Με τις πυρκαγιές, που πλήττουν ολόκληρο τον πλανήτη όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, και το πόσο συνέβαλαν σε μαζική εξαφάνιση ειδών στα αρχέγονα χρόνια ασχολούνται σε εκτενές άρθρο τους οι New York Times, δεδομένου ότι μόνο στις ΗΠΑ είναι τρεις φορές πιο συχνές και τέσσερις φορές πιο μεγάλες από ότι πριν μια 20ετία.

Όπως τονίζεται σε σχετικό δημοσίευμα της έγκυρης αμερικανικής εφημερίδας «το παρελθόν μπορεί να μας αποκαλύψει τι οδήγησε κάποτε στην έξαρση των πυρκαγιών, όπως επίσης και τι αποτέλεσμα είχε αυτή η έξαρση στην εξαφάνιση ειδών», αναφέρετα χαρακτηριστικά.

«Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο περιοδικό Science, μια ομάδα παλαιοντολόγων που ανέλυσε τα απολιθώματα στη La Brea Tar Pits, μια διάσημη περιοχή ανασκαφών στη Νότια Καλιφόρνια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εξαφάνιση ειδών, ειδικά μεγάλων θηλαστικών σχεδόν 13.000 χρόνια πριν, συνδέθηκε με την αύξηση της θερμοκρασίας και την αυξημένη δραστηριότητα πυρκαγιάς που υποκινήθηκε από τους ανθρώπους.

«Εμπλέκουμε τους ανθρώπους ως την κύρια αιτία εξαφάνισης ειδών» δήλωσε ο Robin O’Keefe, εξελικτικός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο Marshall και αναρωτήθηκε αν αυτό που συνέβη στη La Brea στο μακρινό παρελθόν, συμβαίνει και σήμερα.

«Λοιπόν, αυτή είναι μια πολύ καλή ερώτηση – και νομίζω ότι πρέπει να το καταλάβουμε».

Πολύ κοντά σε μια 6η μαζική εξαφάνιση ειδών;

Σύμφωνα με το άρθρο των New York Times, η Γη έχει έρθει αντιμέτωπη με πέντε γεγονότα μαζικής εξαφάνισης μέχρι στιγμής. Ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εξαφάνιση μεγάλων θηλαστικών στο τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων ήταν η αρχή μιας έκτης εξαφάνισης.

«Ήταν το μεγαλύτερο γεγονός εξαφάνισης ειδών από τότε που ένας αστεροειδής χτύπησε στη Γη και εξαφάνισε όλους τους δεινόσαυρους», δήλωσε η Έμιλι Λίντσεϊ, παλαιοοικολόγος στο La Brea Tar Pits and Museum και συγγραφέας της νέας μελέτης, προσθέτοντας ότι η εξαφάνιση θα μπορούσε κάλλιστα να αντιπροσωπεύει «τον πρώτο παλμό μιας νέας μαζικής εξαφάνισης, της έκτης κατά σειρά«.

Μέχρι και πρόσφατα, οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να εντοπίσουν τι ακριβώς προκάλεσε την εξαφάνιση αυτών των ζώων. Το La Brea Tar Pits, ωστόσο, είναι μια από τις λίγες τοποθεσίες στον κόσμο με αρκετά μεγάλο αρχείο απολιθωμάτων ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να συλλέξουν στοιχεία για να απαντήσουν στο ερώτημα για την εξαφάνιση ειδών της πανίδας.

Το μέρος είναι γεμάτο με μαύρη άσφαλτο που φουσκώνει που έχει διαρρεύσει στην επιφάνεια από το εσωτερικό της Γης. Τα προϊστορικά ζώα που κόλλησαν σε αυτό το έδαφος, πέθαναν από κούραση ή φαγώθηκαν από αρπακτικά και η άσφαλτος απολιθώθηκε και διατήρησε τα λείψανά τους.

«Και αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει σήμερα», ισχυρίζεται ο Δρ Ο’Κιφ. «Μπορείς να βγεις στο La Brea και να δεις έναν σκίουρο κολλημένο στην πίσσα — τον έχω δει με τα μάτια μου».