Μπορεί κανείς να απολυθεί, αν δεν είναι απολυμένος;
Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα φιλοσοφικό ερώτημα, αν δεν το έφερνε στα όρια της πραγματικότητας ο πολυ-δισεκατομμυριούχος, νέος ιδιοκτήτης του Twitter, Ίλον Μασκ.

Ο Χάρλαντ Θορλέιφσον, υπάλληλος του δημοφιλούς Μέσου Κοινωνικής Δικτύωσης, κάτοικος Ρέικιαβικ, προσπάθησε να μπει από τον υπολογιστή εργασίας του στο ψηφιακό εργασιακό του περιβάλλον την προηγούμενη Κυριακή, όταν διαπίστωσε πως δεν του επιτρεπόταν η πρόσβαση. Οι διαπιστώσεις δεν σταμάτησαν εκεί, αφού αργότερα έμαθε πως άλλοι περίπου 200 εργαζόμενοι είχαν παρόμοια εμπειρία.

Το κύμα των απολύσεων που έφερε η εξαγορά του Twitter από τον Μάσκ, οδήγησε τον Ισλανδό στο πρόωρο συμπέρασμα πως έχει απολυθεί. Περίμενε από την εταιρεία μια ανακοίνωση μέσω email ή διά τηλεφωνικής επικοινωνίας, έστω μια απάντηση στο ερώτημα που είχε θέσει, αλλά οι ημέρες περνούσαν σαν σε καφκικό μυθιστόρημα. Ήταν απολυμένος ή όχι;

Έπειτα από εννιά ημέρες εταιρικής σιωπής αποφάσισε να τουιτάρει δημόσια στο αφεντικό.

«Αγαπητέ Ίλον Μασκ» ξεκινούσε το tweet του ο ευγενής υπάλληλος, «Πριν από 9 ημέρες κόπηκε η πρόσβαση στον υπολογιστή της εργασίας μου, μαζί με περίπου 200 άλλους υπαλλήλους του Twitter. Ωστόσο, ο επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού σας δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει εάν είμαι υπάλληλος ή όχι. Δεν απαντήσατε στα email μου. Ίσως αν αρκετοί άνθιρωποι κάνουν Retweet να μου απαντήσετε εδώ».

Όντως, κάποιες χιλιάδες χρήστες έκαναν Retweet (την ώρα που γράφεται το άρθρο η ανάρτηση έχει 20,9 χιλιάδες!), όντως ο Μασκ απάντησε με το λιτό «Τι δουλειά έκανες;» -δεν θα μείνει στην ιστορία ως παράδειγμα ηγεσίας σίγουρα.

«Θα χρειαστεί να σπάσω τη ρήτρα εμπιστευτικότητας για να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση εδώ» ήταν η πρώτη αντίδραση στο απαντητικό tweet του Θορλέιφσον. «Εάν έχετε τους δικηγόρους σας να μοιραστούν γραπτώς ότι μπορώ να το κάνω αυτό, τότε θα χαρώ να το συζητήσω ανοιχτά» συμπλήρωσε ο τυπικότατος Ισλανδός.

«Είναι εγκεκριμένο, προχώρα» απάντησε το αφεντικό.
Ο Θορλέιφσον άρχισε να απαριθμεί όλα τα project που έχει αναλάβει και στη συνέχεια επαναλαμβάνει την κρίσιμη ερώτηση, αν δηλαδή εξακολουθεί να είναι υπάλληλος της εταιρείας ή έχει απολυθεί -ερώτημα στο οποίο η υπεύθυνη ανθρώπινου δυναμικού αδυνατεί να απαντήσει, όπως τονίζει.

Ο Μασκ απαντάει με ερωτήσεις σχετικά με τα projects, δείχνοντας να αμφιβάλλει για την αποτελεσματικότητα του υπαλλήλου του, ενώ θέτει και ένα ειρωνικό ερώτημα για την κοινωνικότητά του. Όσο διαρκεί η «συζήτηση», ο Θορλέιφσον πληροφορείται πως από το HR πως έχει απολυθεί.
«Τώρα η επόμενη ερώτηση είναι αν θα πληρωθώ αυτά που προβλέπει το συμβόλαιό μου».

