Ένας 38χρονος άνδρας προσπαθεί επανειλημμένα να αναγκάσει τη γυναίκα του να κάνει σεξ στη μέση της νύχτας, αλλά δεν θυμάται τις πράξεις του όταν ξυπνάει.

Μια παντρεμένη γυναίκα στα 20 της συχνά σκίζει τα ρούχα της και αυνανίζεται, αλλά δεν θυμάται τίποτα όταν ο σύντροφός της την ξεσηκώνει.

Επί δώδεκα χρόνια, ένας 31χρονος αυνανίζεται ενώ κοιμάται, τραυματίζοντας κατά καιρούς τη βουβωνική χώρα του. Ντροπιασμένος λόγω της ασυνείδητης συμπεριφοράς του, αποφεύγει τις σχέσεις για οκτώ χρόνια.

Αυτές είναι όλες κλινικά τεκμηριωμένες περιπτώσεις υπνικού σεξ ή σεξυπνίας, μέρος μιας οικογένειας διαταραχών ύπνου που ονομάζονται παραϋπνίες που περιλαμβάνουν υπνοβασία, ομιλία στον ύπνο και υπνικούς τρόμους.

Αν και μπορεί να φαίνεται σαν οι άνθρωποι να βλέπουν όνειρα, πολλές παραϋπνίες συμβαίνουν όταν ο εγκέφαλος δεν βρίσκεται σε ονειρική κατάσταση, σημειώνει ο δρ Carlos Schenck, καθηγητής και ανώτερος ψυχίατρος στο ιατρικό κέντρο της κομητείας Hennepin στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

«Πρόκειται για διαταραχές διέγερσης», είπε ο Schenck, ο οποίος έχει μελετήσει τις παραϋπνίες για δεκαετίες. «Πιο συχνά συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του πιο αργού, βαθύτερου σταδίου του ύπνου, που ονομάζεται ύπνος Δέλτα. Είναι σαν να χτυπάει ένας συναγερμός ή μια σκανδάλη στο κεντρικό νευρικό σύστημα και πηγαίνετε από το υπόγειό σας στη στέγη σας σε ελάχιστο χρόνο.

Η γνωστικότητά σας κοιμάται βαθιά και δεν είστε με το πρόγραμμα, αλλά το σώμα σας είναι ενεργοποιημένο», εξηγεί ο Schenck. «Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί μετά αρχίζεις να περπατάς και να τρέχεις και να κάνεις όλα τα είδη των πραγμάτων, χωρίς όμως το μυαλό σου να είναι ξύπνιο».

Είναι δύσκολο να μελετήσει κανείς τη σεξυπνία, γιατί εκτός κι αν οι άνθρωποι αυτοτραυματιστούν, πολλοί δεν έχουν ιδέα για την ασυνείδητη σεξουαλική τους δραστηριότητα μέχρι να τους το πει ένας σύντροφος στο κρεβάτι.

Μια μελέτη του 2010 εξέτασε 1.000 τυχαία επιλεγμένους ενήλικες στη Νορβηγία και διαπίστωσε ότι περίπου το 7% είχε βιώσει σεξουαλική υπνία τουλάχιστον μία φορά στη ζωή του, ενώ σχεδόν το 3% ζούσε επί του παρόντος με την πάθηση.

«Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που θα εμπλακούν σε σεξουαλική δραστηριότητα με τον σύντροφό τους και δεν ενοχλεί κανέναν από τους δύο. «Επομένως, είναι πιθανό αυτό να είναι συναινετικό για κάποιους», λέει η Jennifer Mundt, επίκουρη καθηγήτρια της ιατρικής του ύπνου, της ψυχιατρικής και των επιστημών συμπεριφοράς στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.

«Υπάρχουν σίγουρα περιπτώσεις όπου είναι ανησυχητικό για τον σύντροφο και για το άτομο που το κάνει, μόλις συνειδητοποιήσει τι έχει κάνει».

Sexsomnia: Μια ενοχλητική διαταραχή ύπνου - Γιατί ζητάς σεξ ενώ κοιμάσαι;

Η σεξουαλική υπνία μπορεί να καταστρέψει ζωές

Τα επεισόδια ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 2005, σύμφωνα με τον σύζυγο μιας γυναίκας. Περίπου δύο φορές το μήνα η σύζυγός του γκρίνιαζε σεξουαλικά και έλεγε «βρώμικες κουβέντες», λέξεις που δεν χρησιμοποιούσε ποτέ όταν ήταν ξύπνια, είπε στον Schenck, ο οποίος περιέθαλψε τη γυναίκα και δημοσίευσε την ανώνυμη περίπτωσή της το 2021.

Μερικές φορές η γυναίκα χαϊδεύονταν στον άντρα της κατά τη διάρκεια της νύχτας και έκαναν σεξ μέχρι να συνειδητοποιήσει και να νιώσει ένοχη ότι τον εξανάγκασε σεξ.

