Την πρώτη έκπληξη που ακολούθησε μετά την γνωστοποίηση των δύο συλλήψεων σχετικά με εμπλεκόμενους της υπόθεσης Καραϊβάζ, ακολούθησαν οι… ενδοοικογενειακές απαξιώσεις, αλλά και τα πικρά σχόλια του υπουργού, αποτέλεσμα του κλίματος που ψυχανεμίστηκε.

«Προεκλογικό κόλπο», ήταν το νόημα που έβγαινε από τους φαν -κυρίως- του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι, (δεν είναι και να τους αδικείς μιας και οι επιτυχίες της ΕΛ.ΑΣ. στα συμβόλαια θανάτου είναι ελάχιστες), σα να έδειχναν πως δεν μπορούσαν να χωνέψουν την εξέλιξη. Ξέρετε πως πάνε αυτά τα μικροκομματικά, ένθεν και ένθεν. Sorry guys, εκεί στην Κουμουνδούρου, αλλά όλοι ίδιοι είμαστε. Ας είμαστε δίκαιοι.

Εν πάση περιπτώσει, μέσα σε αυτό το νοσηρό κλίμα, αντί να κρατάμε την ελπίδα για την τελική εξιχνίαση, εντός μας, ψάχνουμε να βρούμε την όποια σκοπιμότητα. Αυτό έκαναν και οι σύντροφοι, και οι όψιμοι και οι πιο ταγμένοι. Μάλιστα για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους, στάθηκαν στο γεγονός πως η πρώτη ενημέρωση για τη σύλληψη, έγινε από τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, μέσω της σελίδας του στο facebook.

«Είχαμε πει, από την πρώτη στιγμή, ότι θα κάνουμε τα πάντα για να εξιχνιαστεί η δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ. Όσος χρόνος και αν χρειαστεί να περάσει. Πριν από λίγο η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε δύο πρόσωπα -για τα οποία εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης- που εμπλέκονται στη δολοφονία του αδικοχαμένου δημοσιογράφου. Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. επιταχύνθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα και είχαν αποτέλεσμα, που οδηγεί στην εξιχνίαση άλλης μίας δολοφονίας. Όσοι χρησιμοποίησαν αυτή την τραγική υπόθεση, για να συκοφαντήσουν το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, την Κυβέρνηση συνολικά και την Ελληνική Αστυνομία, οφείλουν μία συγγνώμη. Συνεχίζουμε όλα όσα πρέπει για την πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης. Τον λόγο έχει πλέον η Δικαιοσύνη»,

… έγραψε, ο υπουργός Προστασίας και εκείνη την ώρα ήρθε η «παγωμάρα». Σε όλους, με εξαίρεση βεβαίως τους αστυνομικούς συντάκτες που έτρεχαν και δεν έφταναν. Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, το αφήγημα είχε ήδη διαμορφωθεί. «Κρατούσαν τις εξελίξεις για τις εκλογές», «μέχρι τις 21 Μαΐου θα βρουν και εξωγήινους» και άλλα συναφή παρέλασαν μπροστά από τα μάτια μας ή ακόμη πέρασαν και από το μυαλό μας.

Μάλιστα η κουβέντα εξαπλώθηκε και στα δημοσιογραφικά γραφεία: «Γιατί να ενημερωθούμε από το facebook του υπουργού;», ήταν ένα μάλλον εύλογο ερώτημα, αν και η απάντηση που δόθηκε αρμοδίως από τους ανθρώπους του υπουργείου ήταν πως «ο υπουργός δεν ανακοίνωσε… τίποτα. Η σελίδα στο facebook αποτελεί προσωπική του σελίδα και μπορεί να γράψει ό,τι θέλει», ήταν σε μέσες άκρες η απάντηση η οποία άλλους καλύπτει και άλλους όχι.

Η ανεπίσημη ενημέρωση όμως από τον στενό κύκλο του υπουργού, φαίνεται πως αφορά τη συναισθηματική φόρτιση του κ. Θεοδωρικάκου. Η υπόθεση Καραϊβάζ ήταν ζήτημα τιμής και για τον ίδιο, καθώς εξαιτίας της άκουγε μόνο άσχημα, οτιδήποτε καλό κι αν έφερε εις πέρας στο χαρτοφυλάκιό του.

Δεν είναι διόλου τυχαίο πως και σε κατ’ ιδίαν επαφές με πρόσωπα που έσπευδαν να πάρουν «κλίμα» από το υπουργείο, ο κ. Θεοδωρικάκος επαναλάμβανε τα πικρά σχόλια: ζητούσε μία συγγνώμη για όσα έσουραν κατά καιρούς στον ίδιο, στο υπουργείο και στην Αστυνομία.

Εμείς, πάντως, από την πλευρά μας θα καταθέσουμε insight info που ίσως να ξεδιαλύνει λίγο παραπάνω την κατάσταση: Σύμφωνα με τις πλέον έγκυρες πηγές (πιο έγκυρες, δεν γίνεται) το γερό «γκάζι» για την εξιχνίαση (δεν έχουμε φτάσει ακόμη) της υπόθεσης Καραϊβάζ «πατήθηκε» πριν από 90 με 100 ημέρες. Σημειώνουμε δε, πως πριν από σχεδόν 100 ημέρες ολοκληρώθηκαν οι Κρίσεις των Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Στο μεσοδιάστημα προέκυψε και η αποστρατεία του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., στρατηγού πλέον Κωνσταντίνου Σκούμα. Στο περιθώριο αυτής, προέκυψαν και σενάρια που ήθελαν τον νούμερο ένα και τον νούμερο δύο του υπουργείου να στέκουν απέναντι ο ένας από τον άλλο.

Θέλετε κι άλλα; Παραπάνω (για την ώρα) δεν λέμε. Δεν κάνει. Ο καθείς ας κάνει τις εκτιμήσεις του.