Ο εκδότης της γνωστής βρετανικής ταμπλόιντ εφημερίδας Mirror ζήτησε συγγνώμη από τον πρίγκιπα Χάρι γιατί επιδίωξε να αποκτήσει παράνομα πληροφορίες γι’ αυτόν, κατά την έναρξη της εκδίκασης της αγωγής που κατέθεσε το μέλος της βασιλικής οικογένειας για τη φερόμενη υποκλοπή τηλεφωνικών επικοινωνιών του στην οποία αναμένεται να καταθέσει.

Ο 38χρονος Δούκας του Σάσεξ και άλλες 100 διασημότητες, στις οποίες περιλαμβάνονται ηθοποιοί, αθλητές, τραγουδιστές και τηλεπερσόνες προσέφυγαν κατά του εκδοτικού ομίλου Mirror Group Publications, κατηγορώντας τις εφημερίδες του ότι αποκτούσαν πρόσβαση σε ιδιωτικές πληροφορίες πραγματοποιώντας τηλεφωνικές υποκλοπές, εξαπάτηση και άλλα παράνομα μέσα μεταξύ της χρονικής περιόδου 1991 και 2011.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν πως η παράνομη συμπεριφορά των εφημερίδων Daily Mirror, Sunday Mirror και Sunday People έλαβε χώρα με πλήρη γνώση των αρχισυντακτών και ανώτατων διοικητικών στελεχών που ήξεραν γι΄αυτήν, την ενέκριναν και τη συγκάλυψαν.

Ο όμιλος MGN αμφισβητεί τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες αγωγές κατατέθηκαν αργά ενώ λέει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ο Χάρι έπεσε θύμα υποκλοπών. Ο όμιλος αρνείται ότι υψηλόβαθμα στελέχη ήξεραν για τις παράνομες ενέργειες.

Ωστόσο, σε έγγραφα στο Δικαστήριο του Λονδίνου, ο MGN παραδέχθηκε πως σε μία περίπτωση είχε ανατεθεί σε ιδιωτικό ερευνητή να συγκεντρώσει παράνομα στοιχεία για τον Χάρι σε νυχτερινό κέντρο του Λονδίνου το 2004, λέγοντας πως «ζητεί απερίφραστα συγγνώμη και παραδέχεται πως ο Χάρι δικαιούται την κατάλληλη αποζημίωση».

Η υπόθεση του πρίγκιπα Χάρι, που δεν ήταν παρών κατά την έναρξη της δίκης, η οποία αναμένεται να διαρκέσει 7 εβδομάδες, επελέγη ως μία από τις τέσσερις υποθέσεις η έκβαση των οποίων μπορεί να αποτελέσει δικαστικό προηγούμενο, και αναμένεται να καταθέσει ο ίδιος αυτοπροσώπως στις αρχές Ιουνίου, το πρώτο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας που θα κάνει κάτι τέτοιο από τον 19ο αιώνα, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ.

«Πρίγκιπας ή όχι, οι ολοφάνερα αθέμιτες και παράνομες μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν από τον κατηγορούμενο προκειμένου να αποκτήσει κάθε είδους πληροφορίες για τη ζωή του εκτός των βασιλικών καθηκόντων του ήταν πραγματικά άθλιες», δήλωσε ο Ντέιβιντ Σέρμπορν, ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τον πρίγκιπα Χάρι και άλλους ενάγοντες, στο δικαστήριο. «Κανείς δεν θα έπρεπε να το υποστεί αυτό», πρόσθεσε.

Είπε πως οι παράνομες ενέργειες έλαβαν χώρα σε μεγάλη κλίμακα, λέγοντας πως ο MGN δαπάνησε εκατομμύρια για ιδιωτικούς ερευνητές.