Για σχέδιο «ενορχηστρωμένης επίθεσης κατά του Πεκίνου» κάνει λόγο η Κίνα και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της χώρας σε αιχμηρές του δηλώσεις με αποδέκτες τις δυνάμεις της G7, μετά τις προειδοποιήσεις τους σχετικά με τις στρατικοποιήσεις στην περιοχή Ασίας – Ειρηνικού.

Οι μεγάλες δυτικές δυνάμεις και η Ιαπωνία ζήτησαν το Σαββατοκύριακο από την Κίνα να ασκήσει πίεση στη Ρωσία ώστε αυτή «να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεσή της και να αποσύρει αμέσως, πλήρως και χωρίς όρους τα στρατεύματά της από την Ουκρανία. Ενθαρρύνουμε την Κίνα να υποστηρίξει μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη στη βάση της εδαφικής ακεραιότητας, μεταξύ άλλων και μέσω του απευθείας διαλόγου της με την Ουκρανία».

Παράλληλα όμως, προειδοποίησαν το Πεκίνο να μείνει μακριά από κινήσεις στρατικοποίησης τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν υφίσταται νόμιμη βάση για τις επεκτατικές θαλάσσιες διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα».

Η απάντηση του Πεκίνου ήρθε αρχικά μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών όπου τονίζεται ότι «η G7 παρεμποδίζει τη διεθνή ειρήνη, υπονομεύει τη σταθερότητα και περιορίζει την ανάπτυξη άλλων χωρών».

Και νωρίς τη Δευτέρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Σαν Ουειντόνγκ κατηγόρησε την Ιαπωνία για συνεργασία και κοινές τοποθετήσεις με τις δυνάμεις της G7 που μοναδικό στόχο έχουν να συκοφαντήσουν το Πεκίνο και αποτελούν ξεκάρα και ενορχηστρωμένη επίθεση κατά της χώρας του.