Ένα βίντεο κάνει τον γύρο των κοινωνικών δικτύων και φέρεται κατά τα όσα διακινούνται στο διαδίκτυο, πως αποτελεί την αφορμή για το σημερινό (11/3) επεισόδιο Βαρουφάκη στα Εξάρχεια.

Σαφώς μία τέτοια άποψη δεν μπορεί να σταθεί μόνο από κάποιες σκόρπιες αναρτήσεις, ωστόσο δίνει ένα στίγμα για τις κινήσεις του γραμματέα ΜέΡΑ25 πριν φτάσουμε στο περιστατικό του ξυλοδαρμού.

Όπως φαίνεται σε βίντεο με το επεισόδιο Βαρουφάκη, που δημοσιεύτηκε στο twitter, ο Τεμίροφ πήρε το λόγο και με αφορμή ίσως τη χρήση βρισιάς, ο Βαρουφάκης τον πλησίασε ζητώντας του επαναλαμβανόμενα να φύγει, φτάνοντας στο σημείο να κάνει κίνηση να του πάρει το μικρόφωνο και εν τέλει να τον σπρώξει.

Για το επεισόδιο Βαρουφάκη, έγραψε στο μπλογκ του ο Ρώσος ακτιβιστής, ο οποίος τάσσεται ανοικτά κατά του πολέμου. 

Ο τίτλος του μπλογκ είναι ο εξής: «Ουκρανία, 1 έτος πολέμου: Οι άνθρωποι κάτω από τη μπότα της ρωσικής εισβολής»

«Πέρυσι φτάσαμε στην Ελλάδα με τη γυναίκα μου. Ενώ είμαι Ρώσος πολίτης, η γυναίκα μου είναι πολίτης της Ουκρανίας. Έφυγε από το Κίεβο μια εβδομάδα μετά την έναρξη της ολικής εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, και εγώ έφυγα από τη Ρωσία λίγες μέρες αργότερα γιατί έγινε επικίνδυνο να μείνω εκεί με αντιπολεμική θέση, με τους δύο να κρατάμε πάντα αριστερές και αντιφασιστικές θέσεις. Στην Ελλάδα, ζούμε σε ένα πρόγραμμα προσωρινής προστασίας για οικογένειες της Ουκρανίας. Τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, κληθήκαμε να μιλήσουμε σε μια εκδήλωση. Εκεί μιλήσαμε με μέλη των ελληνικών αριστερών, αναρχικών και αντιεξουσιαστικών κινημάτων για την αντίσταση στην Ουκρανία και το αντιπολεμικό κίνημα στη Ρωσία.

Δύο μέρες αργότερα, ένας φίλος μας μας προσκάλεσε σε μια δημόσια εκδήλωση που διοργάνωσε το ελληνικό πολιτικό κόμμα MέΡΑ25 με τίτλο “Από κρίση σε πόλεμο: ένα χρόνο μετά”. Παρόλο που δεν ήμουν εξοικειωμένος με τη στάση του MέΡΑ 25 για τον πόλεμο, με κίνησε το ενδιαφέρον η λίστα των ομιλητών που ανακοινώθηκε για την εκδήλωση. Με ενδιέφερε ιδιαίτερα να ακούσω τι είχαν να πουν για αυτό το θέμα άτομα που κατέχουν έδρες στο Κοινοβούλιο και διδάσκουν σε πανεπιστήμια».

Ο Τεμίροφ συνέχισε λέγοντας πως «Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας σηκώθηκα για να εκφράσω τη διαφωνία μου με τη θέση των ομιλητών. Ξεκίνησα με μια σημαντική δήλωση, λέγοντας ότι είμαι από τη Ρωσία. Εξέφρασα την πεποίθησή μου ότι όλα όσα έλεγαν ήταν μαλ@@@ες και ότι μου φαινόταν ότι δεν ήταν καλά ενημερωμένοι για την κατάσταση στη Ρωσία ή την Ουκρανία. Πρότεινα ότι οι πηγές πληροφοριών τους ήταν περιορισμένες και ότι δεν τους ενδιέφεραν οι απόψεις πραγματικών ανθρώπων.

Από όλους τους ομιλητές, η Άντζελα Δημητρακάκη ήταν η μόνη που γνώριζε τη σύζυγό μου και εμένα. Λίγες μέρες πριν από την εκδήλωση αφιερωμένη στην Αλληλεγγύη με την Ουκρανία, είχε ακούσει τις ομιλίες μας και μάλιστα είπε θετικά τη σύζυγό μου στη δική της ομιλία. Παρόλα αυτά, η Άντζελα με διέκοψε και με ρώτησε: «Ποιος είσαι; Ποιος σε έφερε εδώ;». Αν και ήξερε ήδη την απάντηση στην ερώτηση.

Ύστερα από αυτό, ο Γιάνης Βαρουφάκης με αποκάλεσε φασίστα και μου έκλεισαν το μικρόφωνο. Η σύζυγός μου (η μόνη Ουκρανή πολίτης στην αίθουσα) και εγώ απομακρυνθήκαμε με τη βία από την εκδήλωση χωρίς να μας επιτραπεί να πούμε άλλη λέξη. Στο βίντεο, φαίνεται ξεκάθαρα η προθυμία μου να ζητήσω συγγνώμη και να μειώσω τα συναισθήματά μου, αλλά μας οδήγησαν πρόχειρα έξω από το δωμάτιο και ο Γιάνης Βαρουφάκης συνέχισε να φωνάζει έπειτα από μένα ότι είμαι φασίστας.

Δεν είναι πολύ σαφές πώς ένας πολιτικός μπορεί να κατηγορήσει έναν ξένο για φασισμό χωρίς να μπει στον κόπο να μάθει τη γνώμη του. Αλλά όπως λέει το καθεστώς Πούτιν στη Ρωσία, «το κοινοβούλιο δεν είναι χώρος συζήτησης».

Και συνέχισε: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς άτομα που προσδιορίζονται ως αριστεροί πολιτικοί και διεθνιστές μπορούν να επαναλάβουν λέξη προς λέξη τη ρωσική προπαγάνδα για το ουκρανικό υποτιθέμενο εθνικιστικό καθεστώς που ανέλαβε την εξουσία το 2014. Δεν χρειάζεται καν να γνωρίζετε προσωπικά κανέναν από την Ουκρανική Αριστερά -απλώς χρησιμοποιήστε το διαδίκτυο για να μάθετε ότι στις πιο πρόσφατες βουλευτικές εκλογές του 2020, ο συνασπισμός του Δεξιού Τομέα κατάφερε να εξασφαλίσει μόνο το 2,17% των ψήφων».