Αυνανίστηκε επίσης ενώ φώναζε τα ονόματα άλλων ανδρών, συμπεριλαμβανομένου ενός άνδρα συναδέλφου, με αποτέλεσμα ο σύζυγός της να πιστέψει ότι τον απατούσε. Ωστόσο, οι σύντροφοι δεν πρέπει να υποθέτουν ότι τα άτομα με σεξουαλική υπνία αφήνουν ένα μυστικό να ξεφύγει από το υποσυνείδητό τους, λέει ο Schenck.

«Ο εγκέφαλος που κοιμάται συνδέεται πολύ διαφορετικά από τον εγκέφαλο που ξυπνάει», είπε. «Δεν έχετε τις αισθήσεις σας όταν κοιμάστε, επομένως δεν μπορείτε να καταλήξετε σε κανένα έγκυρο συμπέρασμα σχετικά με το λεγόμενο ψέμα ή την αλήθεια στον ύπνο σας».

Η γυναίκα αρνιόταν να πιστέψει τις περιγραφές του συζύγου της για τη συμπεριφορά της για χρόνια, αναζητώντας τελικά επαγγελματική θεραπεία το 2015, αφού ο 9χρονος γιος της την άκουσε να «γκρινιάζει» σεξουαλικά ενώ κοιμόταν.

«Ήταν τρομερό, τρομερό», λέει ο Schenck. «Και αυτό που είναι πραγματικά ανησυχητικό για αυτούς τους ασθενείς, είναι ότι έχουν ολική αμνησία. Είναι ο σύντροφος του κρεβατιού ή το μέλος της οικογένειας που τους λέει: “Εσύ το έκανες αυτό, γιατί το έκανες αυτό;” και μετά ο ασθενής λέει: “Δεν θυμάμαι τίποτα”. Είναι ταπεινωτικό».

Κατά καιρούς, άνθρωποι έχουν συλληφθεί για τη συμπεριφορά τους. «Σίγουρα μπορεί να υπάρξουν νομικές συνέπειες από τις σεξουαλικές συμπεριφορές, ιδιαίτερα με ανηλίκους, καθώς και με επιθετικές συμπεριφορές κατά τη διάρκεια του ύπνου», λέει ο Schenck.

«Υπάρχει μια ολόκληρη περιοχή ιατροδικαστών ύπνου για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων», εξηγεί. «Κάνουν πολύ περιεκτικές αξιολογήσεις, ιστορικά περιστατικών και συνεντεύξεις με συγγενείς και άλλους για να ξεκαθαρίσουν αν είναι δικαιολογία ή αληθινό».

Τι πυροδοτεί τη σεξουαλική υπνία;

Δεν υπάρχει τρόπος να προβλέψετε ότι θα αναπτύξετε παραϋπνία. Μερικοί άνθρωποι που κοιμούνται μιλώντας ή περπατώντας ως παιδιά, αναπτύσσουν σεξομανία ή άλλη παραϋπνία ως ενήλικες, αλλά πολλοί άλλοι όχι, λέει ο Schenck.

«Δεν γνωρίζουμε την τελική αιτία, αλλά υπάρχει μια γενετική συνιστώσα», ομολογεί. «Εάν έχετε τουλάχιστον έναν συγγενή πρώτου βαθμού με παραϋπνία, είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε κάποια. Στη συνέχεια, όσο περισσότεροι συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού έχουν παραϋπνία, τόσο πιο πιθανό είναι η πάθηση να επιμείνει στην ενήλικη ζωή ή να επανεμφανιστεί».’

Η αποφρακτική άπνοια ύπνου μπορεί επίσης να είναι ένα έναυσμα. Ονομάζεται επίσης OSA, και πρόκειται για μια σοβαρή ασθένεια ύπνου στην οποία η αναπνοή σταματά για 10 δευτερόλεπτα έως δύο λεπτά πολλές φορές την ώρα κάθε βράδυ. Η πάθηση εμφανίζεται κυρίως σε άνδρες, αν και πλέον την εμφανίζουν περισσότερες γυναίκες.

«Είναι το κράτημα της αναπνοής ή η αποφρακτική άπνοια ύπνου που πυροδοτεί τη διέγερση, συνήθως στους άνδρες, η οποία στη συνέχεια ενεργοποιεί τις σεξουαλικές συμπεριφορές στον ύπνο», εξηγεί ο Schenck.

«Αφού διαγνώσετε την υπνική άπνοια και θεραπεύσετε τον ασθενή, η θεραπεία δεν ελέγχει μόνο την υπνική άπνοια, αλλά ελέγχει και τη δευτερογενή σεξουαλική υπνία» προσθέτει.

Υπάρχουν φάρμακα όπως η κλοναζεπάμη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την επιληψία, το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών και τη διαταραχή πανικού, που μπορούν να ελέγξουν με επιτυχία την ανεπιθύμητη σεξουαλική υπνία για πολλούς, αλλά όχι για όλους.

Η φαρμακευτική αγωγή δεν βοήθησε την 41χρονη γυναίκα την οποία θεράπευσε ο Schenck αφού την άκουσε ο γιος της, αλλά τη βοήθησε να εγκαταλείψει τη δουλειά της που είχε πολύ στρες.

