Δεν πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από το φαγητό και αυτό είναι κάτι, που όλοι θα σου πουν. Είναι το σημείο που ταυτιζόμαστε οι περισσότεροι άνθρωποι. Αυτοί που αγαπούν το street food στην Αθήνα, αυτοί που λατρεύουν τα νέα fine dining στέκια της πόλης και αυτοί που κατεβαίνουν στον Πειραιά για να πιουν ούζα και να φάνε ψαρομεζέδες με θέα τη θάλασσα.

Δηλαδή όλοι. Όλοι αυτοί που τριγυρνάμε σε αυτήν την πανέμορφη πόλη και -επειδή είμαστε μεσογειακοί τύποι- όλο και κάτι τσιμπολογάμε. Έτσι μάθαμε, έτσι αγαπάμε να κάνουμε, έτσι θα συνεχίσουν και οι επόμενες γενιές. Για κάποιο λόγο ήμασταν από πάντα λάτρεις του street food. Έτσι είναι η κουλτούρα μας. Δεν περιμέναμε τον ξενόφερτο όρο για να τον εντάξουμε στη ζωή μας.

Πηγαίναμε από πάντα στον φούρνο το πρωί και μαζί με το καθημερινό ψωμί, αρπάζαμε και μια τυρόπιτα για το δρόμο. Σχεδόν σε όλες τις γειτονιές υπήρχε από παλιά μια καντίνα με σάντουιτς για τους περαστικούς ή τους ξενύχτηδες. Και σίγουρα, εκατοντάδες ήταν και σουβλατζίδικα που μοίραζαν… το χρυσάφι αυτό μέσα στο λαδόχαρτο, στους Αθηναίους που σουρτούκευαν!

Η Αθήνα αγαπάει το street food και οι επιλογές είναι απεριόριστες. Με τον καιρό έχουν φτάσει καινούρια είδη στις βιτρίνες των μαγαζιών. Κάποια άλλα είδη έχουν εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και μερικά άλλα, δημιουργούν τάσεις και οπαδούς που κάνουν το street food της Αθήνας διάσημο, σε όλο τον κόσμο! Και όχι, δεν αναφέρομαι μόνο στο σουβλάκι γιατί η εστίαση στην Αθήνα έχει κάνει χιλιόμετρα μπροστά.

Πίτες, τάρτες, κρουασάν και αυγά σε ψωμάκι για το πρωί. Σουβλάκι της παλιάς Αθήνας, new age χορτοφαγικά σουβλάκια, pizza on the go και φαλάφελ για τα μεσημέρια σου. Αυθεντικό Acai bowl στο χέρι για τα ζεστά απογεύματα και για το βράδυ γλυκές και αλμυρές απολαύσεις που θα σε κάνουν να αγαπήσεις ακόμα πιο πολύ αυτήν την πόλη! Από αφράτα bao με κοτόπουλο μέχρι vegan cheesecake και η λίστα δεν έχει τελειωμό!

Οι παρακάτω γραμμές είναι αφιερωμένες στο street food της Αθήνας και ποια είναι τα μαγαζιά που μπορούν να σε χορτάσουν στο όρθιο! Είμαι ο Παναγιώτης Καρδερίνης aka Karderinos (www.karderinos.gr )και οι παρακάτω γραμμές είναι γεμάτες με γεύση!

Πρασόπιτες,  Πιροσκί & αριστοτεχνικά ζυμώματα

Λέω να ξεκινήσω με την πρασόπιτα που έχει το Παντοπωλείων «Κολιός» στην Αθηνάς 35. Είναι το μέρος που όταν πρωτοήρθα στην Αθήνα, πήγαινα για λουκούμια και τα έτρωγα μέχρι να πάω στο τότε σπίτι μου, στα Πετράλωνα. Μια ωραία ιδέα για τη βόλτα σου στην Αθήνα, αρκεί να έχεις και κρύο νερό μαζί σου. Ε, τώρα πια εκτός από τα καλούδια που πουλάει έχει και μια βιτρίνα με πίτες, που μάλλον φτιάχνουν οι ίδιοι, και είναι πεντανόστιμες.

street food

Παραδίπλα είναι το Dope (Βύσσης 25). Στεγάζεται σε ένα κτίριο κόσμημα που είναι εκεί στην ίδια θέση, 180 χρόνια. Εξαιρετικές ποικιλίες καφέ, ψωμιά και buns από το δικό τους αρτοποιείο υψηλών προδιαγραφών, εκπληκτικά cakes, λεμονάδες και χυμοί που εμφιαλώνουν οι ίδιοι. Εδώ πρέπει να δοκιμάσεις και τα cinamon rolls. Γενικά αν αγαπάς τα cinamon rolls είσαι στον σωστό δρόμο.

