Η πριγκίπισσα Νταϊάνα και ο Ντόντι Αλ Φαγέντ χαλαρώνουν στο κατάστρωμα ενός γιοτ 20 εκατομμυρίων ευρώ, στο επεισόδιο «Two Photographs» της 6ης σεζόν του The Crown, όταν ο δεσποτικός πατέρας του Dodi τηλεφωνεί σε έναν υπάλληλο του γιοτ με μια επείγουσα ερώτηση.

«Κοιμούνται μαζί;» Ο Μοχάμεντ Αλ Φαγιέντ απαιτεί να μάθει.

Είναι μια τολμηρή ερώτηση – αλλά ο Φαγιέντ πραγματικά έλεγχε το ζευγάρι κάθε ώρα κατά τη διάρκεια αυτής της κρουαζιέρας του Αυγούστου του 1997, σύμφωνα με τον Τομ Μπόουερ, ο οποίος έγραψε μια μη εξουσιοδοτημένη βιογραφία του Αιγύπτιου δισεκατομμυριούχου.

Diana και Dodi: Ιστορίες από τις ημέρες της ξεγνοιασιάς

Η Νταϊάνα είχε αντιληφθεί τι συνέβαινε – τόσο πολύ που αστειεύτηκε στον Ντόντι, «Ο Θεός καλεί», όταν κάποια στιγμή άκουσε το τηλέφωνο να χτυπάει, σύμφωνα με την πνευματική θεραπευτή του Ντόντι, Μίρια Ντάνιελς, που επέβαινε στο πλοίο. Το 2007, κατά τη διάρκεια της έρευνας για το δυστύχημα που σκότωσε τη Νταϊάνα , τον Ντόντι, και τον οδηγό τους, Χένρι Πολ, ο Ντάνιελς είπε ότι αυτό έγινε ένα από τα εσωτερικά αστεία της Νταϊάνα με τον Ντόντι. «Θα γελούσαν μαζί», είπε.

Η Νταϊάνα είχε κάνει διακοπές με τον Μοχάμεντ, καθώς και τους δύο γιους της, πρίγκιπα Ουίλιαμ και πρίγκιπα Harry, στο Jonikal νωρίτερα εκείνο το καλοκαίρι. Όπως απεικονίζεται στο επεισόδιο «Persona Non Grata» της 6ης σεζόν του The Crown, αυτές οι πρώτες διακοπές του Jonikal περιλάμβαναν τζετ σκι και ένα φλερτ μεταξύ της Νταϊάνα και του μικρού στόλου από παπαράτσι που είχαν στρατοπεδεύσει λίγο πιο πέρα.

«Στους νεαρούς πρίγκιπες δεν άρεσε πολύ [το ταξίδι]», γράφει η Τίνα Μπράουν στο βιβλίο της, The Palace Papers. «Η λάμψη και η υπερβολική φιλοξενία [του Μοχάμεντ] έφεραν σε αμηχανία, τον Ουίλιαμ ιδιαίτερα».

Ο Ντόντι, από τον οποίο ο πατέρας του ζήτησε να μπει στην «παρέα» στα μισά των διακοπών, δεν βοήθησε τα πράγματα, ειδικά έπειτα από την «περίεργα επιδεικτική κίνηση να νοικιάσει μια ντίσκο για τον Ουίλιαμ και τον Χάρι για να την απολαύσουν ιδιωτικά», σύμφωνα με τη βασιλική βιογράφο Σάλι Μπέντελ Σμιθ στο Diana in Search of Herself.

Ο Μοχάμεντ ήταν μια αμφιλεγόμενη φιγούρα που λαχταρούσε από καιρό την κοινωνική αποδοχή από τη βρετανική ελίτ και ήλπιζε ότι μια σχέση μεταξύ του γιου του και της πρόσφατα χωρισμένης Νταϊάνα θα απογείωνε τo status του.

Παρά την οργή του Τύπου για τη σχέση της με τον Μοχάμεντ, η Νταϊάνα συμφώνησε να επιστρέψει στο Jonikal, για έναν νέο γύρο διακοπών με το νέο της φλερτ, όπως αποτυπώνεται στο επεισόδιο Two Photographs.

Νταϊάνα και Ντόντι αλ Φαγιέντ

Νταϊάνα – Ντόντι: Οι ημέρες της ξεγνοιασιάς

«Μόνη της τον Αύγουστο και με μια έλξη προς τον Ντόντι, έναν συμπονετικό, ακίνδυνο ακροατή, δέχτηκε την πρόσκληση για ένα δεύτερο ταξίδι μαζί του στο Jonikal στις 31 Ιουλίου», έγραψε ο Μπόουερ στον Φαγιέντ. «Τις επόμενες έξι μέρες… οι δυο τους χάζευαν από τα καταστρώματα του πολυτελούς σκάφους τη θάλασσα».

Ο Ντόντι ενθουσίασε την Νταϊάνα με τα αγαπημένα της γεύματα—«τα οποία περιλάμβαναν χυμό καρότου το πρωί, φρούτα για μεσημεριανό και ψάρι το βράδυ, καθώς και άφθονη σαμπάνια, χαβιάρι και πατέ φουά γκρα», σύμφωνα με την Νταϊάνα στο Search of Herself.

