Ακόμα ένα «μέτωπο» φαίνεται να άνοιξε ο Vladimir Putin, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του είπε ότι ο πολιτισμός της Ρωσίας «τρώει cancel» από τη Δύση, όπως συνέβη και στην JK Rowling. Κατηγόρησε τη Δύση για αντιρωσικές «διακρίσεις», πριν παρομοιαστεί με τη Βρετανίδα συγγραφέα των βιβλίων του Harry Potter, και τα πρόσφατα σχόλια της σχετικά με τα δικαιώματα των φύλων.

«Ακύρωσαν την JK Rowling, τη συγγραφέα των παιδιών, τα βιβλία της οποίας δημοσιεύονται σε όλο τον κόσμο, και όλα αυτά επειδή δεν ικανοποίησε τις απαιτήσεις των δικαιωμάτων του φύλου. Προσπαθούν να ακυρώσουν τη χώρα. Είναι μια διάκριση σε ό,τι έχει να κάνει με τη Ρωσία, η οποία εντείνεται ολοένα και περισσότερο» ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Παρομοίασε στην συνέχεια το cancel culture με τους Ναζί που έκαιγαν βιβλία τη δεκαετία του 1930. «Την τελευταία φορά, ήταν οι ναζί στη Γερμανία, πριν από περίπου 90 χρόνια, οι οποίοι πραγματοποιούσαν μια τέτοια εκστρατεία καταστροφής ενός ανεπιθύμητου πολιτισμού. Θυμόμαστε καλά τις εικόνες των βιβλίων να καίγονται σε δημόσιες πλατείες». Κατηγόρησε τα ιδρύματα και τη Δύση ότι προσπαθούν να ακυρώσουν τους Πιότρ Τσαϊκόφσκι, Ντμίτρι Σοστακόβιτς και Σεργκέι Ραχμανίνοφ, μαζί με τον Ντοστογιέφσκι.

Ωστόσο, απαντώντας στον Putin στο Twitter, η Rowling μοιράστηκε ένα άρθρο του BBC για τον φυλακισμένο επικριτή του Putin, τον Alexei Navalny. «Η κριτική στο cancel culture από την Δύση ίσως να μην γίνεται από εκείνους που αυτή τη στιγμή σφάζουν αμάχους για το έγκλημα της αντίστασης ή που φυλακίζουν και δηλητηριάζουν τους επικριτές τους». Πρόσθεσε και το hashtag: «#IStandWithUkraine».

Η JK Rowling είχε αναφέρει στο παρελθόν ότι την ανησυχεί «ο νέος τρανς ακτιβισμός που πιέζει να διαβρώσει τον νομικό ορισμό του φύλου και να τον αντικαταστήσει». Μετά από διάφορες αναρτήσεις που είχε κάνει στο Twitter δέχτηκε σφοδρή κριτική και πλέον χαρακτηρίζεται από πολλούς ως τρανσφοβική.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Vladimir Putin: Η γυναίκα «κλειδί» που μπορεί να τον πείσει να βάλει τέλος στον πόλεμο

Κίνα: Έκανε «cancel» τον Keanu Reeves και αφαίρεσε ταινίες του από streaming πλατφόρμες

Telegram: Το social media που δεν είχε κανένας Ουκρανός πριν τον πόλεμο – Ξεπέρασε και το Instagram