Όταν κάτι συμβαίνει μια φορά, είναι σύμπτωση. Όταν συμβαίνει δεύτερη, τότε αναζητάς να βρεις ένα μοτίβο και μια αιτία. Η κακοκαιρία «Μπάλλος» μαίνεται σε όλη τη χώρα και εμφανίζεται σε ένα διάστημα που δεν απέχει πολύ από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Αυτό σημαίνει πως κάποιες περιοχές δεν έχουν προλάβει να επουλώσουν τις πληγές τους και καλούνται να αντιμετωπίσουν ξανά υλικές φθορές. Όμως, αυτό που αξίζει να δει κανείς, είναι πως ο Μπάλλος, όπως συνέβη και με τις πυρκαγιές, δεν είναι ένα φαινόμενο μόνο δικό μας.

Σίγουρα δεν έχει αυτή την ονομασία, αλλά την ίδια περίοδο, τα τελευταία 24ωρα για την ακρίβεια, είδαμε τις Φιλιππίνες να πλήττονται από τυφώνα, όλη η νοτιοανατολική Ασία αντιμετωπίζει πρόβλημα με την τροπική καταιγίδα και το σαββατοκύριακο ήταν η Ιταλία που είδε βροχόπτωση-ρεκόρ στην Ιστορία της.

Όπως στις περιοχές πέριξ του Μιλάνου και της Γένοβας κάποιες περιοχές είδαν για πρώτη φορά τέτοια ποσότητα βροχής να πέφτει στο έδαφος τους, έτσι και η Ελλάδα, η οποία σήμερα έχει δει τέτοιο μέγεθος βροχόπτωσης όσο θα έβλεπε συνήθως σε κάμποσους μήνες. Και να μην ξεχνάμε τι συνέβη τον Ιούλιο στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη. Το περιβάλλον στέλνει ξεκάθαρα τα δικά του μηνύματα.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που αναφέρει ο μετεωρολόγος κ. Γιάννης Καλλιάνος πως «Μέσα σε 6 ώρες σημειώθηκε το 1/3 της ετήσιας βροχόπτωσης για την περιοχή της Αττικής. Το έδαφος είναι ήδη κορεσμένο και η κακοκαιρία θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση μέχρι και αύριο το βράδυ τουλάχιστον».

Πιο συγκεκριμένα, ο Μπάλλος έχει αποθέσει ήδη σε κάποιες περιοχές μεγάλες ποσότητες υδάτων:

  • Στύρα Ευβοίας: 72 εκατοστά
  • Βατοπέδι: 72 χιλιοστά
  • Ψυχικό: 72 χιλιοστά
  • Πεντέλη: 77 χιλιοστά
  • Παλαιό Φάληρο: 78 χιλιοστά
  • Δάφνη – Υμηττός: 95 χιλιοστά
  • Αμπελόκηποι: 98 χιλιοστά
  • Περιστέρι: 125 χιλιοστά
  • Πατήσια: 125 χιλιοστά

Ολλανδή μετεωρολόγος είχε κάνει spoiler για όσα θα προκαλέσει ο Μπάλλος

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, η Ολλανδή μετεωρολόγος Nadia Bloemendaal, είχε αναλύσει τις πλημμύρες σε Γερμανία και Βέλγιο που σκότωσαν 180 ανθρώπους και είχε αναφέρει στο euronews.com, πως υπάρχει πρόβλεψη για κυκλώνες που θα πλήξουν τη Νότια Ευρώπη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Είχε εξηγήσει μάλιστα πως οι υψηλές θερμοκρασίες του νερού – πάνω από 30 βαθμούς Κελσίου – αποτελούν το καύσιμο για τροπικούς κυκλώνες. «Μέρη της Ευρώπης που δεν είχαν δει ποτέ κυκλώνες, αναμένεται να τους βλέπουν συχνά στα επόμενα 30-50 χρόνια».

Η Bloemendaal, όπως στην ταινία Twister με τον Bill Paxton, κυνηγάει ψηφιακά τους κυκλώνες και αναλύει την ένταση τους και τον τρόπο που λειτουργούν. Έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως πολλοί κυκλώνες από τα δυτικά της Ευρώπης και από τον Ατλαντικό Ωκεανό, κατευθύνονται προς τα νότια της ηπείρου και με τη μορφή τροπικών καταιγίδων, πλήττουν διάφορες χώρες.

Στο 2021, ο Ατλαντικός έχει ήδη 17 περιπτώσεις τροπικών καταιγίδων σε αυτό το ξεκίνημα της περιόδου των τυφώνων. Η Ευρώπη θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε επενδύσεις στα εργαλεία που διαθέτουν οι μετεωρολόγοι και οι επιστήμονες των καιρικών φαινομένων, ώστε να γίνεται πιο άμεση πρόγνωση. Να αναφερθεί πως η Ολλανδία γλύτωσε το καλοκαίρι τα χειρότερα ακριβώς χάρη στις προβλέψεις.

H πρόγνωση για την Παρασκευή 15/10

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021. Σχετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο. Άνεμοι έως 8 μποφόρ και στο Νότιο Ιόνιο πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ.

  • Πιο αναλυτικά αναμένονται βροχές και καταιγίδες, φαινόμενα που κατά τόπους θα είναι ισχυρά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βορειοδυτικής χώρας και στην Πίνδο. Χαλαζοπτώσεις θα σημειωθούν σε Αιγαίο και Ιόνιο καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής.
  • Προς το τέλος του εικοσιτετραώρου τα φαινόμενα θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στη Θράκη, στην Μακεδονία, στο Βόρειο Αιγαίο, στην Ανατολική Θεσσαλία, στη Δυτική Πελοπόννησο και στο Νότιο Ιόνιο. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στα Βορειοανατολικά ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στην Κρήτη θα είναι σχετικά αυξημένες.
  • Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 1 έως 7 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 8 έως 19, στη Θεσσαλία από 8 έως 14, στην Ήπειρο από 9 έως 20, στη Στερεά από 12 έως 21, στην Πελοπόννησο από 14 έως 21, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 20, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 17 έως 20, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 17 έως 25, στις Κυκλάδες από 19 έως 23, στα Δωδεκάνησα από 21 έως 25 και στην Κρήτη από 18 έως 25 βαθμούς Κελσίου.
  • Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σταδιακά σε νοτιοδυτικούς 5 έως 7 και τοπικά έως 8 μποφόρ. Εξαίρεση αποτελεί ο Θερμαϊκός όπου οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιοι οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες έως ανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 και τοπικά έως 7 μποφόρ όμως σταδιακά έως το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 έως 7 μποφόρ. Το μεσημέρι και απόγευμα στο Νότιο Ιόνιο θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ.
  • Στην Αττική αναμένονται βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, ενώ υπάρχει πιθανότητα χαλαζοπτώσεων. Τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση από το απόγευμα.
  • Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 2 έως 4 και τοπικά έως 5 μποφόρ, από το απόγευμα όμως θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 16 έως 20 βαθμούς Κελσίου.
  • Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχές ανά διαστήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ, από το μεσημέρι όμως θα στραφούν σε ανατολικούς 3 έως 5 μποφόρ. Στο Θερμαϊκό οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 4 έως 6 και πρόσκαιρα κατά τόπους έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 9 έως 17 βαθμούς Κελσίου.