Αν και η αιτία της διάλυσης κάθε σχέσης, όπως είναι ο γάμος, μπορεί να μην είναι μία και να συνδέεται με ευρύτερους παράγοντες, οι ψυχολόγοι έχουν καταφέρει να εντοπίσουν σειρά από συμπεριφορές που φαίνεται να έχουν στενή σχέση με το διαζύγιο ενός ζευγαριού.

Όπως αναφέρει το «IFL Science», υπολογίζεται ότι 2,5 στους 1.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ παίρνουν διαζύγιο ετησίως. Ένας από τους κορυφαίους ειδικούς επί του θέματος είναι ο Δρ. Τζον Γκότμαν, ομότιμος καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, του οποίου οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί στην πρόβλεψη του διαζυγίου και στη σταθερότητα που μπορεί να έχει ένας γάμος.

Οι 4 λόγοι που ένας γάμος καταλήγει σε διαζύγιο

Στο βιβλίο του με τίτλο «What Predicts Divorce?» («Τι προβλέπει το διαζύγιο;») που πρωτοεκδόθηκε το 1993, ο Δρ. Τζον Γκότμαν περιέγραψε τέσσερις από τις πιο προβληματικές συμπεριφορές επικοινωνίας που μπορούν να προβλέψουν αν τα παντρεμένα ζευγάρια θα χωρίσουν.

Αυτές, λοιπόν, είναι οι εξής:

  • Περιφρόνηση: Δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι ανησυχίες του/της συντρόφου, που συχνά εκφράζονται με χειρονομίες όπως οι χαρακτηρισμοί, ο σαρκασμός, το εχθρικό χιούμορ, η γελοιοποίηση κλπ.
  • Κριτική: Επίμονες επιθέσεις στον χαρακτήρα, στις πεποιθήσεις, στην προσωπικότητα, στην εμφάνιση ή στις πράξεις του συντρόφου.
  • Άμυνα: Άρνηση ανάληψης της ευθύνης μέσω κριτικής ή συμβουλών.
  • Άρνηση: Αποσύνδεση από την επικοινωνία με τον/τη σύντροφο, αγνοώντας τον/την.

Μάλιστα, ο Δρ. Τζον Γκότμαν αποκαλεί αυτούς τους παράγοντες τους «Τέσσερις Καβαλάρηδες της Αποκάλυψης».

Βασισμένος σε επτά μελέτες που αφορούσαν εκατοντάδες ζευγάρια, ο Δρ. Τζον Γκότμαν ισχυρίζεται ότι είναι δυνατόν να προβλεφθεί με ακρίβεια άνω του 90% ποια ζευγάρια θα χωρίσουν και ποια θα μείνουν μαζί. Πέρα από τους τύπους προσωπικότητας, αυτοί οι τέσσερις παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιτυχία των γάμων, υποστηρίζει.

Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρει το εξής στην προσωπική ιστοσελίδα του: «Τα ζευγάρια που είχαν αυτές τις τέσσερις προβληματικές συμπεριφορές επικοινωνίας, χώρισαν κατά μέσο όρο 5,6 χρόνια ύστερα από τον γάμο, ενώ τα συναισθηματικά αποστασιοποιημένα ζευγάρια χώρισαν κατά μέσο όρο 16,2 χρόνια ύστερα από τον γάμο».

Ο πιο κρίσιμος παράγοντας που μπορεί να «σκοτώσει» έναν γάμο

Σύμφωνα με την έρευνα του Δρ. Τζον Γκότμαν, ο πιο κρίσιμος παράγοντας είναι η περιφρόνηση, καθώς αποτελεί τον ισχυρότερο προγνωστικό παράγοντα για να καταλήξει ένας γάμος σε διαζύγιο. Ευτυχώς, έχει εντοπίσει κάποια πιθανά αντίδοτα σε αυτή τη συζυγική τοξίνη.

Βραχυπρόθεσμα, η περιφρόνηση μπορεί να αμβλυνθεί. Οι άνθρωποι θα πρέπει να προσπαθούν να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν την αντωνυμία «εσύ», καθώς αυτή μπορεί να κάνει τους/τις συντρόφους τους να αισθανθούν κατηγορούμενοι/-ες ή να δέχονται επίθεση.Μακροπρόθεσμα, είναι σημαντικό να αναπτύξετε μια κουλτούρα αγάπης και αλληλοθαυμασμού.

Γάμος, Ζευγάρι, Σχέσεις, Διαζύγιο
Νεαρό ζευγάρι που αντιμετωπίζει προβλήματα στη σχέση του | Unsplash

Ωστόσο, το διαζύγιο δεν προβλέπεται αποκλειστικά από την Ψυχολογία, αλλά και από σειρά πολιτιστικών, οικονομικών και νομικών παραγόντων.

Από τον 19ο αιώνα, το ποσοστό διαζυγίων στις ΗΠΑ έχει επηρεαστεί από κορυφώσεις και πτώσεις που είχαν στενή σχέση με τις ευρύτερες κοινωνικές τάσεις. Η πιο δραματική αλλαγή στα ποσοστά διαζυγίων σημειώθηκε κατά τη δεκαετία του 1970, όταν έγινε ευκολότερο να πάρει κανείς νόμιμο διαζύγιο σε αρκετές Πολιτείες των ΗΠΑ.

Photos credits: Shutterstock