Άρχισε να κοιμάται σταθερά για έξι έως επτά ώρες χωρίς καμία επανεμφάνιση της σεξουαλικής υπνίας της.

«Είναι τόσο ενδιαφέρον, γιατί πολλοί άνθρωποι με στρες γίνονται υποσεξουαλικοί, δεν ενδιαφέρονται για το σεξ», λέει ο Schenck. «Και για άλλους, είναι το αντίθετο. Άρα δεν υπάρχει 100% απόλυτος κανόνας».

Sexsomnia: Μια ενοχλητική διαταραχή ύπνου - Γιατί ζητάς σεξ ενώ κοιμάσαι;

Οι θεραπείες συμπεριφοράς

Η φαρμακευτική αγωγή για τη σεξυπνία έχει παρενέργειες και μπορεί να γίνει συνήθεια. Τα άτομα που δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση ψυχότροπων φαρμάκων μπορούν να δοκιμάσουν διάφορες συμπεριφορικές προσεγγίσεις για να ελέγξουν την πάθηση, λέει ο Northwestern’s Mundt, ο οποίος δημοσίευσε μια ανασκόπηση τέτοιων θεραπειών τον Σεπτέμβριο του 2023.

«Από τη βιβλιογραφία και από τη δική μου εμπειρία, είναι σίγουρα αλήθεια ότι μπορούμε να μειώσουμε δραματικά τα συμπτώματα ή ενδεχομένως να εξαλείψουμε τα συμπτώματα για μερικούς ανθρώπους», σημειώνει. «Άλλοι μπορεί να έχουν μόνο μερική βελτίωση ή καμία βελτίωση, και εκεί μπορεί να είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αγωγή».

Η εκπαίδευση έρχεται πρώτη, υπογραμμίζει ο Mundt, επειδή πολλοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν τα στάδια του ύπνου και πώς η σεξουαλική υπνία είναι διαφορετική από τους εφιάλτες ή τη δράση από ζωντανά όνειρα.

Κατά το πρώτο και το δεύτερο στάδιο του ύπνου, το σώμα σας αρχίζει να μειώνει τους ρυθμούς του. Έπειτα έρχεται το τρίτο στάδιο -ένας βαθύς ύπνος αργών κυμάτων στον οποίο το σώμα κυριολεκτικά αποκαθίσταται σε κυτταρικό επίπεδο.

Ο ύπνος με γρήγορη κίνηση των ματιών, που ονομάζεται REM, είναι όταν εμφανίζεται το όνειρο -σε αυτό το τελικό στάδιο το σώμα παραλύει, ώστε να μην μπορείτε να σωματοποιήσετε τα όνειρά σας και να βλάψετε τον εαυτό σας.

Δεδομένου ότι κάθε κύκλος ύπνου διαρκεί περίπου 90 λεπτά, οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται επτά έως οκτώ ώρες σχετικά αδιάκοπου ύπνου για να επιτύχουν έναν αποκαταστατικό ύπνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

«Η εκπαίδευση από μόνη της είναι μια στρατηγική θεραπείας γιατί συχνά αυτό βοηθά πραγματικά στη μείωση του άγχους του ατόμου, και αν μπορούμε να μειώσουμε το άγχος, αυτό βοηθά», είπε ο Mundt.

«Στη συνέχεια θα στοχεύσω την υγιεινή του ύπνου, όπως η μείωση της καφεΐνης ή του αλκοόλ, η διατήρηση ενός πιο συνεπούς προγράμματος ύπνου, η διατήρηση της κρεβατοκάμαρας δροσερής και η εξάλειψη του θορύβου στο περιβάλλον τους», λέει.

«Οι τεχνικές χαλάρωσης ακολουθούν και αν χρειαστούμε περαιτέρω στρατηγικές, μπορεί να προχωρήσω στην ύπνωση» προσθέτει.

Η κλινική ύπνωση δεν μοιάζει καθόλου με τον μάγο που κάνει ένα σόου μπροστά σε κοινό, λέει ο Mundt. Αντίθετα, ενθαρρύνει ένα άτομο να περάσει οικειοθελώς σε κατάσταση αφηρημάδας ή έκστασης.

«Είναι σαν να οδηγείς σε ένα λεωφορείο και να κοιτάς έξω από το παράθυρο και να μην βλέπεις καν τι είναι μπροστά σου επειδή είσαι τόσο χαμένος στις σκέψεις σου», παραδέχεται.

Μια κατάσταση έκστασης είναι κλινικά χρήσιμη επειδή οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί σε νέες ιδέες, προτάσεις και εικόνες, όπως να βλέπουν τον εαυτό τους να κοιμάται ήρεμα και γαλήνια όλη τη νύχτα, λέει.

«Κατά κάποιο τρόπο, είναι παρόμοιο με ένα επεισόδιο παραϋπνίας», εξηγεί ο Mundt. «Οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς το πόσο εύκολο είναι για αυτούς να μπουν σε αυτή την κατάσταση έκστασης, αλλά μπορεί να είναι πολύ, πολύ αποτελεσματικό».

* Πηγή: CNN