Η μουσική ήταν επίσης η επιλογή της Νταϊάνα: το άλμπουμ του Τζορτζ Μάικλ το 1996, Older, περιστασιακά κάποια τραγούδια του Φρανκ Σινάτρα, αλλά και το soundtrack του Άγγλου Ασθενή. «Πόσο υπέροχη ταινία», είχε σχολιάσει η Νταϊάνα στον μπάτλερ του Ντόντι, Ρενέ Ντελόρμ, σύμφωνα με τον Φαγιέντ. «Και σου λείπει η μουσική όταν την παρακολουθείς».

Το προσωπικό του Μοχάμεντ ήταν τόσο προσεκτικό με τη Νταϊάνα που η επικεφαλής του Jonikal , η Ντέμπορα Γκριμπλ, μπορούσε να θυμηθεί και την παραμικρή λεπτομέρεια, όπως το ότι μερικά από τα κουτιά αντισυλληπτικών της Νταϊάνα ήταν ανοικτά. Μιλώντας στην ανάκριση, επιβεβαίωσε επίσης ότι ο Ντόντι και η Νταϊάνα «διατηρούσαν ξεκάθαρα σχέση και ήταν ζευγάρι».

Ο Ντόντι χάρισε στην Νταϊάνα δώρα κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων φλερτ: ένα βραχιόλι με μαργαριτάρια, ένα ρολόι χειρός με διαμάντια, μια ασημένια κορνίζα και ένα δαχτυλίδι από χρυσό και διαμάντι.

Όταν το Jonikal έδεσε στο Πόρτο Σέρβο της Σαρδηνίας, σύμφωνα με το The Diana Chronicles της Μπράουν, η Νταϊάνα και ο Ντόντι πήγαν για ψώνια και επέστρεψαν με πουλόβερ από κασμίρ για την πριγκίπισσα—ένα σε κάθε χρώμα.

Νταϊάνα και Ντόντι: Ιστορίες από τις ημέρες της ξεγνοιασιάς
Νταϊάνα και Ντόντι: Ιστορίες από τις ημέρες της ξεγνοιασιάς

Στο μυαλό της Νταϊάνα

Ο Μοχάμεντ, εν τω μεταξύ, ήταν απασχολημένος με παρασκηνιακές κινήσεις, δίνοντας πληροφορίες στον Τύπο. Η είδηση της σχέσης μεταξύ της Νταϊάνα και του Ντόντι έγινε γνωστή την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, λιγότερο από ένα μήνα πριν από το θάνατο της Νταϊάνα. Η Sun δημοσίευσε την είδηση, ενώ ο υπεύθυνος Τύπου του Μοχάμεντ διαφήμιζε τη σχέση ως «το ειδύλλιο του αιώνα».

Αλλά μέχρι το τέλος του ταξιδιού, σύμφωνα με όσους γνώριζαν την Νταϊάνα, η ίδια σκόπευε να κρατήσει τη σχέση τους στο επίπεδο που βρισκόταν ήδη, αυτό του ειδυλλίου.

Η αείμνηστη πριγκίπισσα υποψιάστηκε ότι ο Ντόντι θα μπορούσε να της κάνει πρόταση γάμου, σύμφωνα με την Brown, αλλά είπε σε μια φίλη της ότι ένα δαχτυλίδι αρραβώνων θα «πάει κανονικά στο τέταρτο δάχτυλο του δεξιού μου χεριού» σε περίπτωση που παρουσιαστεί.

Όπως παρακολουθούμε στο επεισόδιο «Two Pictures», υπήρξε «ένα χαοτικό βράδυ στην ακτή στο Μόντε Κάρλο όταν ο Dodi αποφάσισε ξαφνικά να πάει την πριγκίπισσα μια βόλτα». Αντί για έναν ρομαντικό περίπατο, ωστόσο, ο Dodi «την έχασε μετά από μια μίνι καταδίωξη σε έναν λόφο, προσπαθώντας να αποφύγει τους παπαράτσι», γράφει η Brown.

Θα άντεχε η σχέση τους;

Σύμφωνα με τον Gribble, ο Ντόντι έγινε επίσης ανυπόμονος με την προσοχή του Τύπου που λάμβανε η Diana.

«Η ένταση ήταν αισθητή σε όλο το ταξίδι και αυξανόταν όσο περνούσε ο χρόνος», αποκάλυψε ο Γκριμπλ κατά τη διάρκεια της έρευνας. «Την ώρα που πήγαμε στο Παρίσι, υπήρχε πραγματική ένταση. Ήταν απίστευτο. Ήταν όλα τόσο τεταμένα».

Μέρες πριν από το θανατηφόρο ατύχημά της, η Νταϊάνα τηλεφώνησε στην αδερφή της από το Jonikal, για να της εκμυστηρευτεί ότι τα ξόρκια της αγάπης της είχαν σπάσει. Αν και δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, η Sarah McCorquodale είπε αργότερα στο δικαστήριο: «Απλώς δεν πίστευα ότι η σχέση είχε πολύ περισσότερο χρόνο μπροστά της».

Κατά τη διάρκεια αυτού του τελευταίου ταξιδιού στο Jonikal, η Νταϊάνα φορώντας το διάσημο πλέον μαγιό της, φωτογραφήθηκε να κάθεται μόνη σε μια σανίδα καταδύσεων. Η εικόνα παραμένει τόσο εμβληματική που, 26 χρόνια μετά τη λήψη της, το Netflix αναδημιουργούσε το οπτικό υλικό στο διαφημιστικό υλικό του για την έκτη σεζόν του The Crown.