Ήταν το 1873 όταν ο αμερικανός παθολόγος Edward Livingston Trudeau διαγνώστηκε με φυματίωση, την ασθένεια-μάστιγα της εποχής που κόστιζε την ζωή σε 1 στους 7 ανθρώπους στις Η.Π.Α.. Καθώς οι αντιβιώσεις δεν είχαν αναπτυχθεί εκείνη την εποχή και η φυματίωση είναι μία από τις πιο μολυσματικές ασθένειες, ο Trudeau αποφάσισε να αποσυρθεί από την πόλη και να διαφύγει στο έρημο ορεινό χωριό Saranac Lake, που πήρε το όνομά του από την ομώνυμη λίμνη. Τότε, περιμένοντας το τέλος του, κατάλαβε ότι η υγεία του βελτιώθηκε. Ήταν κάτι στον αέρα του τόπου;

Ό,τι και να ήταν, ενέπνευσε τον Trudeau να μετατρέψει το Saranac Lake σε ένα χωριό έτοιμο να υποδεχτεί τους φυματικούς. Ίδρυσε το Adirondack Cottage Sanitarium, που ονομάστηκε από το βουνό στους πρόποδες του οποίου βρίσκεται το γραφικό χωριό. Δημιούργησε αυτό που θα αποκαλούσε κανείς σήμερα, μία αμερικανική «Σπιναλόγκα».

Σύντομα, δεκάδες χιλιάδες άτομα μολυσμένα από φυματίωση άρχισαν να μετακομίζουν και να συμβάλλουν σε αυτό που έγινε αργότερα μία μικρή, δεμένη κοινότητα. Η υγεία πολλών από αυτούς άρχισε να δείχνει βελτίωση, κάτι που ο Trudeau απέδιδε στον καθαρό αέρα που προσέφερε το ορεινό κλίμα. Μερικοί, ωστόσο, άφησαν την τελευταία τους πνοή στο χωριό.

Saranac Lake

Τα σπίτια της αμερικανικής «σπιναλόγκας» διατηρούν τον αέρα του 19ου αιώνα, οπότε και πρωτο-χτίστηκαν.

Με το πέρας τον χρόνων, αυτό που κάποτε ήταν ο τελευταίος προορισμός για φυματικούς σε τίποτα δεν θυμίζει πια τους σκοτεινούς αυτούς καιρούς. Τα μέλη της κοινότητας άρχισαν να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Το καθοριστικό βήμα στην αλλαγή της σελίδας ήταν η διοργάνωση του χειμερινού καρναβαλιού το 1897, ώστε να ψυχαγωγηθούν οι κάτοικοι. Ήταν τόσο πετυχημένο, που η οργάνωσή του και τον επόμενο Χειμώνα, ήταν δεδομένη. Έτσι, το καρναβάλι αυτό έγινε θεσμός ο οποίος κρατάει μέχρι σήμερα.

Γλυπτά από πάγο, εντυπωσιακά βικτοριανά κοστούμια και πολύ κέφι. Όλα τους κάτω από την εντυπωσιακή θέα του βουνού σε μία κωμόπολη με γραφικά σπίτια με αέρα 19ου αιώνα. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που ακόμη και σήμερα, τις ημέρες του χειμερινού καρναβαλιού το Saranac Lake σφύζει από ζωή. Όλον τον Χειμώνα, όμως, αποτελεί έναν από τους top γραφικούς προορισμούς που μπορεί κανείς να επισκεφτεί στις Η.Π.Α., ειδικά εάν θέλει να δει κάτι διαφορετικό, πέρα από συνήθεις επιλογές όπως η Νέα Υόρκη, το Σαν Φρανσίσκο ή το Λος Άντζελες.

Το highlight του ξεχωριστού αυτού προορισμού; Το εντυπωσιακό παλάτι πάγου που χτίζουν κάθε χρόνο εθελοντές κάτοικοι της κοινότητας.

Saranac Lake

Το, αδιαμφισβήτητα, εντυπωσιακό παλάτι από πάγο στο Saranac Lake.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Βιετνάμ: Το φιλόδοξο έργο για μια νέα καταπράσινη πόλη

Daily Telegraph: Το αφιέρωμα στις 10 μυστικές «γωνιές» της Ελλάδας

Τριήμερο 25ης Μαρτίου: Στα ύψη οι τιμές σε δημοφιλείς προορισμούς – Στο 80% οι προκρατήσεις