Λίγο παραπάνω στην Πραξιτέλους 23 είναι και το ΑΝΑΝΑ που επίσης έχει ένα από τα πιο επικά roll της Αθήνας. Ακριβώς δίπλα, στο νούμερο 27 είναι το Overall με τα ξακουστά κρουασάν του. Αξίζει όλη η δόξα και η φήμη που έχουν αυτά τα κρουασάν του Overall; Μονολεκτικά θα απαντήσω και θα πω ναι! Πρόσεξε μόνο μην πας Σάββατο πρωί, πήγαινε καθημερινή. Το Σάββατο έχει ουρά, τα γεμάτα γεύση items τελειώνουν γρήγορα και κάποιες φορές η εξυπηρέτηση δεν είναι τόσο ζεστή. Λογικό αν έχουν να εξυπηρετήσουν τόσους πολλούς ταυτόχρονα.

Και μιας και λέμε για κρουασάν δε θα μπορούσα να μην κάνω μια αναφορά στο επίσης φημισμένο Kora Bakery. Αξίζει επίσης τη φήμη που το ακολουθεί και αξίζει να ανέβεις και την ανηφόρα της Αναγνωστόπουλου στο Κολωνάκι για να τα αγοράσεις! Εγώ πάντα παίρνω το ψωμί με το κακάο αλλά και το υπερκαταπληκτικό αλμυρό κρουασάν με το απάκι και το κασέρι. Για να γίνει αυτό το κρουασάν οι bakers του Kora φτιάχνουν φρέσκια ζύμη κρουασάν που την αφήνουν να ωριμάσει για 72 ώρες!

Ξαναγυρνάω στο σύνταγμα για να σου πω να σημειώσεις τη διεύθυνση του Harrys Kitchen. Είναι στην Αθανασίου Αξαρλιάν 2, είναι το πιο μικρό μαγαζί της Αθήνας, μόλις 1τμ και φτιάχνει μοσχομυρωδάτες χειροποίητες τυρόπιτες. Αυτή η κλασσική με τον δυόσμο μέσα είναι η αγαπημένη μου, εσύ διάλεξε ότι σου κάνει κλικ από τη μικρή άλλα θαυματουργή βιτρίνα.

street food

Στην ίδια γειτονιά πέρνα και από το A Tot (Λέκκα 28) για να πάρεις έναν από τους πιο γευστικούς καφέδες της πόλης. Συνέχισε προς το σύνταγμα και τις παρακάτω στάσεις: Καλίνκα Μαλίνκα (Σταδίου 27) για αυθεντικό ρώσικο πιροσκί. Amadine bagels (Νίκης 17) για το πιο νόστιμο bagel που έχεις φάει ποτέ και Wild Sould για αριστοτεχνικά vegan σάντουιτς. Το αγαπημένο μου είναι αυτό με το πέστο βασιλικού, φινόκιο και την πιπεριά Φλωρίνης.

Ειδική αναφορά θέλω να κάνω στο μαγαζί που με έκανε να εθιστώ στον καγιανά! Ναι… πήγα μια φορά στο Begg For Egg όταν πρωτοάνοιξε δοκίμασα διάφορα και ήταν όλα ωραία. Scrambled eggs μέσα σε μπριός μαζί με μοναδικές σάλτσες και άλλα νόστιμα υλικά. Όταν ξαναπήγα, πήρα το Greek Lover. Είναι κάτι σαν καγιανάς σε ψωμάκι. Από τότε, δεν ξαναπήρα τίποτα άλλο!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Karderinos® (@karderinos)

Και τώρα Πεϊνιρλί & Focaccia

Η Αθήνα είναι γεμάτη με spots που έχουν Πεϊνιρλί και μοιάζει να το κατέχει πολύ το θέμα. Πεϊνιρλί  με εξαιρετικά ζυμάρια, με υλικά που σε ταξιδεύουν στην Ιταλία ή πιο ανατολίτικα και spicy ή ακόμα και με υπέροχη Ελληνική φέτα! Έχω πρόχειρα στο μυαλό μου 7-8 σημεία για υπέροχο πεϊνιρλί όμως θα αναφερθώ σε τέσσερα.

Το ένα είναι το Πεϊνιρλί του Σταμάτη στην Ακαδημίας77. Δεν θα το βρεις στο Instagram και ούτε που τον νοιάζει. Τον νοιάζει να φτιάχνει αυτά τα καταπληκτικά ζυμάρια και οι περαστικοί να χορταίνουν. Αντίστοιχο παραδοσιακό Πεϊνιρλί, θα βρεις στην Βικτώρια (Χέυδεν 8) αλλά και στην Πανόρμου 3 στο Πεϊνιρλί Ιωνίας. Αριστοτεχνικά και τα τρία και μπορώ να εγγυηθώ και για τρία.

