών

Μίλτος Τεντόγλου: «Ασημένιος» στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Στίβου στο Όρεγκον – «Κρίμα που δεν πήρα το χρυσό»

Mo Farah: Η συγκλονιστική ιστορία του 4 φορές «χρυσού» Ολυμπιονίκη – Έπεσε θύμα trafficking σε ηλικία 8 ετών