Η μεταφορά με φορτηγά μεταναστών κυρίως από την κεντρική Αμερική –που αποπειρώνται να φθάσουν στις ΗΠΑ με την ελπίδα πως θα βρουν καλύτερη ζωή, θα σωθούν από τη βία των συμμοριών και την ανέχεια στις πατρίδες τους– είναι συνηθισμένη μέθοδος των διακινητών. Δυστυχώς, μία τέτοια αντίστοιχη μεταφορά, είχε θύματα στο νότιο Μεξικό.

Τουλάχιστον 54 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν, όταν φορτηγό συνετρίβη στο δρόμο προς τη πολιτεία Chiapa. Όπως αναφέρει το CΝN, το φορτηγό είχε φύγει από τη Γουατεμάλα το πρωί και κατευθυνόταν προς τη Βερακρούζ για να φτάσει αργότερα στην Πουέμπλα.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Πολιτικής Προστασίας, τουλάχιστον 107 μετανάστες από την Κεντρική Αμερική ήταν κρυμμένοι μέσα στο όχημα όταν λόγω βλάβης στα φρένα το ρυμουλκούμενο ξέφυγε της πορείας του και σε μια απότομη στροφή προσέκρουσε στο τμήμα που οδηγεί στην Τσιάπα ντε Κόρζο.

Μετά το δυστύχημα οι νεκροί σκορπίστηκαν στην άσφαλτο, εκ των οποίων οι τρεις ήταν ανήλικοι. Τα διασωστικά συνεργασία που έφτασαν στο σημείο, είπαν ότι πολλοί μετανάστες τράπηκαν σε φυγή υπό τον φόβο μην κρατηθούν από τις αρχές. Ένας νοσηλευτής είπε ότι μερικοί από αυτούς που κατέφυγαν στις γύρω γειτονιές ήταν αιμόφυρτοι ή μελανιασμένοι.

Τα επικίνδυνα ταξίδια προς την Αμερική

Όσοι μίλησαν με επιζώντες είπαν ότι οι μετανάστες πλήρωσαν μεταξύ 2.500 και 3.500 δολαρίων για να μεταφερθούν στην κεντρική πολιτεία Puebla του Μεξικού, όπως αναφέρει η Guardian. Μόλις έφταναν εκεί, είχαν κλείσει σύμβαση με ένα άλλο σύνολο λαθρέμπορων μεταναστών για να τους μεταφέρουν στα σύνορα των ΗΠΑ.

Τα επικίνδυνα ταξίδια, που συχνά οργανώνουν οι λαθρέμποροι, ξεκινούν βόρεια μέσω του Μεξικού και καταλήγουν στα σύνορα των ΗΠΑ. Τον Νοέμβριο, οι μεξικανικές αρχές ανέφεραν ότι βρήκαν περίπου 600 μετανάστες κρυμμένους σε δύο τρέιλερ που ταξίδευαν στην πολιτεία Veracruz. Το Εθνικό Ινστιτούτο Μετανάστευσης της χώρας είπε ότι ανακάλυψε 145 γυναίκες και 455 άνδρες σε κλειστά αυτοκίνητα που κατευθύνονταν βόρεια προς τα σύνορα των ΗΠΑ.

https://twitter.com/Brave_spirit81/status/1469185235162218499

Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση Biden ξεκίνησε εκ νέου την αμφιλεγόμενη συνοριακή πολιτική υπό την κυβέρνηση Trump, όπου χιλιάδες μετανάστες υπάγονταν στο πρόγραμμα, γνωστό ως Πρωτόκολλο Προστασίας Μεταναστών, και διέμεναν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Μεξικού, συχνά σε άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες.

Ο Πρόεδρος Joe Biden δεσμεύτηκε να τερματίσει το πρόγραμμα και ξεκίνησε τη διαδικασία αποδοχής εκείνων των μεταναστών που είχαν προηγουμένως υπαχθεί σε αυτό.

Τέλος, ο θάνατος των 54 ανθρώπων ήταν ένας από τους χειρότερους απολογισμούς της ημέρας για τους μετανάστες στο Μεξικό, μετά τη σφαγή των 72, το 2010 από το καρτέλ ναρκωτικών Zetas στη βόρεια πολιτεία Tamaulipas.