Το τέταρτο είναι αυτό του Smak στη Ρόμβης 26. Είναι η πιο γκουρμέ εκδοχή του Πεϊνιρλί και έχει έναν εντελώς δικό του χαρακτήρα. Δοκίμασε αυτό με την τρουφα σίγουρα και πάρε και ένα γλυκό Πεϊνιρλί με την κρέμα μπουγάτσας!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Karderinos® (@karderinos)

Και αν θες περισσότερο ψωμί και λιγότερη γέμιση τοτε κάνε μια βόλτα μέχρι το Black Salami. Έχει focaccia ονειρεμένη που αλλάζει κάθε μέρα και δεν είναι το μόνο που θα σου κάνει κλικ! Μαζί με τη focaccia θα βρεις και επικό σάντουιτς με παστράμι και για λίγο θα πιστέψεις ότι είσαι στη Νέα Υόρκη! Αξίζει να σημειωθεί, ότι όλα αυτά τα αριστουργήματα που φτιάχνονται εδώ έχουν άριστες πρώτες ύλες. Το αλεύρι φτάνει από έναν πετρόμυλο στο Τορίνο. Δηλαδή, τα πάντα εδώ είναι μελετημένα και προσεγμένα!

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Karderinos® (@karderinos)

Σουβλάκι, Φαλάφελ και Burger Μπακαλιάρου!

Θα αρχίσω με τα ρετρό σουβλατζίδικα της Αθήνας. Το σουβλάκι είναι σίγουρα το εθνικό μας street food και μερικά από αυτά τα μαγαζιά μετράνε δεκάδες χρόνια… τυλιχτών! Ο αγαπημένος μου Διόνυσος στην Κυψέλη, ο Αχιλλέας στον Νέο Κόσμο που κλείνει τις Κυριακές και είναι προς τιμήν του, ο Λευτέρη ο Πολίτης της Ομόνοιας που πια είναι στη Ρόμβης, ο Κώστας στην Πλατεία Αγίας Ειρήνης, Ο Κώστας στην οδό Πεντέλης στο Σύνταγμα και τόσα άλλα!

Μαγαζιά που πρέπει συχνά να περνάς, να παίρνεις ένα τυλιχτό στο χέρι και να περπατάς την Αθήνα. Και ας έχει μουστάρδα το παντελόνι σου και ας μυρίζεις και λίγο τζατζίκι, όλοι ξέρουν ότι κανείς δε λέει όχι στο σουβλάκι!

Μαζί με τα παραπάνω μαγαζιά βάλε στη λίστα και τα new age σουβλατζίδικα που αξίζουν να είναι σε αυτό το θέμα με τα καλύτερα street food της Αθήνας. Αναφέρομαι στο σουβλάκι του Hoocut (Πλ. Αγίας Ειρήνης 9) που δεν ξέρω πως το κάνουν, αλλά έχουν κρατήσει όλα τα παραδοσιακά στοιχεία από το παλιό καλό σουβλάκι και τα έχουν φέρει σε αυτήν εδώ την εποχή.

Χορταστικά και ζουμερά, γεμάτα με αρώματα και στις σωστές ποσότητες! Ναι, ξέρω καρφώθηκα, είναι ένα από τα αγαπημένα μου σε όλη την Αθήνα και είναι λογικό να γίνει και δικό σου. Αρκεί να πας να φας χοιρινό ή κοτόπουλο ή προβατίνα ή βοδινό!

street food

Υπάρχει βέβαια και το vegan σουβλάκι για τις μέρες που δε θέλουμε να τρώμε κρέας. Ελπίζω να είναι αρκετές αυτές μέσα στην εβδομάδα. Εγώ προσπαθώ να τις κάνω πέντε. Στην προσπάθειά αυτή βοηθάει το Vegan Beat (Περιπλέους 56) με το -από άλλο πλανήτη- γύρω μανιταριών και τη σπιράλ πατάτα. Μιλάμε για ξεκάθαρη τέχνη. Επίσης, έχει εξαιρετικά φαλάφελ!

street food

Για φαλάφελ με καυτερή σάλτσα, μελιτζάνες και δροσερό γιαούρτι πέρνα και από το Falafellas στην Αιόλου 51. Σημείωσε και το Not Just Falafel στη Ρόμβης 16 που έχει και αυτό υπέροχες φαλαφελο-λιχουδιές και είναι σε ένα πανέμορφο ιστορικό κτίριο!