Ακολουθεί σιγή ασύρματου. Όταν ο Άλεξ Κόεν, επίσης πρώην εργαζόμενος του Twitter, ποστάρει όλο τον διάλογο της προηγούμενης ημέρας σημειώνοντας πως πρόκειται «για την πιο απολαυστική συνέντευξη απόλυσης που έχουμε παρακολουθήσει», ο Μασκ του απαντά: «Η πραγματικότητα είναι ότι αυτός ο τύπος (που είναι πλούσιος και δεν εξαρτάται από το μισθό του) δεν έκανε καμία πραγματική δουλειά, ισχυρίστηκε ως δικαιολογία ότι είχε μια αναπηρία που τον εμπόδιζε να πληκτρολογήσει και ταυτόχρονα πόσταρε ασταμάτητα στο Twitter. Δεν μπορώ να πω ότι τρέφω πολύ σεβασμό για αυτό».

Και συνέχισε απτόητος με νέο tweet: «Αλλά απολύθηκε; Όχι, δεν μπορείς να απολυθείς, αν δεν εργάζεσαι εξαρχής!».

Όταν κάποιος πρώην συνεργάτης του Θορλέιφσον επεσήμανε στον Μασκ πως οι αρχές δεοντολογίας, το ταλέντο και η ταπεινότητα του Ισλανδού είναι μνημειώδης, τότε ήρθε η έκπληξη!

«Βασισμένος στο σχόλιό σου, μόλις είχα μια βιντεοκλήση με τον Χάλι για να διαπιστώσω τι πραγματικά ισχύει, σε σχέση με όσα μου έχουν μεταφέρει. Είναι μεγάλη ιστορία» τουίταρε το αφεντικό του Twitter, αναφέροντας με το χαϊδευτικό του τον απολυμένο υπάλληλο, για να ακολουθήσει μια νέα ανάρτηση.
«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη από τον Χάλλι για την παρεξήγηση της κατάστασής του. Βασίστηκε σε πράγματα που μου είπαν ότι ήταν αναληθή ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, αληθινά, αλλά δεν είχαν νόημα. Σκέφτεται να παραμείνει στο Twitter» ανέφερε ο Μασκ στο απολογητικό του στο τελευταίο -για την ώρα- tweet του.

Για άλλη μια φορά ο Μασκ στραπατσάρισε το προφίλ του ταλαντούχου «αφεντικού» που απεγνωσμένα προσπαθεί να προωθήσει.

Μετά την εντυπωσιακή κωλοτούμπα του Μασκ, ο «Χάλι» τουίταρε πως ο λόγος που απευθύνθηκε δημόσια στον Μασκ ήταν επειδή δεν του απαντούσε κανείς -ούτε ο ίδιος ο Μασκ στα μηνύματα που του έστειλε. «Είχες κάθε δικαίωμα να με απολύσεις. Αλλά θα ήταν ωραίο να το ξερω» κατέληγε η ανάρτησή του.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Θορλέιφσον εντάχθηκε στο Twitter το 2021, υπό το προηγούμενο καθεστώς δηλαδή, όταν η start up εταιρία του απορροφήθηκε από τον αμερικανικό κολοσό. Ο ίδιος, μάλιστα, επαινέθηκε από τους Ισλανδούς επειδή προτίμησε να πληρωθεί σε μισθούς και όχι σε εφάπαξ πληρωμή -κάτι που σημαίνει υψηλότερους φόρους στην Ισλανδία. Αυτή ήταν μια κίνηση υποστήριξης των κοινωνικών υπηρεσιών της χώρας.

Πλέον σκέφτεται να ανοίξει ένα εστιατόριο στο Ρέικιαβικ. Θα έχει το όνομα της μητέρας του, όπως έγραψε.


Με πληροφορίες από τον Guardian.