Το επικίνδυνο παιχνίδι των αναχαιτίσεων μεταξύ αεροσκαφών των ΗΠΑ και της Ρωσίας στα ρωσικά σύνορα κατέγραψε άλλο ένα επικίνδυνο επεισόδιο το βράδυ της Δευτέρας. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι ένα αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας Sukhoi-35 αναχαίτισε δύο στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ, τα οποία κατευθύνονταν προς τα σύνορα της Ρωσίας με τη Λετονία, στην περιοχή της Βαλτικής θάλασσας. Τα αμερικανικά αεροπλάνα απομακρύνθηκαν όταν αντιλήφθηκαν το ρωσικό.

Το περιστατικό κρίνεται ακόμα πιο σοβαρό απ’ ότι το επεισόδιο στην Μαύρη Θάλασσα πριν λίγες ημέρες, παρ’ ότι εκείνο είχε οδηγήσει σε κατάρριψη του αμερικανικού drone. Κι αυτό διότι σ’ αυτή την τελευταία περίπτωση επρόκειτο για επανδρωμένα μεγάλα αεροσκάφη, μάλιστα βομβαρδιστικά, κι όχι ένα κατασκοπευτικό κατευθυνόμενο μικρό σκάφος, που δεν μπορεί να προκαλέσει κανέναν κίνδυνο, ούτε να ανταποδώσει πυρά. Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν ότι τα αμερικανικά αεροσκάφη που αναχαιτίστηκαν ήταν B52H της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ.

Βάσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει αναχαίτιση μαχητικού αεροσκάφους των ΗΠΑ στην περιοχή. Είναι άγνωστο αν στο παρελθόν έχουν υπάρξει κι άλλα τέτοια περιστατικά, αλλά θεωρήθηκαν ανάξια λόγου κι έτσι δεν έγινε καμία προσπάθεια δημοσιοποίησής τους.

Οι Βαλτικές χώρες (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία) αποτελούν μέλη του ΝΑΤΟ και έχουν διαθέσει αεροπορικές τους βάσεις για να σταθμεύουν πολεμικά αεροσκάφη της Συμμαχίας. Εκτιμάται ότι τα δύο βομβαρδιστικά είχαν απογειωθεί από την αεροπορική βάση του Λιελβάρντε, η οποία βρίσκεται στο κέντρο της χώρας κοντά στην πρωτεύουσα Ρίγα. Αμερικανικά αεροσκάφη, επίσης, βρίσκονται τόσο στην αεροπορική βάση Άμαρι στην Εσθονία, αλλά και στην αεροπορική βάση της πόλης Σιαουλάι στην Λιθουανία.

Διεθνείς αναλυτές θεωρούν αυτή την κίνηση ως ένα προειδοποιητικό μήνυμα της εγγύτητας των αμερικανικών δυνάμεων στα ρωσικά σύνορα. Δεν θα μπορούσε να ήταν τίποτε παραπάνω από συμβολικό, καθώς θεωρείται απίθανο απλά τα βομβαρδιστικά αεροσκάφη απλά να… έχασαν το δρόμο τους και να κατευθύνθηκαν προς τα ρωσικά σύνορα χωρίς λόγο. Συνήθως τέτοιες πτήσεις είναι εκπαιδευτικές και τα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται δεν είναι οπλισμένα.