Τώρα για τα burger ξέρω ότι σπάνια παίρνεις ένα burger στο χέρι όμως θέλω να σου πω για δύο burger που αξίζει να σου κρατήσουν παρέα όσο περπατάς.

Τα Guerilla Chef Burgers στα Εξάρχεια (Σολωμού 33). Το μέρος που έχει μόνο ένα burger στον κατάλογο του. Το κλασικό cheese burger, που σε μαγεύει μέσα από το μεγαλείο της απλότητας του και με την υπογραφή του Fahd Kassem. Το δεύτερο είναι αυτό στο Lobby (Βουλής 30) και έχει μπιφτέκι από μπακαλιάρο! Ναι, σωστά διάβασες! Είναι ένα ξεχωριστό burger που όποιος δοκιμάζει το λατρεύει που ίσως πρέπει να παραγγείλεις και σήμερα!

Street food δεν είναι μόνο τα αλμυρά

Κεφάλαιο γλυκά γιατί πώς να το κάνουμε..! To Street Food της Αθήνας, δεν είναι μόνο τα αλμυρά. Αξίζει δηλαδή να αναφέρω ότι αν περάσεις το πρωί από το Happy Blender στο Μοναστηράκι (Ηφαίστου 39), μπορείς να πάρεις στο χέρι ένα Acai Bowl που θα σε δροσίζει, θα σε χορτάσει και θα σε γλυκάνει. Αν θες κάτι ακόμα πιο γλυκό, τότε θα κάνεις τη βόλτα σου από το Keenkies (Θεμιστοκλέους 56). Εκεί θα πάρεις μέσα σε ένα κουτί το vegan cheesecake της φωτογραφίας και θα είναι ότι καλύτερο δοκίμασες τον τελευταίο καιρό!

street food

Στην Αιόλου θα πας για λουκουμάδες. Στον Κρίνο (Αιόλου 87) που ταΐζει κόσμο και κοσμάκη από το 1923 και έχει λουκουμάδες που θα σου θυμίσουν παλιά Αθήνα. Πιο new age κατάσταση, δηλαδή λουκουμάδες με μερέντες και άλλα περίεργα toppings θα βρεις στο LUKUMADES που είναι Αιόλου 21.

Φυσικά, και αξίζει να αναφερθώ στα δεκάδες καταστήματα με ξηρούς καρπούς και γλυκίσματα. Ένα από αυτά ο Ματσούκας (Νίκης 4), που μια φορά το μήνα περνάω, βάζω σε ένα σακουλάκι 3 καριόκες και περπατάω την Ερμού μουγκρίζοντας από τη γλυκάδα. Μια στάση και στον Κωσταρέλο (Καραγιώργη Σερβίας 3-5) για αυθεντικό ρυζόγαλο στο χέρι! Κουταλάκι θα σου δώσουν αυτοί. Και πόσα άλλα μέρη με υπέροχα παγωτά. Δε μου φτάνουν άλλες τόσες γραμμές για να απαριθμήσω, όμως θα κάνω ένα ξεχωριστό θέμα για τα παγωτά της Αθήνας.

Η Αθήνα είναι μια πόλη που όσοι αγαπούν το street food την αγκαλιάζουν! Μας αγκαλιάζει και εκείνη με τις τόσες πολλές και διαφορετικές γεύσεις της. Είναι η πόλη που δίνει χώρο σε κάθε καινούρια τάση και είναι η πόλη που τολμά να δοκιμάζει νέες γεύσεις. Είμαστε όλοι εμείς, που περπατάμε κάθε μέρα την πόλη μας και είμαστε χαρούμενοι για όλα αυτά που μας προσφέρει. Τη γεύση, τα αρώματα, τα χρώματα, τη διαφορετικότητα, το φως, την ενέργεια!

street food

Αυτός είμαι εγώ. Ένας αθεράπευτος street food enthusiast

Σας ευχαριστώ που κάναμε αυτή τη βόλτα μαζί!

* Βρες τις περιπλανήσεις του Karderinos στο karderinos.gr και στο travelvibe.eu ή ακολούθησε τον στο Facebook και το Instagram για περισσότερες βόλτες.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

5 gelaterie της Αθήνας που σε ταξιδεύουν γευστικά στην Ιταλία

Το The Lost Explorer ήρθε στην Ελλάδα και σε περιμένει με 3 ποικιλίες που θα συναρπάσουν τον ουρανίσκο σου

Στο Le Pavillon θα έρθεις σε επαφή με την πιο απολαυστική πλευρά του fine dining