Κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια εντοπίστηκαν πάνω από την Ιαπωνία και την Ταϊβάν, σύμφωνα με νέα στοιχεία που παρουσίασε το BBC.

Μετά το θρίλερ με τα κινεζικά κατασκοπευτικά μπαλόνια που πέταξαν πάνω από τις ΗΠΑ νωρίτερα φέτος προσθέτοντας άλλο ένα σημείο τριβής στις σινοαμερικανικές σχέσεις, φωτογραφίες κατέγραψαν αντίστοιχα να πετούν πάνω από τη βόρεια Ιαπωνία και την πρωτεύουσα της Ταϊβάν, Ταϊπέι τα τελευταία χρόνια, όπως αποκάλυψε η εκπομπή Panorama του βρετανικού δικτύου.

Το ΒΒC συνεργάστηκε με την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Synthetaic, που εδρεύει στο Ουισκόνσιν και ξεσκονίζει τεράστιες ποσότητες δεδομένων που καταγράφονται από δορυφόρους, και βρήκαν πολλαπλές εικόνες από αερόστατα που διασχίζουν την Ανατολική Ασία και τεκμηριώνουν ότι τα κινεζικά μπαλόνια ήταν μια συνεχής προσπάθεια που χρονολογείται τουλάχιστον πριν από πέντε χρόνια», σύμφωνα με τον πρώην αναλυτή της CIA αρμόδιο για την Ανατολικής Ασίας, Τζον Κάλβερ.

Οι ΗΠΑ κατέρριψαν τον περασμένο Φεβρουάριο στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας ένα μπαλόνι, που φέρεται να είχε συγκεντρώσει πληροφορίες από στρατιωτικές τοποθεσίες. Η ιαπωνική κυβέρνηση έχει δηλώσει έτοιμη να καταρρίψει μπαλόνια μετά από μια αλλαγή στην πολιτική αυτοάμυνας του Τόκιο.