Αν βάλει κάποιος σε μια ζυγαριά το κράξιμο που έχει φάει το The Bachelor, το Big Brother και το Power of Love, ίσως τότε να βρει ένα ισοδύναμο για το κράξιμο που έχει φάει το GNTM 5 μέσα σε μόλις δύο επεισόδια. Αφροδίτη Γραμμέλη, Έλενα Χριστοπούλου, Μαρίνα Πατούλη, Ραμόνα Βλαντή, Περικλής Κονδυλάτος, Λάκης Γαβαλάς είναι οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις ανθρώπων της μόδας και του σελέμπριτι κόσμου, που έβαλαν κατά παντός στο GNTM.

Η Σοφία Χατζηπαντελή κερδίζει τη μερίδα του λέοντος στους μύδρους, μετά έρχεται η Βίκυ Καγιά και στη συνέχεια τα πυρά πάνε σε όλη συνολικά την παραγωγή, με τον Τάσο Σωφρονίου και τον Γιώργο Καράβα να εξαιρούνται και όλοι να μιλούν γι΄αυτούς με πολύ καλά λόγια.

Οχετός. Σκουπίδι. Σαχλαμάρες. Γεμάτη πλαστικές η Χατζηπαντελή. Τσιρίζει η Καγιά. Εκμεταλλεύονται τη γυναικεία κακοποίηση για τα νούμερα. Υποκριτική εμμονή με το diversity. Δεν είναι το GNTM για να λύσει τα κοινωνικά προβλήματα και τις κοινωνικές αντιλήψεις γύρω από το σώμα.

Τα παραπάνω είναι σχόλια που έχουν ακουστεί κι έχουν βγει από το στόμα των προαναφερθέντων προσώπων. Για πρώτη φορά το GNTM προκαλεί τόσες πολλές αντιδράσεις, τόση μαζική κατακραυγή. Να είναι κάτι που στην παραγωγή το θέλουν; Το 20% στο δυναμικό κοινό δείχνει πως το bad publicity κάνει κακό στο GNTM.

Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως οι περισσότεροι εξ αυτών ίσως και να ζηλεύουν. Ίσως και να πετούσαν τη σκούφια τους να γίνουν μέρος του GNTM.

Άλλος θα μπορούσε να σταθεί στο ότι πρόσωπα που είχαν κάποτε σχέση με το GNTM ξεχνούν τι συνέβαινε στη δική τους βάρδια.

Γενικά, κάποια τηλεοπτικά και σελέμπριτι πρόσωπα, κατακρίνουν το GNTM με τέτοιον τρόπο λες και δεν είναι πανεύκολο να βρεις στο δικό τους παρελθόν στιγμές και πρακτικές αντίστοιχες με αυτές που επικρίνουν.

Ας ξεκινήσουμε από μια παραδοχή. Στην τηλεόραση δεν υπάρχει καμία αθώα περιστέρα. Άντε, να μην είμαι υπερβολικός…Δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες αθώες περιστέρες. Όλες και όλοι οι υπόλοιποι έχουν κάνει τα περισσότερα απ΄αυτά που στηλιτεύουν στους άλλους.

Δεν κατανοώ επομένως όλη αυτή την τσιρίδα. Όχι την τσιρίδα της Καγιά που ανέφερε η Ραμόνα Βλαντή. Την τσιρίδα των ίδιων των προσώπων που κατακραυγάζουν για το GNTM.

Πιστεύουν όλοι αυτοί πως εκπροσωπούν κάτι πολύ ανώτερο απ΄αυτό που είναι τελικά η τηλεόραση. Νομίζουν ότι είναι τίποτα σπουδαίοι διαμορφωτές γνώμης, καθοδηγητές, πρότυπα. Σίγουρα, αρκετά νέα κορίτσια βλέπουν το GNTM και σκέφτονται να γίνουν μέρος του στο μέλλον.

Είναι όμως οι ίδιες που επιτρέπουν την εκμετάλλευση της ιστορίας τους, του εαυτού τους, της εικόνας τους από το ριάλιτι. Αν η 47χρονη επέτρεψε να γίνει δράμα η ιστορία κακοποίησης της, δεν βλέπω γιατί πρέπει να το μετατρέψουμε σε μάθημα ηθικής και δεοντολογίας. Όποιος το κάνει, ίσως έχει ξεχάσει τα της γούνας του.

Προφανώς και το GNTM δεν είναι και κανένα τηλεοπτικό διαμάντι. Προφανώς και δε θα ήταν, αφού είναι ριάλιτι. Εννοείται πως τις περισσότερες φορές η Βίκυ Καγιά είναι ανυπόφορη και διαρκώς ενοχλητική στις κριτικές της. Αλλά μήπως τώρα τα μάθαμε όλα αυτά; Μήπως υπάρχει κάποιο άλλο μονοπάτι να πάρει το GNTM για να διασφαλίσει την τηλεοπτική του επιβίωση και να προσφέρει στο STAR έναν λόγο να χαρεί;

Το μόνο σωστό που έχει ακουστεί για το GNTM, είναι αυτό του κ. Κονδυλάτου. Έχει μια εμμονή με το diversity γιατί πιστεύει ότι θα αλλάξει τον κόσμο. Και την ίδια στιγμή στέκονται επικριτικά η Καγιά κατά βάση και οι άλλοι κριτές στο diversity. Όντως, δεν είναι ένα ριάλιτι μόδας το μέρος για να γίνουν μαθήματα κοινωνικής αποδοχής. 

Ας το αφήσουμε όμως να εξελιχθεί λίγο παραπάνω, να δούμε κατά πόσο έχει υποταχθεί στην αυταρχική μορφή του politically correct και τότε ας μπούμε σε μια διαδικασία κριτικής, χωρίς να αγνοούμε πως το GNTM είναι εγγενώς έτσι πάνω κάτω. Δεν αλλάζει και πολύ πέρα από το ζήτημα της ηλικιακής αποδοχής, άρα και του σώματος.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

GNTM: Η παίκτρια που είναι 75 και μοιάζει με 45 – Κέρδισε το ενδιαφέρον όλων των κριτών

GNTM 5: Οι δύο διαγωνιζόμενες που «πήραν τα μυαλά» των κριτών και των τηλεθεατών